HIRDETÉS

Molnár Judit: Bugár Béla tévelygése

hirek.sk 2017. augusztus 01., 10:54
Számtalan furcsaságot produkált már a politikai élet a rendszerváltás óta eltelt eseménydús több mint két és fél évtizedben. Arra azonban még nem volt példa, hogy a kormánykoalíció egyik pártelnöke és a kormány egyik tagja maga ellen tüntessen. A Bugár-Érsek tandem ezt is összehozta. Történelmet írtak. Paradox, furcsa, megmosolyogtató történelmet.

Nem volt egy vaskos dosszié, amit Bugár Béla letett a kormánykoalíciós tárgyalások során Robert Fico elé tavaly márciusban. Hatalmat s a kormányzati pozícióval járó pénzcsapokat akart, nem a magyarokat alapjaiban érintő ügyek kormányzati rendezését. Abban a kevésben azonban, amit akkor Bugárék kértek, hangsúlyosan benne volt a déli gyorsforgalmi utak mielőbbi megépítése.

Kevés térség küzd akkora gondokkal, mint Gömör. Itt a legnagyobb a munkanélküliség, és komolyabb befektető sem érkezett az elmúlt időszakban – még az oly hangzatos kormányzati ígéretek ellenére sem – a régióba. Érthető, a tőke nem megy olyan helyre, amit meg sem tud közelíteni. Ezért is volt rendkívül fontos, hogy kormányvállalás szintjére került az R2-es gyorsforgalmi út megépítése. És ezért is érthető teljes mértékben a gömöriek felháborodása, miután kiderült, hogy a kormányzati háttérkonyhában már készül a terv, ami megmagyarázza, miért is nem kell Gömörben a gyorsforgalmi út. Ismét Dél-Szlovákián spórolnak. A felháborodás tehát jogos. Mint ahogy a tüntetés is az volt. Az azonban furcsa paradoxon, finoman fogalmazva is megmosolyogtató, ha a döntéshozók is ott állnak a táblák alatt, és vehemensen követelik azt, amit egyébként tőlük követelnek. Bugár Béla és Érsek Árpád épp ezt tette. Komoly szereptévesztés. Nekik ugyanis nem tüntetni, tárgyalni kellene!

Miután néhány hónapos regnálás után a Sie sikeresen kirobbantotta magát a kormányból, teljesülhetett Bugár Béla régi álma. A Most-Híd megkapta a közlekedési tárcát, ami ne feledjük, az egyik legtöbb forrással rendelkezik, nem mellékesen ezért is volt ez annyira fontos Bugáréknak. A legtöbben azonban ebben a helyzetben azt is látták, hogy végre magyar kézbe kerülhet az autópálya és a gyorsforgalmi úthálózat építése. Jogos volt tehát az elvárás, hogy a délre évekkel ezelőtt beígért útépítési program mielőbb elkezdődjön. Ma már látható, nem így lesz. Érsek Árpád ezúttal is, sokadszor is alkalmatlanságát bizonyítja. Köztudomású, hogy a minisztériumban sok szava nincs, a fontos döntéseket a Smer hatáskörében, államtitkári szinten hozzák meg. Érsek az egyik leggyengébben teljesítő miniszter, ezúttal tehetne azért, hogy megtépázott hitelén valamelyest javítson. Ehhez azonban nem a gömöriek előtt kell keménykedni, Pozsony felé öklöt mutatni, hanem a kormányban kell érvekkel tárgyalni. Ami a gömöri helyzetet mutató számok ismeretében talán nem is olyan nehéz.

Bugár Béla is harcosra vette a szoroskői nyilatkozatát, koalíciós szerződésszegésről beszélt. Ha eredményt akar elérni, ugyanezt a harcos hangot Pozsonyban Robert Ficóval szemben is meg kell ütnie. A Most-Hídnak az elmúlt időszakban a kudarcokból is kijutott, láthatóan gyenge az érdekérvényesítő ereje, s mindez komoly arculatvesztést jelent a pártnak. Bugárék némán tűrik a koalíciós partnerek korrupciós ügyeit, Danko ámokfutásait. Jaroslav Rezník megválasztása a közszolgálati televízió és rádió élére sem csak presztízsvesztés volt a Most-Hídnak, az, ahogy abban a helyzetben a vegyespárt meghunyászkodott, engedve, hogy feltöröljék vele a padlót... s most ismét ez várhat Bugárékra, ha az R2-es ügyében nem tudnak eredményt mutatni.  

Azt valószínűleg már ők is érzik, látva a megfordíthatatlanul zuhanó pályára állt népszerűségi mutatójukat, véget ért az az időszak, amikor az emberek még a semmiről is elhiszik, hogy valami. És ezen már az sem segít, ha Bugár és Érsek a nép közé keveredve tüntet.

Molnár Judit

0 HOZZÁSZÓLÁS
Legnézettebb
HIRDETÉS