2019. október 30., 14:00

Kresák tisztessége

A szlovákiai politikai történéseket nézve az ember már nemcsak időnként érzi úgy, hogy megáll az esze, hanem permanensen valamiféle hihetetlen elemekkel fűszerezett tragikomédia nézőterén érzi magát, csak éppen nem állhat fel, és nem mehet ki bármikor a moziból.

Peter Kresák
Fotó: TASR

A Most-Hidat egy ideje már úgy hagyják el a szlovák politikusok (elvétve magyarok is), mint a patkányok a süllyedő hajót.

A nemrégiben távozó Martin Fedor és Katarína Cséfalvayová után most Peter Kresák (aki egyébként nem is volt a Most-Híd tagja, csak a parlamenti frakciójáé) jelentette be, hogy november elsejével elhagyja Bugár frakcióját. Amiben nem is lenne semmi csodálkoznivaló, legfeljebb azt a naiv kérdést tehetné fel magának a még mindig bizakodó olvasó, miért csak most? Már jóval korábban meg kellett volna tennie…

Ami miatt azonban a tisztességes mezei magyar olvasóban eldőlhet a borjú, az az, amivel Kresák úr a döntését magyarázza. S ha most valaki azt gondolná, hogy már az ő gyomra sem bírta tovább azt a rengeteg mocskot, ami ennek a kormánykoalíciónak, s ezzel együtt Bugár Béla és pártjának kezéhez is tapad, hát, kérem, az egy jó nagyot téved. Mert korántsem ez volt az indok.

Peter Kresák ugyanis azt nyilatkozta, azért távozik a Most-Híd parlamenti klubjából, mert „az jelezte, hogy össze kíván fogni más kisebbségi pártokkal, akik évekig bírálták a Most-Hidat”.

Nos, konkrétan nem mondta ki Kresák, hogy az MKP nyomja a bögyét, csak finoman utalt rá, amikor hozzáfűzte, hogy olyan pártokról van szó, amelyeket „nyilvánvalóan Magyarországról támogatnak”.

Értik? Peter Kresák neves szlovák jogásznak, egyetemi oktatónak, az Alkotmánybíróság volt bírájának minden más egy pillanatig sem csípte a szemét, legalább is nem váltott ki benne olyan emóciókat, hogy úgy érezze, szakítania kell Bugárral, meg ezzel a koalícióval is. A jogász urat nem zavarta, hogy a párt, amelynek a színeiben parlamenti képviselő, és legfőképpen annak elnöke, Bugár Béla a végsőkig kiállt amellett a volt belügyminiszter Robert Kaliňák mellett, akinek a nevéhez korrupciógyanús botrányok tapadnak, olyan botrányok, amelyekben nagy pénzek forogtak, amivel megrövidítették az országot, így közvetve a tisztességes adófizető polgárok zsebéből lopták ki a pénzt.

Volt alkotmánybíróként az sem hozta ki a béketűréséből, hogy ebben az országban megöltek egy újságírót, majd kiderült, hogy a gyilkosság valószínűsíthető megrendelője otthonosan mozgott a legmagasabb kormánykörökben, és Kresák koalíciós képviselőtársaival bratyizott, ráadásul ez az ember annak a pártnak az elnökével, amelynek a színeiben ő a parlamentben politizál, titokban a Maldív-szigeteken oldotta a kormánykoalíció további sorsát a Kuciak-gyilkosság után.

És sorolhatnánk még a példákat. De ami a lényeg, hogy Peter Kresák volt alkotmánybírónak sokkal inkább elfogadható egy szövetség az állítólagos maffiakapcsolatok miatt miniszterelnöki székét vesztett Robert Fico pártjával, mint mondjuk az, hogy a Most-Híd esetleg összefog az MKP-val. (Ami, ugye, jelen pillanatban még nem is biztos.) És ez az, ami miatt a jóérzésű ember gyomra megemelkedik.

Idáig jutottunk ennyi év alatt: Peter Kresák elismert szlovák jogászembernek nem fáj, ha az ember hazudik, lop, csal vagy ne adj Isten, gyilkol. Csak az, hogy magyar.

Megosztás
Címkék