HIRDETÉS

Molnár Judit

2018. április 10., 17:11

Mi írjuk a holnapot

 

Az életnek az egyik legnagyobb ajándéka megélni a születés pillanatát. De ez korántsem csak az emberi életre érvényes. Újat létrehozni, alkotni csodás érzés! Mi, a ma7 szerkesztősége ezt a csodát éltük meg az elmúlt hetekben-napokban, miközben az új médiacsalád felületeinek összeállításán dolgoztunk.

Képgalériánk:

Az alkotás örömét nem kis mértékben befolyásolja a tény, hogy tudatosítjuk, a felvidéki magyar sajtó a rendszerváltás óta eltelt majd három évtizedben csak nehéz és nehezebb időszakokat élt meg. Az online tértől eltekintve a hagyományos médiapiacon alig jöttek létre új sajtótermékek, legföljebb a meglévő lapok alakultak át, de a megszűnésnek is volt számos példája. A forráshiányos rendszer következtében a felvidéki sajtótérkép mára ugyancsak szegényes lett, a struktúrája is foghíjas és féloldalas. Márpedig annak a kisebbségi létbe szorított közösségnek, amelyiknek nincs sajtója, nem sok esélye van a túlélésre, a fejlődésre pedig szinte semmi.

Most azonban lehetőséget kaptunk, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtassunk. A Pro Media Alapítvány médiaprojektje egy olyan átfogó, több formátumot magába foglaló strukturális rendszer lesz, amely példa nélküli a Felvidéken.

A hárompilléres rendszerben ma – elsőként – útjára indítottuk a ma7 gyűjtőportált, amely külön kimeneteken, egyedi tartalmakat kínál, más-más célközönséget megszólítva ezáltal. A ma7 része lett a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége által 2011-ben létrehozott hirek.sk oldal, amely elsősorban videótartalmat és hírtartalmat kínál. A kultúra tárháza a muzsa.sk, amely a kulturális történésekről ad majd számot, míg a szurkolo.sk oldallal a sportrajongókat kívánjuk megszólítani. A központi oldalon, a ma7-en a közélet, a politika, és az oktatásügy témái mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a regionális történések, amely mögött egy erős regionális tudósítói hálózat áll a Csallóköztől a Bodrogközig.

A regionalitás alapjaiban határozza majd meg a hónap végén induló hetilap, a MAGYAR7 arculatát is, hiszen a 68 oldalas lap három mutációban 16 oldalon kínálja majd az olvasóknak a régiók híreit. Emellett a közéleti tartalmak is nagyon hangsúlyosan megjelennek majd, véleményírások, hírháttér anyagok, elemzések, riport és interjú formájában. 

A médiaprojekt harmadik pillére az audiovizuális tartalom, amely a szerkesztett videós anyagok mellett a későbbiekben tematikus magazinműsorokkal, élő kapcsolással és stúdióbeszélgetésekkel is számol.

Nem titkoljuk, nem csupán az a célunk, hogy számot adjunk a közösségünket meghatározó történésekről. Nem csak információforrás szeretnénk lenni, de – mintegy igazodási pontként – a véleményformálásra is törekszünk. Szándékunk, hogy tere legyünk az értelmiségi közgondolkodásnak, s minden olyan gondolatnak, amely a közösségerősítés elhatározásával és a jobbítás meggyőződéséből születik.

Valljuk, a szenzációhajhászás és az igénytelenség eluralkodása ellenére is szükség van még a minőségi újságírásra, a hiteles hírforrásra. Számunkra a legalapvetőbb szakmai értékek: az alaposság, a tárgyilagosság, és mindenekfölött a tisztesség. Ennek ellenére – még meg sem jelentünk – s máris voltak, akik támadtak, megalapozatlan jelzőket aggattak ránk, pálcát törtek fölöttünk. Az elvtelen támadásokkal nem kívánunk foglalkozni, főleg, ha olyanok kérik rajtunk számon a függetlenséget, illetve a pártosságot, akik ezer szállal kötődnek a politikumhoz, pártokhoz, kormányhoz, hatalomhoz, pénzbirodalmakhoz. A felvidéki magyar közösség képes eldönteni, mi értékes, s mi nem az, címkeaggatás helyett mi az olvasókra bízzuk a döntést.

