B. Vida Júlia

2019. június 01., 13:51

Milliók közt az egyetlenegy

Egy kicsit más ez a mai nap. Legalábbis azoknak, akiknek gyermekeik, unokáik vannak. A nagy rohanásban talán ma tudatosítjuk egy kicsit jobban, micsoda ajándék, hogy ők vannak. Nekünk. Bearanyozzák az életünket, színt visznek hétköznapjainkba. Mihez is kezdenénk nélkülük? Miről is szólna az életünk?

A gyermek ajándék, drága kincs. Sokaknak nincs. Nem lehet, nem jön össze, millió és egy oka lehet, ha valaki nem válhat szülővé. Ők vagyonokat képesek rászánni a babaprojektre… Mások pedig agyontervezik, húzzák-halasszák, feltételekhez kötik, mikor érkezhet a gyermek. Az emberi számításba azonban olykor hiba csúszik. Mert a fogantatásban is ott van a Jóisten. Nem hiába használjuk azt a gyönyörű kifejezést, hogy gyermekáldás. Úgy is kellene tekintenünk rá. Fentről küldenek nekünk egy pici lényt, akit hosszú évekre a gondunkra bíznak, akit mi nevelünk, elméjét pallérozzuk, vadhajtásait nyesegetjük., mint a növekedő fáét. Hogy aztán az ég felé törjön! Olykor hiba csúszik a receptbe, és a végeredmény nem éppen olyan lesz, mint szerettük volna, vagy ahogy annak idején, amikor először tartottuk őt a karunkban, megálmodtuk. De ezt is el kell tudni fogadni. Mert így is milliók közt az egyetlenegy! S nekünk a legdrágább.

Amikor a kisbaba megszületik, akkor megszületik az édesanya és az édesapa is. Ezt is hosszú vajúdás előzi meg, akárcsak a szülést. Csettintésre senkiből sem lesz szülő. De előbb vagy utóbb mindenki azt kezdi érezni, hogy ezért a csöppségért képes volna mindenre. Aztán, ahogy cseperedik, egyre inkább felfedezi benne régi önmagát, olykor mintha csak tükörbe nézne, visszaköszönnek régi gesztusok, s lám, sokszor még a mosolya is ugyanolyan, mint anyáé vagy apáé.

Persze, gyermekeink nem a mi kópiáink. Erre, ha máskor nem, legkésőbb kamaszkorukban ráébredünk, s lehet, hogy kissé fájdalmas lesz a felismerés: hát mi lett ebből a gyerekből? S amikorra elcsitulnak a lázadó hormonok bennük, egyszer csak ott áll előttünk a felnőtt, aki jó esetben már tudja, mit akar és szeretné elkezdeni önálló életét.  S itt bizony sokan elveszünk. Mert mintha nem akarnánk elengedni. Pedig ő sosem volt egészen a miénk és mégis akkor is a miénk lesz, ha akár több ezer kilométeres távolságra él tőlünk. Faramuci egy helyzet…

A szülő sorsfeladata az elengedés és gyermekének elfogadása úgy, ahogy van. Bocsássuk útjára, ha eljött az ideje. Szorítsunk azért, hogy amit eltervezett, valóra váljon. Jótanácsokkal és ha kell, mással is segítsük, de ne akarjunk helyette dönteni, ne akarjuk megmondani neki a tutit. Az már nem mi dolgunk, mi már megtettük a magunkét. Ha elbukik, meg kell tanulnia felállni, s akkor legyünk ott, hogy kisírhassa magát a vállunkon. Nekünk is volt annak idején ilyen, mi is átvészeltük. Mert nekünk is voltak szertetteink, anyánk és apánk, akik segítő kezet és vigaszt nyújtottak nekünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

B. Vida Júlia 2019. június 08., szombat

Élni és élni hagyni

Nem vagyunk a természet urai, még ha le is igáztuk szegényt. Csak a részei.

Száraz Dénes 2019. június 07., péntek

„Isten belájkolt”

Ezzel a címmel indít júniusban egy újabb, ki tudja, hány részes amerikai filmsorozatot az egyik magyarországi kereskedelmi tévécsatorna, a politikai ellenzékhez közelebb álló.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes: „Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést ...

Pomichal Krisztián: Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott ...