N. Gyurkovits Róza

2018. május 23., 18:48

Macskajaj

Macskákról, életről, költészetről, demokráciáról beszélgettünk. Komoly dolgokról, látszólag komolytalanul. Fanyar, éles, mégis pontos volt: kocsma lett az egész ország.  Zs. Nagy Lajos akkor még köztünk járt, s gondolom, most a kósza felhők közül letekintve somolyog. Micsoda telitalálat volt az odavetett fél mondata! S talán hozzáteszi, csak az ország szót kell világra cserélni, ezt hozta a közben eltelt két évtized.

Zsé emléke akkor elevenedett meg, amikor meghallottam utcai vezértüntetőink szavait a miniszterelnöki audienciát követően. Különös dolgokat mondtak: a kormánynak helyre kell állítania a közbizalmat, mert anélkül nem megy, anélkül forrong és forrongani fog az ország. A kormánynak a közbizalom megnyeréséhez nem elég, ha megszerzi a többséget a választásokon és a parlamentben. Tisztességes ország kell. Tűrhetetlen, hogy február óta nem állt helyre sem a közbizalom, sem a tisztesség. Az utca vezérei tudják, mi kell ide. A kormány – pillanatnyilag – legalább négy minisztere legyen független a kormánypártoktól, az ügyészeket és bírókat is cseréljék le, meg az elektronikus közmédia hírműsorainak munkatársait is. Különben nem lesz itt rend.

No, ezt az utóbbit nem mondták, mert akkor tudnák: demokratikus ország kormánya azért szerez demokratikus választásokon demokratikusan többséget, hogy felelős kormányt alakítson, akkor is, ha ez a kormánypártokra nem szavazóknak nem tetszik. Meg azt is látni kellene, hogy a legutóbbi három évtizedben gondosan beépült a mi új demokráciáinkba a régiek minden ótvara, rákfenéje. Nem az ujjunkból szoptuk ki anno, hogy jár provízió (sikerdíj), közbenjárói-közvetítői százalék, elvégre voltak itt Siemens-, Strabag-, Grippen-ügyek, kis motorvonatocskák, egyebek… Meg többször megvétózott vagyonvizsgálati és lobbista-törvények, hogy soha ne derüljön ki, honnan melyik zsebbe vándoroltak milliók és milliárdok, vagy: ki és milyen pénzekből tartja fenn és „igazgatja” a magán médiaholdingokat, befolyásolja a közvéleményt. És senki nem kiáltott jogállamért! Pedig a tisztesség alapja a tisztességes és működő szabályrendszer.

Rend nélkül kocsma lesz az egész ország. Kocsmává válik a jószándékú utcai tüntetés, kocsma-politikává, ugye, kedves Zsé?!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2018. december 15., szombat

Kettős mérce

Lassan megszokottá válik, hogy Európában kialakult a kettős mérce gyakorlata. Ez általában akkor és ott jelenik meg, amikor az adott társadalom igazságérzete megbicsaklik.

Kövesdi Károly 2018. december 15., szombat

Szarva közt a tőgye

Nagyszarván győzött a szlovák demokrácia. Maga alá gyűrte a népakaratot, mert Szlovákiában van kisebb és nagyobb népakarat, és a nagyobb nép­akarat azért van, hogy legyőzze a kisebbet.

Száraz Dénes 2018. december 13., csütörtök

Téli álomra szenderül az RTVS magyar adása

Mert az aktuális nemzetiségi magazinok sokat kibírnak. Még azt is túlélik, ha elmaradnak valamilyen fontos sportközvetítés miatt.

Kiss Réka 2018. december 12., szerda

Nem élhetek tükörselfie nélkül...

A várakozás időszaka ez, a mi családunkban duplán, hiszen a karácsony is közeleg.

N. Gyurkovits Róza 2018. december 11., kedd

„Nézlek, és én már semmit nem értek…”

Tizennégy évig ácsingóztunk mi, közép-európaiak azért, hogy bebocsátást nyerjünk a kontinens nyugati felébe; csatlakozási tárgyalások, jogharmonizáció, egyebek…

Száraz Dénes 2018. december 11., kedd

Kompenzáció szlovák módra

Lényeg, hogy a költségvetés kiegyensúlyozott! Ez tetszeni fog Brüsszelnek!

Matus Tibor 2018. december 10., hétfő

Az európai egység valódi barátai

A Kohézió barátai csoportosulás hat év után újra találkozott Pozsonyban, hogy megvitassa a 2021–2027‑es európai uniós keretköltségvetés kérdését.

 

Száraz Dénes 2018. december 09., vasárnap

Mindennapi várakozásaink

A kisgyerek nem csak az ajándékokra vár. A jó szóra, törődésre, szeretetre sokkal inkább.

Kövesdi Károly 2018. december 08., szombat

Liberté, Égalité, Fraternité…

Párizs olyan, mint egy vándorünnep, írta annak idején Hemingway a városról, amikor még élhető volt.

Száraz Dénes 2018. december 08., szombat

Lajčákosdi

Az utóbbi napokban, hetekben a szlovák külügyminiszter körül forrott a levegő. Lemondása, majd maradásra bírása a legfontosabb hazai politikai eseménynek számított, minden mást háttérbe szorított.

Vélemény
Agárdy Gábor: Kettős mérce

Lassan megszokottá válik, hogy Európában kialakult a kettős mérce gyakorlata. Ez általában akkor és ...

Kövesdi Károly: Szarva közt a tőgye

Nagyszarván győzött a szlovák demokrácia. Maga alá gyűrte a népakaratot, mert Szlovákiában van ...

Száraz Dénes: Téli álomra szenderül az RTVS magyar adása

Mert az aktuális nemzetiségi magazinok sokat kibírnak. Még azt is túlélik, ha elmaradnak valamilyen fontos ...