2022. március 31., 17:44

Magyar iskola, magyar jövő

A tavasz mindig meghozza a reményt. Ahogy a természet feléled téli bóbiskolásából és hirtelen erőre kap, mi, emberek is elkezdünk bízni abban, hogy saját sorsunk is jobbra fordul. Nemcsak a mi, kis egyénink, családunké, de ha kissé tágítjuk a kört, akkor egész közösségünké. Csak keresni kell az összekovácsoló erőt, vagy azt a mágnest, ami összehúz bennünket egy kupacba. Lehetőleg minél nagyobba.

beíratás
Fotó: TASR

Április 1-től rendkívül fontos időszak kezdődik jövőnk szempontjából. Az iskolaköteles gyermekek szülei most íratják be csemetéiket az iskolába. Reményeink szerint a legtöbben magyar iskolába. Még inkább bízunk abban, hogy a legközelebbi magyar iskolába. Mert ez mind lényeges.

Az anyanyelven való okosodás, tudásszerzés fontosságát már számtalanszor leírtuk ezen a portálon is.

Lemondani arról, hogy gyermekeink megismerjék Petőfit, Jókait, Adyt vagy éppen Márait, bizony dőreség lenne. Hogy arról már nem is beszéljünk, mennyire szükséges eligazodnunk saját nemzeti történelmünkben.

A nagy királyok örökségét megismerni és tovább vinni valahol kötelességünk is. Kodály és Bartók szellemi hagyatékának felcsillantása, a néphagyományok megszerettetése is az iskolában kezdődik. Annyira gazdagok vagyunk mindenben, hogy a pedagógusok a bőség zavarával küszködve kénytelenek kiválogatni csupán néhány gyöngyszemet.

Az első osztályokban csak magvetés történik. És nem mindegy, hogy milyen környezetben. Az apró gyermek számára a legideálisabb, ha lakhelyén, falujában, városában, az óvodás évek alatt már többször meglátogatott iskolában kezdi a betűvetést. Azokkal a pajtásaival, akiket az óvodában már megismert. Oda visszavágyik, míg egy idegen iskolába nehezebb lesz a beilleszkedés.

Nem beszélve arról, hogy sok kisgyermek elméjének nyiladozását, kibontakozását, sokkal jobban segíti egy kisebb, családiasabb hangulatú intézmény, mint a nagy iskola. Egyre fogyatkozó kisiskoláink léte is a szülők kezében van. El kell hinniük, hogy a tehetség ott sem vész el, mi több szárnyra kaphat, és a tanulási nehézségekkel küszködő kisgyermeket is sokkal jobban fel tudják karolni, segíteni.

Két év után most újra lehetőség nyílik arra, hogy a szülők gyermekeik társaságában ellátogathassanak a kiválasztott iskolába. A sulilesők, a nyílt napok és maga a beíratás nagyon fontos alapkő minden gyermek életében. Ekkor rálépnek a képzeletbeli startvonalra, amin hol gyorsabban, hol lassabban, de haladni fognak. A céljuk felé. Ami lehet a kétkezi szakma, az érettségi vagy éppen a diploma.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy gyermekeinknek minden fokozatot lehetőségük van magyar nyelven végezni. Magyar jövőt épít az, aki magyar iskolába íratja gyermekét!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.