HIRDETÉS

Molnár Judit: Hamisan fütyül a Rigó

hirek.sk 2017. október 08., 12:29
Az elmúlt majd három évtizedben sok mélységét láttuk már a politikai kultúrának, pontosabban kulturálatlanságnak, de jó, ha megszokjuk, mindig van lejjebb. Ezúttal a kultúra égisze alatt írják a kulturálatlanságot!

Ezerrel beindult a megyei választási kampány. Erős a küzdelem mindenhol, de ahogy azt előre sejteni lehetett, magyar fronton Nagyszombat megyében mindennél komolyabb a harc, hiszen itt két magyar is indul a megyeelnöki posztért. Már a kezdettől lehetett tudni, Berényi József és Rigó Konrád párharca nem lesz gyalog galopp, de azért reméltük, hogy a viadal nem válik flúgos futammá. Rigó ez utóbbi reményt dönti be. Berényi József a megye alelnöki posztjáról nem kis tapasztalattal vágott neki a megmérettetésnek, Rigó Konrád, a vegyes párt kulturális államtitkára nagy ambíciókkal, de nulla tapasztalattal szállt harcba. A megyei politikát eddig legfeljebb a hírek szintjén ízlelgette, hiszen politikai pályafutása is csak két éve kezdődött, így a megyei testületnek sem tagja. Számára ez egy casting, de közel sem tét nélküli, hiszen Dunaszerdahelyen nyílt titok, a vegyes párt itt méri fel Rigó erejét a jövő évi polgármester-választás előtt. 

Valószínűleg csak a nagyon naivak hitték el, hogy teljesülhet az MKP és a Most-Híd elnökének közösen tett ígérete, miszerint a jelöltek nem folytatnak egymás ellen negatív, a másikat lejárató és mocskolódó kampányt. Bugár Béla hozta a formáját, békét ígért, miközben fű alatt harcot hirdetett, hisz jóformán el sem kezdődött a kampány, a Csallóközben máris az utcán hevert a TÉMA, a vegyes párt „választási lapja”.  

A címlapon erős volt az indítás, azonnal Tibor Mikuš jelenlegi megyefőnök és Berényi József leváltását követelték, ami rendben is van, ez a kampányok természete, az azonban már aligha nevezhető korrekt kampányelemnek, hogy képi illusztrációként Berényit Meèiarral ábrázolták, mintha pertu-bratyi viszonyban évtizedekig együtt terelgették volna a hegyi kecskéket, holott csak egy kényszerű közös parlamenti bizottsági tagság jutott kettejüknek egy időben. A képet megspékelő írás pedig ugyancsak megmosolyogtató. Számon kérni az MKP politikusán, hogy jóban van a HZDS-es múltú, később smeres Tibor Mikušsal, finoman szólva is szánalmas, miután a vegyes párt országos szinten bútorozott össze a Smerrel  és az SNS-szel.

A választási pamflet a folytatásban sem hasított a magaslatokig, számok nélkül kért számon eladósodást, és legalább ennyire konkrétumok néküli volt a Rigó Konráddal készült interjú is. Terveiből csak annyi derült ki, hogy az iskolaigazgatókkal találkozna elsőként, és a megyét közelebb vinné az emberekhez, meg nem a haveroknak szórná a pénzt. (Pedig ez utóbbi témában sokan sokat tudnának mesélni a hidas haverizmusról.)

Drága kampányfogás – még ha „témának“ olcsó is.  Nem is hatékony, sőt, kontraproduktív, számtalan példa mutatja a múltból, az effajta elvtelen támadások nem sokat hoznak... legföljebb annak, aki számláz az elvégzett munkáért. A körkep.sk hírportál mutatott rá, hogy Bugárék már több mint 90 ezer eurót utaltak át a lapot kiadó cégnek, a Barak Bálint nevével jegyzett T-Bear Kft. számlájára. Na igen, telik a kormánytagságból kistafírungozott Most-Hídnak!

Már csak az a kérdés, felmérték-e, hogy a közösség is nagy árat fizethet ezért a negatív kampányért. Vajon kinek tesz az jószolgálatot, ha az emberek végképp ráunnak a politikai acsarkodásra, és nem mennek el szavazni? Ki lesz a vesztese és ki lesz a nyertese annak, ha megyei szinten meggyengül a magyar képviselet?

Minden versenyhelyzet és minden vita előrevihet és ösztönzőleg hathat, amelyekből újabb és újabb ötletek, tervek, cselekvések is születhetnek. A kampány ezt is jelenthetné. Berényi József a támadás után a sajtó nyilvánossága elé állt, ahol számokkal adott számot az elvégzett munkáról. Mint mondta, az a szándéka, hogy tényekről és célokról szóljon a kampány. Ez lenne az elvárás a másik oldaltól is. Elvtelen támadások és üres lózungok helyett tényeket és érveket felvonultatva vitázni. Tények és érvek híján marad az arrogancia.

Persze, dőreség bármit is remélni Rigó Konrád eddigi politikai megnyilvánulásait figyelve. Magyarként került a kulturális tárcához, jogos tehát az elvárás, hogy a magyarok érdekeit is képviselje. Munkája lenne is e téren, nem is kevés, hiszen például a kisebbségi nyelvhasználati törvény – amelyet az állam rendre megszeg – hosszú időre lefoglalhatná, ha ezt fontosnak tartaná. Ebben a kérdésben eddig nem sokat villantott az államtikár. Sokaknál kicsapta viszont a biztosítékot, amikor a nyelvrendőrség vegzatúrájára lekezelően , cinikusan és arrogánsan  reagált. A magyar önkormányzatok állami zaklatását Rigó Konrád azzal letudta, hogy az ilyesmi kívül esik a komfortzónáján, meg szerinte nyelvrendőrség se létezik, és amúgy szó sincs sikanírozásról... Az is elgondolkodtató, hogy míg például államalapító királyunk ünnepe kapcsán eszébe sem jut megszólalni, a szlovák nemzeti felkelést szívügyének érzi. Ezek után naivitás volna azt várni, hogy bármi ügyben is harcosan kiálljon a magyar érdekek mellett. Valószínűleg ügyeink kivül esnek a komfortzónáján. És miért lenne ez másként a megyei ügyekben?

Pénteken a vegyes párt szabta politikai folklór újabb fordulatot vett, ezúttal Rigó Konrád felszólította Tibor Mikušt és Berényi Józsefet, hogy mondjanak le a megyeelnök-jelöltségről, mert a Transparency International és az INEKO gazdaságkutató intézet felmérésében Nagyszombat megye gyengén szerepelt.

Olcsó kampányfogás! A két intézmény az átláthatóságot kifogásolta. Persze, törvénysértés esetén a felszólítás teljesen elfogadható lenne, de így ugyancsak komolytalan. Legfeljebb csak egy hangzatos hír, meg 15 perc hírnév. Berényi ezúttal is tényekkel válaszolt, közölte, hogy találkozott a Transparency International munkatársaival, és a kifogásolt hiányosságok nagy része műszaki vagy adminisztratív jellegű, melyek rövid időn belül pótolhatók.

Még több mint három hét a választásokig. Ilyen nyitány után a fináléig a vegyespárti kampánystratégák valószínűleg még tartogatnak egy-két meglepetést, a büdzséből is futja majd. Pedig a legtöbben a kulturált hangnemmel is megelégednének. Kulturális államtitkártól tán nem is túlzó elvárás.

Többet ésszel! - olvasható Rigó Konrád óriásplakátján. Ezt reméljük mi is, és kevéssel is beérnénk...

Molnár Judit

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS