2019. augusztus 3., 08:20

Mečiar pártot alapít?

A tegnapi nap híre, hogy Vladimir Mečiar exkormányfőnek pártalapítási tervei vannak, sőt előrehaladott állapotban van az igyekezete, nem csupán a kora. A párt neve ugyan még kerestetik, de minden egyéb előkészülettel készen áll, nyilatkozott erről a Plus 1 Deň-nek.

Harabin és Mečiar
Fotó: TASR

Az aktív politizálással 2010-ben, a Fico-Slota-Mečiar (Smer-SNS-HZDS) hármasfogat által fényjelzett kormánykoalíció bukását követően hagyott fel a ma 77 éves egykori miniszterelnök, aki a kilencvenes években Szlovákiát hosszú évekre elmeszelte külföld előtt. Csak tévedésből, esetleg átutazóban jártak az országunkban külföldi politikusok, ő maga pedig álruhában volt kénytelen más országba utazni, ha a külhonban sikeresen akarta magát elszállásoltatni valamelyik szálloda recepcióján.

Hozzá képest az észak-koreai csúcsvezetők díszvendégek voltak mindenhol! Viszont sokat elmond a szlovák kormányban eltöltött utolsó éveiről az a tény is, hogy az akkori szlovák kormánynak (2006-2010) a miniszterelnök-helyettese ugyanaz a Kaliňák volt, aki ebben a tisztségében a Most-Hídnak is nagyon jól megfelelt 2016-ban. Sőt, belügyminiszterként is!

A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (Hnutie za demokratické Slovensko, HZDS) párt élén állt igazi vezérként hosszú ideig a nagy Vladimír, és honalapítóként is sokáig elhomályosította Svätoplukot, Cirilléket vagy akár Tisót is. Várost ugyan még neveztek el róla, de ha a párkányiak kérték volna, Štúr helyett biztos megkapják az ő szobrát.

Egy-egy gigantikus pártösszejövetele minden alkalommal megtelítette a pozsonyi PKO-t, ahova az ország minden zugából érkeztek autóbuszokkal a fanatikus HZDS ultrák. Ők most merre járnak, kinek szurkolhatnak? Kotleba, Danko és Fico összegyúrva sem tenne ki egy fénykorában tündöklő Mečiart, aki a néniket, bácsikat szavaival extázisba hozta!

Pártnevet keres magának Mečiar, és állítólag egykori főcinkosával, Harabinnal is szövetkezne, aki meglepően jól szerepelt az idei államfő-választások első fordulójában, 14,34 százalékot szerezve a harmadik helyen végzett. Ha ehhez még nosztalgikusan hozzárakunk valamit Mečiar megkopott varázsából, megvan a parlamenti férőhelye az új pártnak, a régi kormányfőnek pedig a megszokott nyugvóhelye.

Mégsem volt tehát a legutolsó harca a végső? Még egyszer visszaintegeti magát a képernyőkre? Habár azt is kijelentette a nyilatkozatban, hogy nem feltétlenül lesz ő a párt első embere, talán csak márkanévként lesz jelen. Akkor pedig a régi pártnévből is illik valamit megőrizni, amúgy is olyan retrós világot élünk – retrorádió, retrokocsmák, retroruhák, retro-Aranyfácán sör, retroszerelmek és még sorolhatnánk.

Miért ne lehetnének retropártok is? Csak kicsit kellene változtatni a régi néven, lehetne mondjuk, rövidítve ADSZM, hosszabbítva pedig Antidemokratikus Szlovákiáért Mozgalom. De maradhatna DSZM is, ha a demokrata szó helyébe a demencia szót illesztjük – Demenciások Szlovákiáért Mozgalma.

Viszont nem ártana már végre párttá válniuk annyi mozgalomban eltöltött év után. Hetvenhét évesen hetvenkedni ugyan még lehet, de mozgolódni?

Kíváncsian várjuk a folytatást. A pozsonyi PKO már a múlté, keresni kell új helyszínt is a mozgalom nagygyűléseire! Javasoljuk Lipótmezőt, üresen áll az egykori elmegyógyintézet épületkomplexuma Budapesten! És miért ne, ma már Európai Unió van, szabad határokon át szabadon száguldozhatnak az őrültekkel teli buszok és eszmék föl és alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.