2021. szeptember 3., 12:00

Minek kellett huhogni?!

Az Eb-szárnyalás után puffanva értünk földet tegnap a Puskásban. Nem az angoloktól bekapott négy gól volt a legnagyobb baj, a világ egyik legjobb formában lévő csapata ellen ez belefér, fel kell állni, megyünk tovább, nem úszott el a kijutás. A nézőtéren történtekről azonban mindenképp beszélnünk kell!

magyar meccs
Fotó: Felvidek.ma/Facebook

A brit sajtóra jellemző, hogy náluk jobban senki nem tudja szapulni a nemzeti válogatottat, ha arra rászolgál, ugyanakkor, ha dicsőíteni kell, hát ott is elvesztik a mértéket. Most éppen az előbbi van, egy tűrhető első félidő után, ha tetszik, ha nem, tényleg lefocizták a mieinket a pályáról, de azért nem egy verhetetlen csapattól kaptunk ki tegnap. 

A meccs utóélete nem emiatt lesz érdekes.

A nyugati (nah meg a hazai liberális) sajtó ugyanis most azon örömködik, hogy a rasszista magyarok megint kimutatták a foguk fehérjét, huhogással provokálták az angol válogatott színes bőrű játékosait.

Hogy volt-e huhogás vagy sem, azt nem most fogjuk eldönteni (egyébként tényleg úgy tűnik, volt), mivel jelen sorok írója csak tévén keresztül követte a meccset, a közvetítésbe pedig ilyesmi nem hallatszott be, de erről majd később. Először lássuk a kevésbé súlyos vádakat. A legtöbb brit napilap címoldalán hozza, hogy az amerikai importideológiát követve megint térdelő angolokat kifütyülték a mieink. 

Mit ad Isten, júniusban, két hazai barátságos meccsen, Románia és Ausztria ellen, letérdelő angol játékosokat a saját szurkolóik fütyülték ki a gesztus miatt, Sterling közösségi oldalait pedig elárasztották a rasszista kommentek az elbukott Eb-döntő után. 

Azért persze nem járt FIFA-büntetés. A Wembley nyitott kapukkal várja a szurkolókat! Van, aki lehet rasszista, van, aki nem?!

Egészen elképesztő volt az Eb-döntő előtt kialakult szurkolói bunyó is. Az angol drukkerek egymást verték hülyére, előbb az utcán, majd a stadionban is, amikor néhány tucat, jegy nélküli drukker megpróbált stikában bejutni. Jah, és ne felejtsük el, az olasz himnuszt is széjjelfütyülték a felvilágosult britek, miután kifáradtak az olasz szurkolók utcai vegzálásában. Mindezt nem azért írjuk le, hogy a magyar huhogókat mentegessük, de a tisztánlátás végett azért itt a helye ennek is.

Lehet vitatkozni a térdelés jogosságán, csak felesleges. Magyarországon semmi jelentősége nincs a gesztusnak (érdekes, ezt maga Gareth Southgate is elismerte, mondván, a magyar társadalom "még nem elég diverz ehhez"), engem nem zavar, én nem fütyülném ki, de aki akarja, hát tegye. Ha térdelni szabad, fütyülni is legyen! A stadionok lassan plázákká változnak (Barcelona kisebbik csapatának stadionjára konkrétan ráépült egy bevásárlóközpont) arénák helyett. A lelátói bunyó persze nem hiányzik senkinek, de a nyugaton uralkodó, meccshangulat nélküli steril szurkolói közeg, hangozzék bármilyen patetikusan, bizony megöli a focit. Közép-Európában nem a játék miatt járunk meccsre, hanem a hangulat miatt. Dunaszerdahelynél messzebb nem is kell mennünk, DAC-meccsre menni nem Kružliak körömpasszai miatt érdemes. A hangulathoz viszont hozzátartozik a dobolás, az ordibálás, a fütyülés és bizony néha a fújolás is. Aki szerint ez nem fér bele, ne menjen stadion közelébe. Ilyen egyszerű!

A pohárdobálás és a huhogás viszont már más tészta!

Mielőtt a huhogókkal foglalkoznánk, kicsit sörözzünk is! A poharak tényleg alacsonyan repültek a tegnapi meccsen, lett is belőle világbotrány, olyannyira, hogy a balos Guardian műanyag poharak helyett már "lövedékeket" (missiles) emleget. Sterling első gólja után tényleg megöntözték a vendégeket, Grealish és Rice, jó angol lévén, még ivott is az ingyen sörből.

Mielőtt bezáratjuk, lebontjuk és sóval szórjuk fel a Puskás helyét, azért azt ne felejtsük el, a pohárdobálásban semmi kirívó nincs, ez nem magyar sajátosság, poharak, öngyújtók, pénzérmék, sőt, disznófejek is repülnek és repültek már a pályára. Nem szép, normális ember ilyet nem csinál, meg a sörért is kár, de ez van. Azt állítani, hogy ennek bármi köze lenne a "célpont" bőrszínéhez, minimum csúsztatás, de inkább aljas hazugság.

Ahogy az is az, hogy a tegnapi meccsen folyamatos rasszista inzultusok érték az angol játékosokat!

Némi kutakodás után a Sky News egyik bejátszójában leltem rá a rasszista vád (eddig) egyetlen bizonyítékára.

Érdemes megnézni a videót. A műsorvezető úgy konferálja fel a "szörnyű képsorokat", mintha legalábbis egy gyerekgyilkosság helyszínén készültek volna. Röhej...

Ha a hatvanezer között volt is még néhány hasonló idióta (biztosan akadt, Harry Kane egy reggeli nyilatkozatában 4(!) emberről beszélt), ekkora feneket keríteni a dolognak, akkor is túlzás. Ahogy a huhogó szurkoló(k) rabja(i) a saját ostoba, rasszista előítéletei(k)nek, úgy a nyugati sajtó is az. "A mucsai, rasszista magyarok megint bizonyították, nincs helyük Európában". Jelen pillanatban a hivatalos meccsjelentésre várunk, a FIFA csak ezt követően indíthat eljárás, de az már szinte borítékolható, hogy elmarasztalják a magyar szövetséget, azt a pár rasszista barmot meg kitiltják a stadionból.

A baj csak az, a maradék 59 999 normális szurkoló valószínűleg ugyanúgy kénytelen lesz otthonról nézni a hátralévő hazai vébéselejtezőket. 

Az egész történet legnagyobb vesztese pedig a Carpathian Brigade '09 szurkolói csoport, akik megint világszínvonalú koreográfiát és szurkolást tettek le az asztalra. Kár lenne néhány félrészeg hülye miatt rájuk és az egész magyar szurkolói közegre, sőt az egész nemzetre húzni a vizes lepedőt. Ők is és mi is többet érdemlünk! A magyar válogatottról nem is beszélve!

Nyitókép: Facebook/Felvidék.ma

Megosztás
Címkék