2019. május 16., 12:47

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt. Logikátlan azért, mert hol máshol lehetne ez a „szobor-műalkotás” elhelyezve, mint Párkányban, amelynek szlovák neve Štúrovo.

Párkányi Stúr-szobor

Talán Martinban (Turócszentmárton)? Abban a városban, ahol a Matica slovenská központja székel, és a szervezet kezdeményezője volt a párkányi szoborállításnak is? Ők minden bizonnyal sajnálkozva mondtak le a helybeli szoborállításról, mivel Štúrnak nincs akkora kötődése a városhoz, mint Párkányhoz, a Matica központja csak ápolja Štúr legendáját. Ápolás közben pedig egyszer úgy döntött, hogy a szlovák nemzetébresztő szobrának legmegfelelőbb helye a Duna parti magyar határváros, amely a nevét viseli! 

Martin ebben nem versenyezhet Štúrovóval! A szoborállítás jogosultságához meg kellett volna változtatni a város nevét nekik is Štúrovóra. Persze nem tudom, mit szóltak volna a martiniak, ha ellopnák a Károly Róbert által 1340-ben városi rangra emelt településük nevét úgy, ahogy ellopták Párkányét is! Biztos nem tapsolnának örömükben, bármennyire is tisztelik Štúr emlékét! Mint ahogy nem ugrándoztak örömükben annak idején a párkányiak sem, amikor ellopták tőlük a városuk nevét, és hiába szerették volna 1991-ben helyi népszavazással visszakapni, a hatalom nem engedte annak ellenére, hogy a lakosság 87%-a referendumon Párkány-Parkant akart. Maradt tehát Štúrovo, és 28 évvel később jöhetett a szobor is. 

Ha időben felébrednek a párkányiak, tehettek volna egy gesztust a szentmártoniak irányába. Felajánlani nekik a településük szlovák nevét a karóba húzott remekművel együtt, és nekik lehetőségük nyílott volna újra teljes egészében párkányivá válni! Mert ez így most elég felemás és egyúttal groteszk még akkor is, hogy már ugyanolyan fehér táblán van feltüntetve mindkét elnevezés a városhatárban. 

Hova valósi vagy te, gyerek? Hát én párkányi, ami tudja, Štúrovo, ott az esztergomi bazilikával szemben! Hát, elég skizofrén állapot, még a nemzetközi gyorsvonatok is elcsodálkoznak néha, ráadásul ők a vasútállomáson még szembesülnek Nánával is Párkány és Štúrovo mellett. 

Megnyugodhat végre tehát a maroknyi párkányi szlovák, nem veszik el a turócszentmártoniak a nevüket, mert nem is kell nekik! Hiszen Párkány határváros! Štúr most már a határőrök helyett is őrködik az országhatár és a helyi szlovákság felett. Őrzője a szlovák strázsának a magyarok között! Most már nem csak a nevével, hanem a szobrával is! Úgy, ahogy Komáromot is két szobor közé szorították, egy hajrá Trianon és egy Cirill-Metód közé, úgy, ahogy Érsekújvárba is megérkeztek pár éve Cirillék. Hogy tudjuk, hol a helyünk, illetve éreztessék, hol nincs! 

Aztán most leshetjük, melyik magyar városunkból lesz majd egyszer Štefánikovo egy terebélyes Milan Rastislav Štefánik szoborral... A Híd meg közben csak közeledik, közeledik a Mosthoz... Esze ágában sincs megszólalni a témában...

Megosztás
Címkék