B. Vida Júlia

2019. június 01., 13:51

Milliók közt az egyetlenegy

Egy kicsit más ez a mai nap. Legalábbis azoknak, akiknek gyermekeik, unokáik vannak. A nagy rohanásban talán ma tudatosítjuk egy kicsit jobban, micsoda ajándék, hogy ők vannak. Nekünk. Bearanyozzák az életünket, színt visznek hétköznapjainkba. Mihez is kezdenénk nélkülük? Miről is szólna az életünk?

A gyermek ajándék, drága kincs. Sokaknak nincs. Nem lehet, nem jön össze, millió és egy oka lehet, ha valaki nem válhat szülővé. Ők vagyonokat képesek rászánni a babaprojektre… Mások pedig agyontervezik, húzzák-halasszák, feltételekhez kötik, mikor érkezhet a gyermek. Az emberi számításba azonban olykor hiba csúszik. Mert a fogantatásban is ott van a Jóisten. Nem hiába használjuk azt a gyönyörű kifejezést, hogy gyermekáldás. Úgy is kellene tekintenünk rá. Fentről küldenek nekünk egy pici lényt, akit hosszú évekre a gondunkra bíznak, akit mi nevelünk, elméjét pallérozzuk, vadhajtásait nyesegetjük., mint a növekedő fáét. Hogy aztán az ég felé törjön! Olykor hiba csúszik a receptbe, és a végeredmény nem éppen olyan lesz, mint szerettük volna, vagy ahogy annak idején, amikor először tartottuk őt a karunkban, megálmodtuk. De ezt is el kell tudni fogadni. Mert így is milliók közt az egyetlenegy! S nekünk a legdrágább.

Amikor a kisbaba megszületik, akkor megszületik az édesanya és az édesapa is. Ezt is hosszú vajúdás előzi meg, akárcsak a szülést. Csettintésre senkiből sem lesz szülő. De előbb vagy utóbb mindenki azt kezdi érezni, hogy ezért a csöppségért képes volna mindenre. Aztán, ahogy cseperedik, egyre inkább felfedezi benne régi önmagát, olykor mintha csak tükörbe nézne, visszaköszönnek régi gesztusok, s lám, sokszor még a mosolya is ugyanolyan, mint anyáé vagy apáé.

Persze, gyermekeink nem a mi kópiáink. Erre, ha máskor nem, legkésőbb kamaszkorukban ráébredünk, s lehet, hogy kissé fájdalmas lesz a felismerés: hát mi lett ebből a gyerekből? S amikorra elcsitulnak a lázadó hormonok bennük, egyszer csak ott áll előttünk a felnőtt, aki jó esetben már tudja, mit akar és szeretné elkezdeni önálló életét.  S itt bizony sokan elveszünk. Mert mintha nem akarnánk elengedni. Pedig ő sosem volt egészen a miénk és mégis akkor is a miénk lesz, ha akár több ezer kilométeres távolságra él tőlünk. Faramuci egy helyzet…

A szülő sorsfeladata az elengedés és gyermekének elfogadása úgy, ahogy van. Bocsássuk útjára, ha eljött az ideje. Szorítsunk azért, hogy amit eltervezett, valóra váljon. Jótanácsokkal és ha kell, mással is segítsük, de ne akarjunk helyette dönteni, ne akarjuk megmondani neki a tutit. Az már nem mi dolgunk, mi már megtettük a magunkét. Ha elbukik, meg kell tanulnia felállni, s akkor legyünk ott, hogy kisírhassa magát a vállunkon. Nekünk is volt annak idején ilyen, mi is átvészeltük. Mert nekünk is voltak szertetteink, anyánk és apánk, akik segítő kezet és vigaszt nyújtottak nekünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. augusztus 21., szerda

Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes 2019. augusztus 21., szerda

Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak a parlamenti választásokon, vagy önállóan.

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 21., szerda

Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.

Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Minek kell Grönland Trumpnak?

Kíváncsi rá, miért is nem totális hülyeség Trump ötlete?

Száraz Dénes: Patthelyzet

Azt ígérték, augusztus végéig vagy megegyeznek, vagy nem. Bejelentik, hogy közös listán indulnak ...

N. Gyurkovits Róza: Szent jobbja tarthat meg bennünket

Szomorú, derűs is az ünnep, az összegezés.