2022. március 13., 10:02

Már egy Orosch sem lehet biztonságban a Pravdában

Orosch János nagyszombati érsek részt vesz a Rákóczi Szövetség szokásos emlékünnepségén, amelyen lerója tiszteletét Esterházy János emléke előtt. Szégyen és gyalázat ez a Pravda szerint, mert a magyar kisebbségi politikus szétverte Csehszlovákiát és gyűlölte a zsidókat is.

Orosch János
Fotó: Pomichal Krisztián

A cikk még jövő időben beszél elítélően a nagyszombati katolikus érsek budapesti tettéről, aki a hazaáruló, kollaboráns és bűneiért halálra ítélt Esterházy János emléke előtt tiszteleg egy „sokkoló” helyszínen, a magyar Országgyűlésben.

A helyszín kiválasztása is sokkoló hatású: a díjat, ami az elítélt náci kollaboráns személyével köthető egybe a Magyar Köztársaság (sic!) állami szervének területén adják át” – írja a szerző.

Sőt, ennél még elitélendőbb, hogy az Esterházy-emlékéremmel idén kitüntettek méltatását maga Orosch János nagyszombati érsek tartja Molnár Imre történésszel egyetemben – szögezi le írásában felháborodottan Miroslav Čaplovič, a Pravda főszerkesztőhelyettese, a hírhedt Dušan Čaplovič egykori oktatási miniszter fia, aki a Fico-kormány alelnöke is volt 2006-2010 között. A kitüntettek idén Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek és Martényi Árpád, az Esterházy Emlékbizottság elnöke.

A cikk írója szerzője szerint Orosch nem első ízben vétkezik Esterházy János dicséretével. 2021-ben ugyanis Alsóbodokon ünnepi szentmisét celebrált a felvidéki magyar politikus születésének 120. évfordulója alkalmából. Most Budapesten a Rákóczi Szövetség szokásos emlékünnepségén vesz részt. A szövetség 1991 óta minden évben, így idén is Esterházy János életműve és személyisége előtt tisztelegve Esterházy-díjat adományoz olyan személyeknek és intézményeknek, akik és amelyek a felvidéki magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártírsorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és az ő szellemében a kereszténységért, az összmagyarságért és Közép-Európa népeiért kimagasló tevékenységet fejtettek ki.” (A Felvidék szót és Esterházy mártíromságára vonatkozó részt a szerző a cikkében magától elutasítva idézőjelbe helyezte).

A főszerkesztő-helyettes cikkében kitér arra is, hogy a szlovákiai magyar nemzetiség képviselői 1989 novembere után kezdeményezték Esterházy János rehabilitálását, de sikertelenül. A halálos ítélete a mai napig érvényes, lelkesedik Čaplovič, kitérve arra is, hogy az „ország demokratikus rendszere szétverésében kifejtett tevékenységében” segítségére volt a budapesti kormány és a náci Németország is. Ezért a napjainkban Esterházyért rajongók jól véssék a fejükbe, hogy a róla kialakított mártíromság-kép hamis, és a vele szemben lefolytatott bírósági eljárást jogellenesnek feltüntetni történelmi tényekkel szembeni próbálkozás.

A szerző megjegyzi azt is, hogy habár Esterházy 1942-ben nem támogatta a zsidók elhurcolását koncentrációs táborokba, az antiszemitizmus mégis a vérében volt.

Az újságírók mellett máig is akadnak olyan szlovák történészek is, akik tényeket hamisítanak, adatokat titkolnak el, hogy legitimálják az Esterházy ellen koholt vádak alapján hozott ítéletet. Valószínűleg azért teszik, mert a felvidéki magyar politikus rehabilitálása megtépázná a II. világháborúban ellenálló és győztes szlovák állam hazug képét, valamint a Beneš-dekrétumok azon cikkelyeit, amelyek a napjainkig gátolják a felvidéki magyaroktól való bocsánatkérést. Oroszországban már felmentették Eszterházy Jánost az ellene felhozott vádak alól, Lengyelországban mártírhősként tisztelik, Csehországban is változott a róla alkotott kép. Szlovákiában viszont a helyzet változatlan….

Konklúzió? A nacionalista szlovák médiaszemlélet és rágalomhadjárat egy újabb felvidéki közszereplővel „gazdagodott”: Orosch János nagyszombati érsek került a reflektorfényükbe csak azért, mert elismeri Esterházy János mártíromságát.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.