2022. november 5., 18:56

Mihez kezd most velünk az AKO?

A magyar Szövetség önkormányzati választásokon elért eredménye után vajon ki fog hinni a jövőben annak a közvéleménykutató intézménynek, amely az utóbbi felméréseiben általában alig 2 százalék fölé mérte be a pártot?

Választási bilboard, Szövetség, 2022
Fotó: Dunajszky Éva

Sőt egyszer olyan is volt egy július eleji felmérésben, hogy a felvidéki magyarok körében szinte ismeretlen Magyar Fórum szerintük 0,7 százalékot vert volna az egyesült magyar pártra. Simonéknak 1,8 százalékot, a magyar Szövetségnek 1,1-et mértek be valahol északon az AKO „szakemberei”. Teljesen egyértelmű a politikai pártok szlovákiai közvélemény-kutatásának lejárató célja: gyengének és esetlennek feltüntetni felméréseiben az egyesült magyar pártot, mert az emberek nem kedvelik az esélyteleneket, nem szívesen választják őket.

No, de frappáns cáfolatot adtunk erre az önkormányzati választásokon!  Foghatják most a fejüket az AKO-ban, hiszen nem ilyen lovat szántak Szlovákiának az előjelzéseikkel!

Talán még az is az eszükbe jut, hogy a megkérdezettek körét legközelebb kiszélesítsék a magyarokra is, mert ennyire mellé trafálni már a szakma megcsúfolását jelenti.

De inkább magunkkal kell törődni, mint az AKO csúsztatásaival! Olyan szempontból is jelentős volt a mostani helyhatósági és megyei választás, hogy az eredmények tükrében fontos következtetések vonhatók le a két év múlva esedékes parlamenti választásokra nézve. Az ezzel foglalkozó intézmények közvélemény-kutatásainál sokkal lényegesebbek! Azt is mondhatjuk, hogy magyar szempontból hosszú idő óta ez a mostani önkormányzati választás volt a legobjektívebb felmérés! Az elért eredmények felsorolása már több helyen megtörtént, felesleges ismétlésbe bocsátkozni, a következtetések közül is csak egyet szeretnék kiemelni:

Úgy tűnik, hogy a pártfúziónak köszönhetően visszatérőben van a magyarok választókedve, az öt évvel ezelőtti 30%-os részvételi arány idén közel 44%-ra emelkedett!

Az eredmények azt mutatják, hogy régióinkban a magyar Szövetség politikusai, polgármesterei megkerülhetetlen tényezők, Dél-Szlovákia kiemelkedő pártja lett az egyesült magyar párt! Most azon kell töprengeni, hogy mi kellene ahhoz, hogy országos szinten is számolni lehessen a párttal?!

Több dologra van szükség.

  • Ahhoz, hogy a parlamenti választásokon is sikeres legyen a magyar Szövetség, a pártnév részeként a jelzőnek nagybetűssé kell válnia!
  • Be kell fejezni a platformos játszadozást országos szinten is, okulva abból, hogy helyi és járási szinten ez volt a siker kulcsa. Az egyesüléshez lehet, hogy szükség volt rá, ma már csak felesleges nyűgöt és pozícióharcot jelent. A magyar Szövetség azért tudott ilyen jó eredményt elérni most, mert egységes volt! A mostani választási kampányban helyi és járási szinten senki sem törődött azzal, hogy ki melyik platform színeiben méreti meg magát, az emberek képesek voltak a kampányban együttműködni!
  • Nem lehet összekötni a párt jövőjét azokkal a politikusokkal, akik platformok nélkül nem tudják elképzelni a magyar Szövetséget!
  • Nem kellene számolni az első sorokban azokkal sem, akiknek derogált az indulás az önkormányzati választásokon, és nem mérettették meg magukat. Nekik nem lehet bérelt helyük a magyar párt országos listáján a parlamenti választások alkalmával!
  • A megyei és helyi választásokon sikeres polgármestereknek, megyei képviselőknek ellenben teret kell adni a parlamenti választásokon az országos listán!
  • Meg kell találni az utat a független polgármesterekhez és azok választói bázisához! A velük való folyamatos kommunikálás elengedhetetlen, érezzék, hogy függetlenségük ellenére számíthatnak a magyar pártra.
  • Ügyelni kell arra, hogy minél kevesebb legyen a megosztó téma, ezeket előzetesen a párton belül kell egyeztetni! Ilyen például a magyar kormánnyal és az EU-val való kapcsolatrendszer, Ukrajna feltételek nélküli támogatása, Oroszország saját kárunkra történő szankcionálása, az LMBTQ közösségek propagandája az óvodákban és az alapiskolák alsóbb évfolyamaiban stb.
  • Ki kell használni azt az előnyös helyzetet, hogy most a felvidéki magyarság egységes! Egységesebbnek tűnik, mint a megosztó platformokra épülő magyar Szövetség. Ezért nem a platformokat kell ráerőltetni az emberekre, hanem a magyarság egységét a pártra!  

A felvidéki magyarság erős és szervezett képviseletének ott a helye a pozsonyi parlamentben is! Mutassuk meg az AKO-nak legközelebb is!

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.