HIRDETÉS

Molnár Judit: Borbély Alexandra, a szlovák színésznő

hirek.sk 2017. december 10., 12:58
Örömhír: Borbély Alexandra lett a legjobb európai színésznő. A Testről és lélekről című film főszereplője nyerte ugyanis a legjobb színésznő díjat az Európai Filmdíj szombati, berlini díjátadóján. Örömében a jelek szerint sokan osztoznak, akár csúsztatás, ferdítés, hazugság árán is.

Az egyik szlovák hírportál szerint az európai filmek díjátadóján szlovák színésznő aratott diadalt. Csak így egyszerűen – szlovák színésznő. Nem szlovákiai származású, avagy szlovákiai magyar…. Borbély Alexandrát sikere szlovákká avatta. A szlovák sajtó egy része szerint… Micsoda csúsztatás! De értjük mi ezt, kell a sikerélmény! Kicsiknek-nagyoknak egyaránt, a legkisebbeknek meg a leginkább.

Borbély Alexandrát nem ismerem, csak a Katona József Színház színpadáról és filmekből. Tehetségét minden szerepében bizonyította. A Testről és lélekről című film valóban kiemelkedő, meghatározó élmény volt, méltán hozott áttörő sikert a fiatal művész számára. Tény azonban, Alexandra büszkén vállalja, hogy innen származik, azt, hogy felvidéki, zoboraljai, nagycétényi, és a komáromi gimnázium is fontos volt az életében. Nyilatkozataiban szívesen mesél ezekről az évekről, élményekről, mindarról, ami máig erős kötelékkel ideköti, a szülői szereteten túl is. Ettől azonban még aligha lesz szlovák színésznő, még szlovákiai sem, hiszen érettségi után Budapestre, az egyetemre került, azóta ott él, mindennapjai, a szakmai kibontakozása, mára sikerei ugyancsak a magyar színházi és filmművészeti világhoz kötik.

A sikerért úgy tűnik, sokan sorba állnak… azt remélve, hátha belefér, hátha van, aki elhiszi, ez szlovák siker. Ki tudja, mi vezérelte a hír íróját?! Nem is részletezte!! … De azért, hogy kétsége senkinek ne legyen, egy -ová-val megerősítette állítását.

Persze, örülünk, ha örül a szlovák sajtó, és még jobban örülnénk, ha a hazai dolgokat is észrevenné, az itt született, ide köthető magyar sikertörténeteket is, amikor csúsztatás nélkül lehetne állítani, ha nem is azt, hogy szlovák siker, de azt igen, hogy szlovákiai magyar siker. Ahhoz azonban először tudomást kellene venni egy fél milliós közösségről. Odafigyelni rá, a gondjaira is, az örömeire is, az eredményeire is. Mert vannak. …

Egyszer talán ez is bekövetkezik.

Addig is örüljünk Borbély Alexandra bravúros, egyedülálló, megérdemelt sikerének! Büszkén, elismeréssel! Mi, felvidéki magyarok (is) … ismét csak megerősítve, hogy felvidéki indításból is lehet páratlan eredményeket elérni.  

Molnár Judit

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS