2022. augusztus 22., 10:38

Megegyezett a négyeskoalíció!

Abban az egyben, hogy pénteken folytatják a tárgyalásokat, maradt még frissítő is. Most már a semmiről, másról nemigen. A legutóbbi szeánszuk egyetlen fejleménye az volt, hogy Sulík felajánlotta lemondását, ha Matovič is lemond. De Sulík nagyon jól tudja, hogy Matovič nem mond le. Ezért ez a kijelentése már inkább a választóknak szólt, hogy ő mennyire kompromisszumképes, mi mindenre hajlandó: ezért az árva nemzetért még magát is feláldozza. Nem úgy, mint az egykori kormányfő.

Igor Matovic
Igor Matovič
Fotó: TASR

Annyira kaotikus és kilátástalan a jelenlegi kormánykoalíció jövője, hogy azon már csak egy Matovič-féle huszárvágás lendíthet. A SaS diktátumán, ha nem megy, mármint Matovič a pénzügyminiszteri tárca éléről, akkor ők, mármint a liberális párt miniszterei - Sulík, Gröhling, Korčok és Kolíková távoznak a kabinetből, a volt kormányfő jót mosolyog és csípőből elutasítja minden tárgyaláson. Az ultimátum lejártának napja, augusztus 31. pedig nagyon itt van, a megegyezés pedig nagyon ott.

A SaS távozásával a kormánypártoknak 67 képviselője maradna a parlamentben, ami a többséghez szükséges 76-nál jóval kevesebb.

A kisebbségi kormányzást pedig még Kollárék is elvetik, tehát kizárt, hogy hármasban – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí tolják tovább a kormányszekeret. Lenne viszont 39 kvázi független képviselője a szlovák parlamentnek, akikből azért már elég jól lehet halászgatni. Erre Eduard Heger, jelenlegi kormányfő alkalmatlan, ő a képviselők szemében nem elég hiteles és szavahihetőnek sem tekinthető. Gyengének tartják, mert nem pártelnök, „csak” miniszterelnök. Amiből egyenesen következik, hogy az együttműködésre megszólított képviselők neki nem fognak bedőlni.

Az idő sürget, hiszen a legtöbb uniós országban már hónapok óta javában készülődnek az energiaválságos idő kicsúcsosodására, a nagyarányú és elkerülhetetlen rezsiemelésre, amely az egyre erősödő inflációval együtt szinte elviselhetetlen terheket róhat a lakosságra.

Szlovákiában viszont még súlyosabb a helyzet, mert a kormány a gazdasági helyzet kezelése, a lakossági terhek enyhítésének terve helyett saját magával van elfoglalva, egymással iszapbirkóznak, nem az inflációval.

Sokan vélik úgy, hogy menjenek már végre a fenébe az összeférhetetlenségükkel együtt Sulíkék, és előrehozott választások nélkül stabilizálódjon valahogy a kormány és az ország. De hogyan?

A SaS nem túl elegáns távozása a kormányból már szinte készpénznek vehető! Heger bizonyította tehetetlenségét a kormányválság kezelésében.

Valami más, ütősebb megoldást kell kitalálni, hogy folytathassa kicsit más összetételben ez a kormány, valami olyasmit, amire nem csak a választók, hanem a függetlenségbe menekült parlamenti képviselők is felkapják a fejüket!

Matovič visszatérőben

Még a világpolitikában is különlegességnek számítana, ha ugyanabban a választási időszakban visszatérne egy korábban távozásra kényszerülő miniszterelnök.

Vagyis Matovič nemhogy nem mondana le a pénzügyminiszteri tálcáról, hanem egy vezércsellel újra kormányfő lenne belőle.

Nem lenne már a kormányban az a SaS, aki keresztbe tenne, aki őt egyszer már leváltotta onnan, és most a miniszterségből is távozásra akarja kényszeríteni. Egy újabb helycsere történne Hegerrel, aki visszatérhetne a pénzügyi tálca élére, amihez talán ő ért jobban.

Persze ennek fejében a tékozló fiúnak tálcán kellene felkínálnia partnereinek a parlamenti többséghez hiányzó 9 képviselőt, vagyis velük együtt folytathatná tovább a kormány, Ficoék pedig a spájzban maradnának még egy ideig.

Fészkelődő független képviselők

Matovič az OĽaNO-ból távozó három képviselővel persze nem számolhat, de azokat állítólag a Sme rodina befogadja, és újra a kormányoldalra állíthatja.

A Spolunak és a Progresszív Szlovákiának nem volt a választáson parlamentbe jutott képviselője, most viszont van egy-egy, de erősen kétséges, ennek a két pártnak a parlamenti tagsága a következő választási időszakban.

A jelenlegi nehézségek ellenére, ismerve az OĽaNO elnökének habitusát egy választási kampányban, biztosabbnak tűnhet a bejutásuk ennek a pártnak a színeiben.

Ezek után már csak 4 képviselőt kellene megnyernie Matovičnak a függetlenek közül. A Za ľudí pártból 2021 szeptemberében távozó 6 képviselő sem biztos, hogy teljesen elégedett jelenlegi helyzetével a parlamenti politikában, jövőjük bizonytalan.

Aztán persze lehetnek csendestársai is bizonyos ellenszolgáltatások fejében a kormánykoalíciónak. Például a ĽSNS-ből kivált, Kotlebáéknál egy árnyalattal szalonképesebb 6 republikás képviselő, cél szentesíti az eszközt alapon. Van tehát választási lehetőség Matovič számára. A puhatolódzás, a megkörnyékezés valószínűleg már kezdetét vehette.

A tét igencsak nagy:

visszatérése esetén kormányfőként képes lenne-e hatékonyabban kezelni a válsághelyzetet az országban?

Elhiszik-e ezt az emberek? Vagy csak az egojának tenne jót?

Ugyanakkor a dilemma se kicsi: megérdemelné-e Matovič az újabb lehetőséget?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.