Bírálóink felróják azt is, hogy magyar kormányzati támogatással jött létre egy ilyen projekt. Aggodalmukat nem is értjük, számunkra azonban évek óta inkább az a kérdés, miért nem érdekelt egy átfogó támogatási rendszerben az állam, ahol élünk, ahol adózunk. És miért baj az, ha az anyaország felvállalt nemzetstratégiája részeként erősíteni akarja a felvidéki magyarságot identitása megőrzésében, gazdasági helyzetében, kultúrájában, oktatásában, hitében, tájékoztatásban? Hol tartana ma ez a közösség a magyar kormány segítsége nélkül...!?

Nem fogunk méltatlan csatározásokban részt venni, a feladatunk ennél több.

Tevékeny közösségként „mi írjuk a holnapot”. A mi kis magyar felvidéki világunk lapjait – együtt, közösen…

Kedves Olvasóink, írják velünk a holnapot!

A ma7 szerkesztősége nevében:

Molnár Judit főszerkesztő

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. augusztus 15., szerda

Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly 2018. augusztus 14., kedd

A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, mint amit a nyitott társadalom elmeháborodott eszméje képvisel.

Aich Péter 2018. augusztus 14., kedd

Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.

Száraz Dénes 2018. augusztus 13., hétfő

Ki mint gyűjt, úgy arat

Vajon elégedettek lehetünk a Felvidéken az általunk összegyűjtött aláírások számával vagy sem?

Haják Szabó Mária 2018. augusztus 12., vasárnap

A humánum (ál)arcai

Az Európai Unió nem vesz részt Szíria újjáépítésében, nem jött be ugyanis a számítása. Az Aszad‑rezsim maradt, a „demokratikus átalakulás” meg elmaradt.

Agárdy Gábor 2018. augusztus 11., szombat

A Nagy Bratyó

Pártunk és Kormányunk a közelmúltban kitalálta, hogy folyamatosan szeretne belekukucskálni a vállalkozók és jogi személyek, valamint a civil szervezetek bankszámláiba.

Száraz Dénes 2018. augusztus 10., péntek

Ezerarcú Bugár

A Most-Híd boszorkánykonyhájában összedugták fejüket a főszakácsok, hogy a mi hozna többet a pártkonyhára: a maradás vagy a távozás a jelenlegi kormánykoalícióból.

Száraz Dénes 2018. augusztus 09., csütörtök

Csuk biztos tudja

Micsoda blamázs! Az egész kormánykoalíció szégyene! De a Smer-SNS-Most-Híd koalíció még most is kitartana a legvégsőkig Kaliňák mellett, aki bizonyára sok értékes, esetleg másokra nézve terhelő információ birtokában van.

B. Vida Júlia 2018. augusztus 08., szerda

Mindennapi örömeink

Nem kell ahhoz messzire utazni, hogy jól érezzük magunkat. Van felfedezni való bőven szűkebb vagy kicsit tágabb pátriánkban is.

Matus Tibor 2018. augusztus 07., kedd

Szuverén országnak nevezhető még Szlovákia?

A kérdés persze költői, mert fennállása alatt sosem bírt az ország teljes szuverenitással.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Hé, víz!

Bratyizva hemzsegnek az oroszok és ukránok együtt a vízben. Megbékélés a magyar vízben.

Kövesdi Károly: A nyitott társadalom esete a sánta kutyával

Nyitott társadalom? Soha a világtörténelemben nem fordult elő akkora svindli, olyan társadalomromboló ideológia, ...

Aich Péter: Jogok ütközése

Nagyon odavagyunk a jogainkért. Pontosabban azért, amit annak nevezünk ki.

Legnézettebb
csütörtök, 08:22
péntek, 09:27
vasárnap, 12:06
szerda, 09:28