Száraz Dénes

2019. október 20., 12:47

Mentőöv a fuldoklónak

Amikor a hajóról mentőövet dobnak egy fulladozónak, akinek ráadásul ott liheg egy cápa is a nyomában, nem illik a fedélzetre húzva nagy arccal viselkedni.

Ne akarjon a megmentett rögtön kapitány lenni a mentőhajón, csavarodjon be inkább szerényen egy fürdőlepedőbe, húzzon a fejére úszósapkát, és várja meg a partra érkezést egy bögre meleg kakaóval a kezében, ha már az árral szemben akart úszni!

Bugár Béla is kapott az MKP-tól egy jókora mentőövet, de ő rögtön úgy gondolja, hogy nagymellény is jár hozzá, továbbra is dirigálni akar.

Kihasználva azt a lehetőséget, hogy a parlament alelnökét, az egyik kormányzó párt elnökét szólítja meg leginkább a média, és nem sokan kíváncsiak a mentőövet bedobó parlamenten kívüli párt véleményére. Csak az a száznéhányezer magyar választó, akik megdöbbenten észlelik, hogy a fuldokoló szeretne továbbra is dirigens lenni, és a megmentője ezt hagyja!

Pedig azt kellene figyelembe venni, hogy mibe veszett volna bele a Híd, ha nem jön az MKP részéről a mentőöv.

Abban a zavarosban tűnt volna el, amibe saját maga evickélt a maffiakormány tagjaként, a felvidéki magyarság megtévesztőjeként, a magyar identitástudat gyengítőjeként, a nemzetiségüket eldobók megmentőjeként.

Mindezek ellenére a viszálykodás elcsitítása végett az MKP stabilnak hitt szavazótábora könnyebben lenyelné a Hídról pottyant békát abban az esetben, ha azt látná, hogy a javasolt paktumban ő a mértékszabó!

Jó, hogy nem kíván káderozni, nem akar beleszólni a „testvérpárt” belügyeibe, de azért gondolnia kell a saját választóira is, akik beetetett majd partra vetett halként tátogva figyelik, hogy például a párt elnevezésében megtévesztően az utolsó helyen kullognak - Régiók Pártja Híd MKP (Strana regiónov Most MK).

Ebből a választási pártnévből még az sem tűnik ki egyértelműen, hogy a Magyar Közösség Pártjáról van szó,

mert ha igen, akkor a szlovákban is az SMK-nak kellene szerepelnie. Még a közszolgálati szlovák televízió híradója is úgy számolt be aznap a megegyezésről, hogy egy magyar koalíció jött létre, és 7 százalékot kell elérniük a parlamentbe jutáshoz. Egyértelműbb lett volna a Magyar Választási Párt (MVP), Maďarská volebná koalícia (MVK) elnevezés. De a pártnév csak formai keret, amelyet fontosabb megfelelő tartalommal feltölteni.

Mert az a hír is járja, hogy a Híd fogja adni a listavezetőt is... Milyen alapon, minek a kompromisszumaként?

Hogy akkor az első tíz befutó helyen több lesz majd az MKP-s jelölt? Dehogy, hiszen kijelentette Bugár, hogy cipzárlista lesz, ez pedig azt jelenti, hogy az 1.,3.,5.,7.,9. helyet a Híd jelöltjei kaphatják,

a töltelékhelyek illetnék pedig meg az MKP-t, amelyeken illene osztozkodni az Összefogással is.  

Mi késztette Bugárt erre az összefogásra? Az utolsó szalmaszála volt ez a paktum, ebbe volt képes belekapaszkodni. Nagy túlélő, mondják! Vigyázat, mert volt már olyan is a mentések történelmében, hogy a segítséget nyújtó lelte a vízben a halálát, a fuldokoló pedig megmenekült.

Nagyon jól tudta a vegyespárt elnöke, hogy az Összefogás-MKP közös lista nagy veszélyt jelentene rá nézve, mert ez a felállás képes legyőzni a Hidat.

Lehet, hogy egyikük se kerülne a szlovák parlamentbe, de mutatna a jövőre nézve egy olyan irányvonalat, ami a Híd számára a teljes megsemmisülést jelentené. Ha az EP-választások előtt már létrejön az Összefogás mozgalom, velük együtt mosolyogva jutottak volna be Csákyék az Európai Parlamentbe, és akkor nem ennek a mostani összeállásnak a jogosságát kellene vitatni, hanem a tavaszit hangolni. Közbe kellett tehát lépni!

