Molnár Judit

2018. április 10., 17:11

Mi írjuk a holnapot

 

Az életnek az egyik legnagyobb ajándéka megélni a születés pillanatát. De ez korántsem csak az emberi életre érvényes. Újat létrehozni, alkotni csodás érzés! Mi, a ma7 szerkesztősége ezt a csodát éltük meg az elmúlt hetekben-napokban, miközben az új médiacsalád felületeinek összeállításán dolgoztunk.

Képgalériánk:

Az alkotás örömét nem kis mértékben befolyásolja a tény, hogy tudatosítjuk, a felvidéki magyar sajtó a rendszerváltás óta eltelt majd három évtizedben csak nehéz és nehezebb időszakokat élt meg. Az online tértől eltekintve a hagyományos médiapiacon alig jöttek létre új sajtótermékek, legföljebb a meglévő lapok alakultak át, de a megszűnésnek is volt számos példája. A forráshiányos rendszer következtében a felvidéki sajtótérkép mára ugyancsak szegényes lett, a struktúrája is foghíjas és féloldalas. Márpedig annak a kisebbségi létbe szorított közösségnek, amelyiknek nincs sajtója, nem sok esélye van a túlélésre, a fejlődésre pedig szinte semmi.

Most azonban lehetőséget kaptunk, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtassunk. A Pro Media Alapítvány médiaprojektje egy olyan átfogó, több formátumot magába foglaló strukturális rendszer lesz, amely példa nélküli a Felvidéken.

A hárompilléres rendszerben ma – elsőként – útjára indítottuk a ma7 gyűjtőportált, amely külön kimeneteken, egyedi tartalmakat kínál, más-más célközönséget megszólítva ezáltal. A ma7 része lett a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége által 2011-ben létrehozott hirek.sk oldal, amely elsősorban videótartalmat és hírtartalmat kínál. A kultúra tárháza a muzsa.sk, amely a kulturális történésekről ad majd számot, míg a szurkolo.sk oldallal a sportrajongókat kívánjuk megszólítani. A központi oldalon, a ma7-en a közélet, a politika, és az oktatásügy témái mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a regionális történések, amely mögött egy erős regionális tudósítói hálózat áll a Csallóköztől a Bodrogközig.

A regionalitás alapjaiban határozza majd meg a hónap végén induló hetilap, a MAGYAR7 arculatát is, hiszen a 68 oldalas lap három mutációban 16 oldalon kínálja majd az olvasóknak a régiók híreit. Emellett a közéleti tartalmak is nagyon hangsúlyosan megjelennek majd, véleményírások, hírháttér anyagok, elemzések, riport és interjú formájában. 

A médiaprojekt harmadik pillére az audiovizuális tartalom, amely a szerkesztett videós anyagok mellett a későbbiekben tematikus magazinműsorokkal, élő kapcsolással és stúdióbeszélgetésekkel is számol.

Nem titkoljuk, nem csupán az a célunk, hogy számot adjunk a közösségünket meghatározó történésekről. Nem csak információforrás szeretnénk lenni, de – mintegy igazodási pontként – a véleményformálásra is törekszünk. Szándékunk, hogy tere legyünk az értelmiségi közgondolkodásnak, s minden olyan gondolatnak, amely a közösségerősítés elhatározásával és a jobbítás meggyőződéséből születik.

Valljuk, a szenzációhajhászás és az igénytelenség eluralkodása ellenére is szükség van még a minőségi újságírásra, a hiteles hírforrásra. Számunkra a legalapvetőbb szakmai értékek: az alaposság, a tárgyilagosság, és mindenekfölött a tisztesség. Ennek ellenére – még meg sem jelentünk – s máris voltak, akik támadtak, megalapozatlan jelzőket aggattak ránk, pálcát törtek fölöttünk. Az elvtelen támadásokkal nem kívánunk foglalkozni, főleg, ha olyanok kérik rajtunk számon a függetlenséget, illetve a pártosságot, akik ezer szállal kötődnek a politikumhoz, pártokhoz, kormányhoz, hatalomhoz, pénzbirodalmakhoz. A felvidéki magyar közösség képes eldönteni, mi értékes, s mi nem az, címkeaggatás helyett mi az olvasókra bízzuk a döntést.

Bírálóink felróják azt is, hogy magyar kormányzati támogatással jött létre egy ilyen projekt. Aggodalmukat nem is értjük, számunkra azonban évek óta inkább az a kérdés, miért nem érdekelt egy átfogó támogatási rendszerben az állam, ahol élünk, ahol adózunk. És miért baj az, ha az anyaország felvállalt nemzetstratégiája részeként erősíteni akarja a felvidéki magyarságot identitása megőrzésében, gazdasági helyzetében, kultúrájában, oktatásában, hitében, tájékoztatásban? Hol tartana ma ez a közösség a magyar kormány segítsége nélkül...!?

Nem fogunk méltatlan csatározásokban részt venni, a feladatunk ennél több.

Tevékeny közösségként „mi írjuk a holnapot”. A mi kis magyar felvidéki világunk lapjait – együtt, közösen…

Kedves Olvasóink, írják velünk a holnapot!

A ma7 szerkesztősége nevében:

Molnár Judit főszerkesztő

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...