Száraz Dénes

2019. május 16., 12:47

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt. Logikátlan azért, mert hol máshol lehetne ez a „szobor-műalkotás” elhelyezve, mint Párkányban, amelynek szlovák neve Štúrovo.

Talán Martinban (Turócszentmárton)? Abban a városban, ahol a Matica slovenská központja székel, és a szervezet kezdeményezője volt a párkányi szoborállításnak is? Ők minden bizonnyal sajnálkozva mondtak le a helybeli szoborállításról, mivel Štúrnak nincs akkora kötődése a városhoz, mint Párkányhoz, a Matica központja csak ápolja Štúr legendáját. Ápolás közben pedig egyszer úgy döntött, hogy a szlovák nemzetébresztő szobrának legmegfelelőbb helye a Duna parti magyar határváros, amely a nevét viseli! 

Martin ebben nem versenyezhet Štúrovóval! A szoborállítás jogosultságához meg kellett volna változtatni a város nevét nekik is Štúrovóra. Persze nem tudom, mit szóltak volna a martiniak, ha ellopnák a Károly Róbert által 1340-ben városi rangra emelt településük nevét úgy, ahogy ellopták Párkányét is! Biztos nem tapsolnának örömükben, bármennyire is tisztelik Štúr emlékét! Mint ahogy nem ugrándoztak örömükben annak idején a párkányiak sem, amikor ellopták tőlük a városuk nevét, és hiába szerették volna 1991-ben helyi népszavazással visszakapni, a hatalom nem engedte annak ellenére, hogy a lakosság 87%-a referendumon Párkány-Parkant akart. Maradt tehát Štúrovo, és 28 évvel később jöhetett a szobor is. 

Ha időben felébrednek a párkányiak, tehettek volna egy gesztust a szentmártoniak irányába. Felajánlani nekik a településük szlovák nevét a karóba húzott remekművel együtt, és nekik lehetőségük nyílott volna újra teljes egészében párkányivá válni! Mert ez így most elég felemás és egyúttal groteszk még akkor is, hogy már ugyanolyan fehér táblán van feltüntetve mindkét elnevezés a városhatárban. 

Hova valósi vagy te, gyerek? Hát én párkányi, ami tudja, Štúrovo, ott az esztergomi bazilikával szemben! Hát, elég skizofrén állapot, még a nemzetközi gyorsvonatok is elcsodálkoznak néha, ráadásul ők a vasútállomáson még szembesülnek Nánával is Párkány és Štúrovo mellett. 

Megnyugodhat végre tehát a maroknyi párkányi szlovák, nem veszik el a turócszentmártoniak a nevüket, mert nem is kell nekik! Hiszen Párkány határváros! Štúr most már a határőrök helyett is őrködik az országhatár és a helyi szlovákság felett. Őrzője a szlovák strázsának a magyarok között! Most már nem csak a nevével, hanem a szobrával is! Úgy, ahogy Komáromot is két szobor közé szorították, egy hajrá Trianon és egy Cirill-Metód közé, úgy, ahogy Érsekújvárba is megérkeztek pár éve Cirillék. Hogy tudjuk, hol a helyünk, illetve éreztessék, hol nincs! 

Aztán most leshetjük, melyik magyar városunkból lesz majd egyszer Štefánikovo egy terebélyes Milan Rastislav Štefánik szoborral... A Híd meg közben csak közeledik, közeledik a Mosthoz... Esze ágában sincs megszólalni a témában...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. szeptember 20., péntek

A harcias Orbán nem tetszik a felvidékieknek?

Hunčík Péter pszichiáter egy szlovák lapnak adott interjújában azt állítja, hogy a szlovákiai magyarok 40%-a nem ért egyet OrbánViktor magyar miniszterelnökkel.

B. Vida Júlia 2019. szeptember 19., csütörtök

Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk szól. És hazahív.

Száraz Dénes 2019. szeptember 19., csütörtök

Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ünnepi közgyűlését követően, hogy a vegyespártból menekülnek az emberek. Szerinte eddig egyetlen egy ember távozott, Nagy József.

Molnár Judit 2019. szeptember 18., szerda

Hecckampány turbófokozatban

A szlovák sajtó, félretéve minden higgadtságot, meglehetősen aljas módon az önérzetesség álcájával támadott.

Kolek Zsolt 2019. szeptember 17., kedd

Oktatási dilemmáink: működhet-e a finn modell Szlovákiában?

A mélyülő krízis felveti a kérdést: hogyan tovább, milyen kitörési pontok kínálkoznak a szlovákiai közoktatás számára?

Száraz Dénes 2019. szeptember 16., hétfő

Össze-visszafogások

Felvidéki magyar kirakós.

Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Vélemény
B. Vida Júlia: Értünk szól

Jó érzés tudni, hogy hiába múlnak az évek, a századok, valami nem változott. A harang értünk ...

Száraz Dénes: Bugár szerint nem menekülnek a vegyespártból, vagy mégis?

Több ízben is cáfolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt szombati, tizedik évfordulós ...

Molnár Judit: Hecckampány turbófokozatban

A szlovák sajtó, félretéve minden higgadtságot, meglehetősen aljas módon az önérzetesség ...