Bugár azt is nagyon jól tudta, hogy a magyar összefogás körül kialakult káoszt érzékelték a szlovák pártok is,

és elkezdték sorban felfedezni Dél-Szlovákiát, miközben a saját szlovákjai hátat fordítottak neki. Nem véletlenül alakult meg a Progresszív Szlovákia magyar platformja, és nem véletlenül kacsingatott Igor Matovič az MKP irányába.

A szlovák pártokra való átszavazás kis mértékben mindig is jelen volt a magyaroknál: lásd SDĽ, VPN, SDKU, de ennek ellenére a magyarság sokáig egységes és fegyelmezett választótömböt képezett Szlovákiában, amit Bugár Béla bontott meg 2009-ben a Híddal! Ő maga nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elillanjon a szavazókedv, kimenjen a divatból a magyar pártra szavazás. Előbb a vegyes jött a divatba, majd ne adj isten, a jövőben a szlovák párt lesz az új módi…

Vannak intő jelek, a fagyi visszanyalt az államfőválasztáson: hiába volt Bugár személyében magyar jelölt, a magyarlakta területeken is Čaputová tarolt.

Egy szó, mint száz: az MKP a saját szavazóbázisát csak akkor tudja megtartani, ha a paktumban helyet teremt az Összefogás mozgalomnak is, ha a részletek kidolgozásában, például a közös listaállításnál azonnal átveszi az irányítást, és lesz ereje Bugárt valamint a magyarságra szégyent hozó társait száműzni a befutó helyekről. Továbbá, ha az új magyar választási párt kijelenti, hogy a jövőben nem hajlandó koalícióra lépni a Smerrel, a közös programba pedig olyan elemeket is át tud ültetni, amelyeket az Összefogás mozgalom is javasol.

Izgatottan lessük tehát a folyamatot, mert a közösségi hálót figyelve, a barátok üzeneteit olvasva és a felháborodott telefonhívásaikat hallgatva a paktum bejelentése nem szerzett osztatlan örömöt köreinkben! De reménykedjünk, hogy a részletekben nem az ördög rejlik majd!

És mi legyen a fuldokoló sorsa abban az esetben, ha nem képes az önmérsékletre? Vissza kell ugrasztani a vízbe, tanuljon meg úszni!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pomichal Krisztián 2019. november 10., vasárnap

Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac gyökeres átalakuláson megy keresztül.

B. Vida Júlia 2019. november 10., vasárnap

Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor 2019. november 09., szombat

Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is végérvényesek lesznek. 

Száraz Dénes 2019. november 08., péntek

Büszke szlovákként is lehetünk felvidéki magyarok?

Donáth Anna a nagy előd, Gyurcsány nyomdokaiban járva azt is kijelentette, hogy a felvidéki magyarok akár büszke szlovákok is lehetnek.

Molnár Judit 2019. november 07., csütörtök

Újragombolt összefogás

Beljebb vagyunk. Már legalább neve van a gyereknek: Magyar Közösségi Összefogás. Az elmúlt hetekben sokan kevés esélyt adtak annak, hogy a pártok eljutnak idáig.

Száraz Dénes 2019. november 06., szerda

Meztelen a király, de ezt sejti ő is

Egy elvtelen, feltétel nélküli összeborulás a Híddal sokkal nagyobb kárt okozott volna a felvidéki magyarságnak, mint akár egy négyéves parlamenti szünet.

Száraz Dénes 2019. november 04., hétfő

Csalóka pártnevek

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Haják Szabó Mária 2019. november 03., vasárnap

Győzött a francia önzés az uniós érdek felett

Franciaország vétózta meg a nyugat-balkániak ígéretes menetelését Európa felé, de miért is?

Száraz Dénes 2019. november 02., szombat

Fehéren feketén: kezdődik az „orbánozás”

Ha már minden egyes eszköz elhasználódik az ötpárti megegyezés létrejöttének megakadályozásában, kezdődik az MKP és az Összefogás fideszes hátterének firtatása! Bumm, és akkor mi van?

Bartók Csaba 2019. november 02., szombat

A hiúság ára

Bugár Béla hiúsága és „jóakarása“ szolgáljon tanulságul a következő nemzedékek, politikai vezetőink számára.

Vélemény
Pomichal Krisztián: Új áramlatok az öreg kontinensen

Az már most látszik, hogy az Északi Áramlat 2 elkészültével az európai földgázpiac ...

B. Vida Júlia: Elzúgtak forradalmaink

Jó volt egyetemistának lenni 1989 novemberében.

Hajtman Gábor: Lesőállásban, avagy mit kínál Schumpeter áruháza?

Hamarosan ismertté válnak az egyes politikai pártok választási programjai, és a pártlisták is ...