2021. augusztus 18., 10:04

Martin Klus nem gerinces ember, Nagymegyeren is bizonyította

Vicces ember ez a Klus, nagyon vicces! Bár nem tudom, hogy egy asztaltársaságban mennyire tud poénkodni, de a nagy nyilvánossághoz intézett intelmei tele vannak sziporkával és persze ellentmondással is. Ha kell nemzetébresztő történész, ha kell jövőbenéző reálpolitikus, de a tolerancia harcosának is gondolja magát.

nagymegyer
Fotó: FB

De hogy a barátunk lenne a saját bevallása szerint felvidéki felmenőkkel is rendelkező szlovák külügyi politikus, azt közülünk senki sem állíthatja.

Az egyik pillanatban,

amikor az érdeke azt követeli, fölényesen kijelenti, hogy ne háborgassuk a múltat, a háború utáni megállapodás is egy lezárt téma, és a megbékélés jegyében a kapcsolatokat inkább a jelenre és a jövőre összpontosítsuk.

Ezt főleg a beneši dekrétumok ránk vonatkozó kitételeinél, valamint az elszakított magyar országterülettel kapcsolatban hangsúlyozza előszeretettel. Punktum!

Más esetben viszont nagyon is fontos számára a történelmi tudat ébrentartása!

A minap a nagymegyeri szerb temetőben elültetett megbékélés emlékfánál mondott beszédében már a kollektív történelmi emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet:

Nem szabad megfeledkeznünk a múlt leckéiről, mert ha nem tanulunk a történelemünkből, kénytelenek leszünk megismételni őket

– mondta a külügyminisztériumi államtitkár. Mi ez, ha nem múltidézés? A kollektív történelmi emlékezés csak a magyarok számára tilos?

A nagymegyeri temető tömegsírjaiban több, mint ötezer szerb katona nyugszik többszáz más nemzetiségű áldozattal együtt. Az ehhez hasonló helyszínek, ahova most elültették az emlékfát, arra kell, hogy emlékeztessenek mindenkit, milyen törékeny tud lenni a béke és milyen értékes a szabadságunk - tette hozzá Klus...

A TASR hírei alapján azt is kijelentette, hogy

soha nem szabad felcserélni a hazafiságot az agresszív nacionalizmussal!

Miközben pont a külügyi államtitkár uszított ellenünk a közelmúltban egy televíziós vitaműsorban, hogy a szlovákiai magyarok kettős állampolgársága hasonló helyzetet idézhetne elő Szlovákiában, mint Abháziában, Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencében és más hasonló háborús térségekben.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy biztonságkockázati tényezőként emlegetni a magyarokat Szlovákiában hazafiságot, avagy agresszív nacionalizmust jelent-e? Arra utalni a szociális hálón még képviselőként, hogy Krim ukrán, a Csallóköz pedig ugyanúgy szlovák, szintén csak hazafiság?

Miközben arcátlanul kijelenti, hogy kizárólag csak a tolerancia jegyében lehet békésen élni, úgy, ha tiszteletben tartjuk mások jogait, ugyanakkor a Minority SafePack kezdeményezői által indított európai perben a saját magyar nemzetiségű állampolgáraival szemben, az Európai Bizottság oldalán száll síkra.

Ennyire tart tiszteletben minket...

Martin Klus neve, miután bekerült a szlovák nagypolitikába is, közszájon forog napjainkban a Felvidéken (igen, a Felvidéken!). Ha megkérdeznének akár egy felvidéki (igen, egy felvidéki) kisiskolást, hogy kit ismer a szlovák kormány államtitkárai közül, rögtön rávágná keserű szájízzel, hogy Klust. Filip Mónikát már nem mondhatja, mert őt leváltották, most már nincs magyar nemzetiségű államtitkárunk (se) a szlovák kormányban.

Így becsülik meg magyar választóikat a szlovák kormánypártok (és az ellenzéki pártok is)!

Nos, úgy tűnik, hogy a szlovák külügyi államtitkár esetében nem lesz elegendő egyetlen megbékélés emlékfa ültetés. Talán egy egész erdőre lenne szüksége, hogy békésen visszatérjen felmenői emlékéhez.

nagymegyer
Fotó:  FB
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.