HIRDETÉS

N. Gyurkovits Róza

2018. május 23., 18:48

Macskajaj

Macskákról, életről, költészetről, demokráciáról beszélgettünk. Komoly dolgokról, látszólag komolytalanul. Fanyar, éles, mégis pontos volt: kocsma lett az egész ország.  Zs. Nagy Lajos akkor még köztünk járt, s gondolom, most a kósza felhők közül letekintve somolyog. Micsoda telitalálat volt az odavetett fél mondata! S talán hozzáteszi, csak az ország szót kell világra cserélni, ezt hozta a közben eltelt két évtized.

Zsé emléke akkor elevenedett meg, amikor meghallottam utcai vezértüntetőink szavait a miniszterelnöki audienciát követően. Különös dolgokat mondtak: a kormánynak helyre kell állítania a közbizalmat, mert anélkül nem megy, anélkül forrong és forrongani fog az ország. A kormánynak a közbizalom megnyeréséhez nem elég, ha megszerzi a többséget a választásokon és a parlamentben. Tisztességes ország kell. Tűrhetetlen, hogy február óta nem állt helyre sem a közbizalom, sem a tisztesség. Az utca vezérei tudják, mi kell ide. A kormány – pillanatnyilag – legalább négy minisztere legyen független a kormánypártoktól, az ügyészeket és bírókat is cseréljék le, meg az elektronikus közmédia hírműsorainak munkatársait is. Különben nem lesz itt rend.

No, ezt az utóbbit nem mondták, mert akkor tudnák: demokratikus ország kormánya azért szerez demokratikus választásokon demokratikusan többséget, hogy felelős kormányt alakítson, akkor is, ha ez a kormánypártokra nem szavazóknak nem tetszik. Meg azt is látni kellene, hogy a legutóbbi három évtizedben gondosan beépült a mi új demokráciáinkba a régiek minden ótvara, rákfenéje. Nem az ujjunkból szoptuk ki anno, hogy jár provízió (sikerdíj), közbenjárói-közvetítői százalék, elvégre voltak itt Siemens-, Strabag-, Grippen-ügyek, kis motorvonatocskák, egyebek… Meg többször megvétózott vagyonvizsgálati és lobbista-törvények, hogy soha ne derüljön ki, honnan melyik zsebbe vándoroltak milliók és milliárdok, vagy: ki és milyen pénzekből tartja fenn és „igazgatja” a magán médiaholdingokat, befolyásolja a közvéleményt. És senki nem kiáltott jogállamért! Pedig a tisztesség alapja a tisztességes és működő szabályrendszer.

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai tüntetés, kocsma-politikává, ugye, kedves Zsé?!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2018. június 16., szombat

Ová Helenák, Isten veletek!

Élj azon a néven, ahogy az Édesanyád hív!

Kolek Zsolt 2018. június 16., szombat

Horthytól Kádárig és tovább

Horthyt és Kádárt világok választják el, ám mégis van bennük valami közös. Mindketten megtestesítik a társadalom vágyakozását egy, a gondokat felülről orvosló, erőskezű vezető iránt.

B. Vida Júlia 2018. június 16., szombat

Felhők vonulása

Az utóbbi napokban-hetekben sűrűn szemtanúi lehettünk annak, ahogy szinte egyik percről a másikra beborult az ég, sötét felhők takarták el előlünk a napot. A tejfehér békés bárányfelhőket igencsak hamar „elűzték” a félelmet keltő fekete fellegek. 

N. Gyurkovits Róza 2018. június 15., péntek

Tizenkettő és még néhány

Nekünk, felvidéki magyaroknak a közvetlen államfőválasztás olyan közjogi aktus, amely minden közvélemény-kutatásnál pontosabban megmutatja, hol is tartunk valójában.

Aich Péter 2018. június 14., csütörtök

Örökzöld nyelvoktatási bajok

Kíváncsi vagyok, mikor fognak a politikusok beleszólni például abba, hogyan kell egy vakbélműtétet végrehajtani. Mert hát az is „csak” egy szakmai kérdés.

Starovič Tibor 2018. június 13., szerda

Óda a józan észhez

Nem kell aggódni, Németország már sosem lesz a németeké.

Aich Péter 2018. június 12., kedd

Semlegesség

Tessék csak elképzelni, hogy egy focicsapat tíz nullára kikap, mégis azt nevezik ki győztesnek. Sportban ilyen egyelőre még nem működik – de ki tudja, mit hoz a jövő.

Kolek Zsolt 2018. június 09., szombat

Bugár tizenkilencre lapot húz

Bugár számára az igazi tét a magyar-magyar háziverseny megnyerése lehet.

Kolek Zsolt 2018. június 07., csütörtök

Az írástudók magánya – gondolatok a Heti Válasz megszűnése kapcsán

A forradalom felfalja saját gyermekeit. Úgy tűnik, nincs ezzel másképp az ezredforduló utáni évek konzervatív forradalma sem.

Molnár Judit 2018. június 06., szerda

Száz év sorskényszer

Van olyan seb, amely száz év alatt sem gyógyul be. Mert az igazságtalanság erejével hasított léleksebek csak nehezen hegednek, főleg ha újabb és újabb igazságtalanságok mélyítik azokat.

Vélemény
Molnár Judit: Ová Helenák, Isten veletek!

Élj azon a néven, ahogy az Édesanyád hív!

Kolek Zsolt: Horthytól Kádárig és tovább

Horthyt és Kádárt világok választják el, ám mégis van bennük valami közös. Mindketten ...

B. Vida Júlia: Felhők vonulása

Az utóbbi napokban-hetekben sűrűn szemtanúi lehettünk annak, ahogy szinte egyik percről a másikra beborult az ég, ...

HIRDETÉS