Molnár Judit

2018. április 10., 17:11

Mi írjuk a holnapot

 

Az életnek az egyik legnagyobb ajándéka megélni a születés pillanatát. De ez korántsem csak az emberi életre érvényes. Újat létrehozni, alkotni csodás érzés! Mi, a ma7 szerkesztősége ezt a csodát éltük meg az elmúlt hetekben-napokban, miközben az új médiacsalád felületeinek összeállításán dolgoztunk.

Képgalériánk:

Az alkotás örömét nem kis mértékben befolyásolja a tény, hogy tudatosítjuk, a felvidéki magyar sajtó a rendszerváltás óta eltelt majd három évtizedben csak nehéz és nehezebb időszakokat élt meg. Az online tértől eltekintve a hagyományos médiapiacon alig jöttek létre új sajtótermékek, legföljebb a meglévő lapok alakultak át, de a megszűnésnek is volt számos példája. A forráshiányos rendszer következtében a felvidéki sajtótérkép mára ugyancsak szegényes lett, a struktúrája is foghíjas és féloldalas. Márpedig annak a kisebbségi létbe szorított közösségnek, amelyiknek nincs sajtója, nem sok esélye van a túlélésre, a fejlődésre pedig szinte semmi.

Most azonban lehetőséget kaptunk, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtassunk. A Pro Media Alapítvány médiaprojektje egy olyan átfogó, több formátumot magába foglaló strukturális rendszer lesz, amely példa nélküli a Felvidéken.

A hárompilléres rendszerben ma – elsőként – útjára indítottuk a ma7 gyűjtőportált, amely külön kimeneteken, egyedi tartalmakat kínál, más-más célközönséget megszólítva ezáltal. A ma7 része lett a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége által 2011-ben létrehozott hirek.sk oldal, amely elsősorban videótartalmat és hírtartalmat kínál. A kultúra tárháza a muzsa.sk, amely a kulturális történésekről ad majd számot, míg a szurkolo.sk oldallal a sportrajongókat kívánjuk megszólítani. A központi oldalon, a ma7-en a közélet, a politika, és az oktatásügy témái mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a regionális történések, amely mögött egy erős regionális tudósítói hálózat áll a Csallóköztől a Bodrogközig.

A regionalitás alapjaiban határozza majd meg a hónap végén induló hetilap, a MAGYAR7 arculatát is, hiszen a 68 oldalas lap három mutációban 16 oldalon kínálja majd az olvasóknak a régiók híreit. Emellett a közéleti tartalmak is nagyon hangsúlyosan megjelennek majd, véleményírások, hírháttér anyagok, elemzések, riport és interjú formájában. 

A médiaprojekt harmadik pillére az audiovizuális tartalom, amely a szerkesztett videós anyagok mellett a későbbiekben tematikus magazinműsorokkal, élő kapcsolással és stúdióbeszélgetésekkel is számol.

Nem titkoljuk, nem csupán az a célunk, hogy számot adjunk a közösségünket meghatározó történésekről. Nem csak információforrás szeretnénk lenni, de – mintegy igazodási pontként – a véleményformálásra is törekszünk. Szándékunk, hogy tere legyünk az értelmiségi közgondolkodásnak, s minden olyan gondolatnak, amely a közösségerősítés elhatározásával és a jobbítás meggyőződéséből születik.

Valljuk, a szenzációhajhászás és az igénytelenség eluralkodása ellenére is szükség van még a minőségi újságírásra, a hiteles hírforrásra. Számunkra a legalapvetőbb szakmai értékek: az alaposság, a tárgyilagosság, és mindenekfölött a tisztesség. Ennek ellenére – még meg sem jelentünk – s máris voltak, akik támadtak, megalapozatlan jelzőket aggattak ránk, pálcát törtek fölöttünk. Az elvtelen támadásokkal nem kívánunk foglalkozni, főleg, ha olyanok kérik rajtunk számon a függetlenséget, illetve a pártosságot, akik ezer szállal kötődnek a politikumhoz, pártokhoz, kormányhoz, hatalomhoz, pénzbirodalmakhoz. A felvidéki magyar közösség képes eldönteni, mi értékes, s mi nem az, címkeaggatás helyett mi az olvasókra bízzuk a döntést.

Bírálóink felróják azt is, hogy magyar kormányzati támogatással jött létre egy ilyen projekt. Aggodalmukat nem is értjük, számunkra azonban évek óta inkább az a kérdés, miért nem érdekelt egy átfogó támogatási rendszerben az állam, ahol élünk, ahol adózunk. És miért baj az, ha az anyaország felvállalt nemzetstratégiája részeként erősíteni akarja a felvidéki magyarságot identitása megőrzésében, gazdasági helyzetében, kultúrájában, oktatásában, hitében, tájékoztatásban? Hol tartana ma ez a közösség a magyar kormány segítsége nélkül...!?

Nem fogunk méltatlan csatározásokban részt venni, a feladatunk ennél több.

Tevékeny közösségként „mi írjuk a holnapot”. A mi kis magyar felvidéki világunk lapjait – együtt, közösen…

Kedves Olvasóink, írják velünk a holnapot!

A ma7 szerkesztősége nevében:

Molnár Judit főszerkesztő

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...