2020. szeptember 3., 17:12

Nagy a felháborodás, pedig mi tudjuk, semmi új a nap alatt

Megdöbbentő csapást mért a Specializált Büntetőbíróság az igazságérzetünkre, amelytől a szlovákiai igazságszolgáltatásba vetett maradék bizalmukat is elveszíthetik az emberek! Két ártatlan ember, Ján Kuciak és Martina Kušnírová közvetlen gyilkosait ugyan elítélték, de a gyilkosság megbízóiként tartott gyanúsítottakat felmentették. A bírósági döntés Marián Kočner és Alena Zsuzsová vonatkozásában a bűncselekmény bizonyítottságának hiányát állapította meg!

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A bírósági ítélet sokkolta az egész társadalmat. Senki se merte volna azt gondolni, hogy a gyilkosokat felbújtató két egyén egyelőre megússza a büntetést.  Senki se merte volna azt gondolni, hogy az országos felháborodás kiváltó gyilkosság valószínűsített megrendelőit nem tudják rács mögé zárni a bűnüldöző szervek.

Csak arra gondolhatnak most az emberek, hogy micsoda összefonódások, titkos kapcsolatok létezhetnek Kočnerék, valamint a nagypolitika bizonyos résztvevői között, ha a felmentés ilyen formában megtörténhetett.

Micsoda elégtétel lehet most Fico és Kaliňák számára a büntetőbíróság ítélete, akiknek 2018-ban a kettősgyilkosság miatt kellett kényszerűségből megválniuk miniszterelnöki és belügyminiszteri tisztségüktől! 

Megdöbbent az ítéleten az egész szlovákiai társadalom. Talán csak mi, felvidéki magyarok vagyunk kevésbé meglepve, mivel alkalmunk volt figyelemmel kísérni Malina Hedvig nyitrai magyar diáklány hosszú évekig tartó meghurcoltatását, melyet a hatalmi nagypolitika a szlovák bűnüldöző szervekkel együtt szervezett meg és irányított. A cél az volt, hogy a magyar diáklány utcai megverését ne sorolják az etnikai gyűlölködés kategóriájába, mivel az rontaná esetleg Szlovákia jó hírnevét! Mindnyájan érzékeltük azt a megdöbbentő folyamatot, hogy a magyar beszéde miatt Nyitrán súlyosan megvert diáklányból hogyan lett önveréssel gyanúsított, hazugsággal megvádolt lány, majd hogyan kísérelték meg az elmegyógyintézetbe zárását is. Később lakossági feljelentés alapján a hatóság megtévesztésének gyanújával eljárás is indult ellene. A feljelentők egyike időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy egy időben a titkosszolgálatnak dolgozott.

Mi ez, ha nem fentről irányított, titkosszolgálati módszerekkel végrehajtott bűnözés? A 2006-ban magyarsága miatt megvert diáklány ellen 2007 májusában vádat emeltek hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt.

Hedvig hál istennek él és virul, kétgyermekes családanya, de a meghurcoltatása miatt kénytelen volt elhagyni a szülőföldjét és Győrben letelepedni, hogy végre békén hagyják őt a szlovák hatóságok. Malina Hedvig 2016 februárjában kérvényezte, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át, amely két év múlva felmentette őt a rágalmak alól. Az elkövetőket, akik megverték őt, soha nem fogta el a szlovák rendőrség.

Az egész ország olvashatta Kočner és Zsuzsová levelezését, amely arról szólt, hogyan készítették elő a Kuciak-gyilkosságot, miként manipulálták a bíróságot és az ügyészséget. Mindenki tisztában volt azzal, hogy 2018 tavaszán a kettősgyilkosságot megrendelésre hajtották végre! Ennek ellenére a Specializált Büntetőbíróság képes volt őket felmenteni.

2006-ban láttuk azokat a felvételeket, amelyeken a brutálisan megvert nyitrai diáklány volt látható. Mi, magyarok tisztában voltunk azzal is, hogy Malina Hedviget magyar beszéde miatt verték meg Nyitrán…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.