HIRDETÉS

Molnár Judit

2018. április 10., 17:11

Mi írjuk a holnapot

 

Az életnek az egyik legnagyobb ajándéka megélni a születés pillanatát. De ez korántsem csak az emberi életre érvényes. Újat létrehozni, alkotni csodás érzés! Mi, a ma7 szerkesztősége ezt a csodát éltük meg az elmúlt hetekben-napokban, miközben az új médiacsalád felületeinek összeállításán dolgoztunk.

Képgalériánk:

Az alkotás örömét nem kis mértékben befolyásolja a tény, hogy tudatosítjuk, a felvidéki magyar sajtó a rendszerváltás óta eltelt majd három évtizedben csak nehéz és nehezebb időszakokat élt meg. Az online tértől eltekintve a hagyományos médiapiacon alig jöttek létre új sajtótermékek, legföljebb a meglévő lapok alakultak át, de a megszűnésnek is volt számos példája. A forráshiányos rendszer következtében a felvidéki sajtótérkép mára ugyancsak szegényes lett, a struktúrája is foghíjas és féloldalas. Márpedig annak a kisebbségi létbe szorított közösségnek, amelyiknek nincs sajtója, nem sok esélye van a túlélésre, a fejlődésre pedig szinte semmi.

Most azonban lehetőséget kaptunk, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtassunk. A Pro Media Alapítvány médiaprojektje egy olyan átfogó, több formátumot magába foglaló strukturális rendszer lesz, amely példa nélküli a Felvidéken.

A hárompilléres rendszerben ma – elsőként – útjára indítottuk a ma7 gyűjtőportált, amely külön kimeneteken, egyedi tartalmakat kínál, más-más célközönséget megszólítva ezáltal. A ma7 része lett a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége által 2011-ben létrehozott hirek.sk oldal, amely elsősorban videótartalmat és hírtartalmat kínál. A kultúra tárháza a muzsa.sk, amely a kulturális történésekről ad majd számot, míg a szurkolo.sk oldallal a sportrajongókat kívánjuk megszólítani. A központi oldalon, a ma7-en a közélet, a politika, és az oktatásügy témái mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a regionális történések, amely mögött egy erős regionális tudósítói hálózat áll a Csallóköztől a Bodrogközig.

A regionalitás alapjaiban határozza majd meg a hónap végén induló hetilap, a MAGYAR7 arculatát is, hiszen a 68 oldalas lap három mutációban 16 oldalon kínálja majd az olvasóknak a régiók híreit. Emellett a közéleti tartalmak is nagyon hangsúlyosan megjelennek majd, véleményírások, hírháttér anyagok, elemzések, riport és interjú formájában. 

A médiaprojekt harmadik pillére az audiovizuális tartalom, amely a szerkesztett videós anyagok mellett a későbbiekben tematikus magazinműsorokkal, élő kapcsolással és stúdióbeszélgetésekkel is számol.

Nem titkoljuk, nem csupán az a célunk, hogy számot adjunk a közösségünket meghatározó történésekről. Nem csak információforrás szeretnénk lenni, de – mintegy igazodási pontként – a véleményformálásra is törekszünk. Szándékunk, hogy tere legyünk az értelmiségi közgondolkodásnak, s minden olyan gondolatnak, amely a közösségerősítés elhatározásával és a jobbítás meggyőződéséből születik.

Valljuk, a szenzációhajhászás és az igénytelenség eluralkodása ellenére is szükség van még a minőségi újságírásra, a hiteles hírforrásra. Számunkra a legalapvetőbb szakmai értékek: az alaposság, a tárgyilagosság, és mindenekfölött a tisztesség. Ennek ellenére – még meg sem jelentünk – s máris voltak, akik támadtak, megalapozatlan jelzőket aggattak ránk, pálcát törtek fölöttünk. Az elvtelen támadásokkal nem kívánunk foglalkozni, főleg, ha olyanok kérik rajtunk számon a függetlenséget, illetve a pártosságot, akik ezer szállal kötődnek a politikumhoz, pártokhoz, kormányhoz, hatalomhoz, pénzbirodalmakhoz. A felvidéki magyar közösség képes eldönteni, mi értékes, s mi nem az, címkeaggatás helyett mi az olvasókra bízzuk a döntést.

Bírálóink felróják azt is, hogy magyar kormányzati támogatással jött létre egy ilyen projekt. Aggodalmukat nem is értjük, számunkra azonban évek óta inkább az a kérdés, miért nem érdekelt egy átfogó támogatási rendszerben az állam, ahol élünk, ahol adózunk. És miért baj az, ha az anyaország felvállalt nemzetstratégiája részeként erősíteni akarja a felvidéki magyarságot identitása megőrzésében, gazdasági helyzetében, kultúrájában, oktatásában, hitében, tájékoztatásban? Hol tartana ma ez a közösség a magyar kormány segítsége nélkül...!?

Nem fogunk méltatlan csatározásokban részt venni, a feladatunk ennél több.

Tevékeny közösségként „mi írjuk a holnapot”. A mi kis magyar felvidéki világunk lapjait – együtt, közösen…

Kedves Olvasóink, írják velünk a holnapot!

A ma7 szerkesztősége nevében:

Molnár Judit főszerkesztő

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2018. május 25., péntek

Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy tovább élünk, mint szüleink és nagyszüleink, ráadásul életünk utolsó éveit sokszor már csak mások segítségére szorulva tudjuk végig evickélni….

Aich Péter 2018. május 24., csütörtök

Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza 2018. május 23., szerda

Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai tüntetés, kocsma-politikává, ugye, kedves Zsé?!

DAC
Rajkovics Péter 2018. május 22., kedd

A sárga-kék szurkolók ereje

A klubvezetés és a szurkolók együtt alakították ki a remek dunaszerdahelyi fociszigetet a Csallóközben, köszönet érte mindkettőnek.

Agárdy Gábor 2018. május 19., szombat

Nyögdíjgyári dilemma

A hazai politikai dagonyában – amelynek pár napja egyik fő híre Andrej Kiska visszavonulása volt - alig kapott publicitást az SNS – Fico-csörte a tervezett új nyugdíjkorhatárról…

B. Vida Júlia 2018. május 19., szombat

Felvételik és érettségik ideje

Május igencsak mozgalmas hónap az oktatásban. Egyrészt ilyenkor vannak a középiskolai felvételik, s lassan kezdődik a szóbeli érettségik időszaka is.

Aich Péter 2018. május 18., péntek

Mindenki mást csinál

Egész Európa megbolondult: jövőépítés helyett öngyilkossággal foglalkozik.

Kolek Zsolt 2018. május 16., szerda

Kiska: a jobboldal integrátora?

Mennyire lesz képes Kiska egyesíteni a jövőben a jobboldalt?

B. Vida Júlia 2018. május 14., hétfő

Hová lettek a szép ígéretek?

Még a legidősebb emberek sem emlékeznek arra, hogy ezeken a tájakon valaha is különösebb gond lettek volna az ivóvíz minőségével.

Kolek Zsolt 2018. május 13., vasárnap

Lavina: a Kuciak-gyilkosság politikai következményei

Noha a bűncselekmény felderítése még várat magára, a következmények máris tetten érhetők.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Nyugdíj vagy nyögdíj?

A képlet egyszerű, elég egy-két évtized, és több lesz az eltartott, mint az eltartó. Baj az is, hogy ...

Aich Péter: Jövőépítés

Ábránd csupán az Európai Unió bővítése, vagy ugrás az ismeretlenbe.

N. Gyurkovits Róza: Macskajaj

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai ...

HIRDETÉS
Legnézettebb