Száraz Dénes

2019. május 16., 12:47

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt. Logikátlan azért, mert hol máshol lehetne ez a „szobor-műalkotás” elhelyezve, mint Párkányban, amelynek szlovák neve Štúrovo.

Talán Martinban (Turócszentmárton)? Abban a városban, ahol a Matica slovenská központja székel, és a szervezet kezdeményezője volt a párkányi szoborállításnak is? Ők minden bizonnyal sajnálkozva mondtak le a helybeli szoborállításról, mivel Štúrnak nincs akkora kötődése a városhoz, mint Párkányhoz, a Matica központja csak ápolja Štúr legendáját. Ápolás közben pedig egyszer úgy döntött, hogy a szlovák nemzetébresztő szobrának legmegfelelőbb helye a Duna parti magyar határváros, amely a nevét viseli! 

Martin ebben nem versenyezhet Štúrovóval! A szoborállítás jogosultságához meg kellett volna változtatni a város nevét nekik is Štúrovóra. Persze nem tudom, mit szóltak volna a martiniak, ha ellopnák a Károly Róbert által 1340-ben városi rangra emelt településük nevét úgy, ahogy ellopták Párkányét is! Biztos nem tapsolnának örömükben, bármennyire is tisztelik Štúr emlékét! Mint ahogy nem ugrándoztak örömükben annak idején a párkányiak sem, amikor ellopták tőlük a városuk nevét, és hiába szerették volna 1991-ben helyi népszavazással visszakapni, a hatalom nem engedte annak ellenére, hogy a lakosság 87%-a referendumon Párkány-Parkant akart. Maradt tehát Štúrovo, és 28 évvel később jöhetett a szobor is. 

Ha időben felébrednek a párkányiak, tehettek volna egy gesztust a szentmártoniak irányába. Felajánlani nekik a településük szlovák nevét a karóba húzott remekművel együtt, és nekik lehetőségük nyílott volna újra teljes egészében párkányivá válni! Mert ez így most elég felemás és egyúttal groteszk még akkor is, hogy már ugyanolyan fehér táblán van feltüntetve mindkét elnevezés a városhatárban. 

Hova valósi vagy te, gyerek? Hát én párkányi, ami tudja, Štúrovo, ott az esztergomi bazilikával szemben! Hát, elég skizofrén állapot, még a nemzetközi gyorsvonatok is elcsodálkoznak néha, ráadásul ők a vasútállomáson még szembesülnek Nánával is Párkány és Štúrovo mellett. 

Megnyugodhat végre tehát a maroknyi párkányi szlovák, nem veszik el a turócszentmártoniak a nevüket, mert nem is kell nekik! Hiszen Párkány határváros! Štúr most már a határőrök helyett is őrködik az országhatár és a helyi szlovákság felett. Őrzője a szlovák strázsának a magyarok között! Most már nem csak a nevével, hanem a szobrával is! Úgy, ahogy Komáromot is két szobor közé szorították, egy hajrá Trianon és egy Cirill-Metód közé, úgy, ahogy Érsekújvárba is megérkeztek pár éve Cirillék. Hogy tudjuk, hol a helyünk, illetve éreztessék, hol nincs! 

Aztán most leshetjük, melyik magyar városunkból lesz majd egyszer Štefánikovo egy terebélyes Milan Rastislav Štefánik szoborral... A Híd meg közben csak közeledik, közeledik a Mosthoz... Esze ágában sincs megszólalni a témában...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. július 15., hétfő

A magyarországi ellenzék európai megnyilvánulása

Ilyen Szlovákiában nem fordulna elő...

Kövesdi Károly 2019. július 14., vasárnap

Móricz Zsigmond ürügyén

A 140 éve született Móricz táboroktól, ízlésektől függetlenül talán a legsokrétűbb, a korabeli magyar társadalmat legkomplexebb módon megjelenítő írója. 

Haják Szabó Mária 2019. július 13., szombat

Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik a puszta valóságot, és a bűnösből nem csinálnak hőst?

Száraz Dénes 2019. július 12., péntek

Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.

B. Vida Júlia 2019. július 11., csütörtök

Életillat a levegőben

Ami nem változott, az a földes gazdák és földművelők kiszolgáltatottsága. Nagy lutri ez.

Száraz Dénes 2019. július 11., csütörtök

Ők tárgyalnak, mi kukkolunk!

Pszt! Állítólag ma tárgyalnak! Lábujjhegyre egész Felvidék! Most fogják egységesen eldönteni az eldönthetetlent!

Száraz Dénes 2019. július 08., hétfő

Turpiskodó összefogás

Az az ember érzése, hogy miután a Most-Híd és az MKP is a maga módján „otézott” egyet a felvidéki magyar összefogás témában, ezzel mintha letudták volna a kötelező kűrt.

Agárdy Gábor 2019. július 07., vasárnap

Míg kér a nép...

a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Kolek Zsolt 2019. július 06., szombat

A velünk élő Kádár János

Kádár történelmi bűne, hogy a magyar társadalomból kiirtotta a szolidaritást.

Kövesdi Károly 2019. július 06., szombat

Az alagút népe

Most derült ki igazán, milyen elpackázott lehetőség volt a két évvel ezelőtti kerekasztaltól úgy felállni, hogy nem történt semmi.

Vélemény
Haják Szabó Mária: Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik ...

Száraz Dénes: Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.