Kövesdi Károly: Senkiföldje, háttérben Kotlebával

hirek.sk 2017. július 17., 09:35
Fico tavaly még a prioritások között emlegette az R2-es megépítését. Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi (mondjuk az Ipoly-hidak mellé) az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat, akár a magyarok körében is.

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter május 20-án többek közt azt nyilatkozta a Pravda napilapnak, hogy az R2-es gyorsforgalmi út Krivány-Lónyabánya közti szakaszára az idei év végén, míg a Krivány-Vámosfalva közti szakaszra 2018 őszén kiírhatják a közbeszerzést. „Az R2-es gyorsforgalmi út további szakaszainak feldolgozottsága magas stádiumban van. – mondta a miniszter. – Nem szabad megbotlanunk. Ha nem haladnánk előre a tervezéssel, vákuum keletkezne. Ha ezt leállítanánk, nem épülne meg semmi.“

Július 12-i sajtóhírek szerint az egész kijelentés jókora gellert kapott. Szűk két hónap alatt fordult a kocka, és a fenti, R2-es gyorsforgalmi út terve ismét füstbe ment tervvé válhat. A pénzügyminisztérium ugyanis megállapította, hogy a Losonc, Rimaszombat, Rozsnyó, Kassa felé vezető R2-es gyorsforgalmi út nem rentábilis, ezért elég kiszélesíteni a már meglevő első osztályú országutat. Az elemzésben legfontosabb érvként az szerepel, hogy az említett út „leterheltsége nem indokolja az építést“ és „nem térülne meg a befektetés“. A többi részletet talán mellőzhetjük, akárcsak azt az eszement ötletet, hogy a Rozsnyó fölötti Szoroskő balesetveszélyes, 19. századi közlekedési viszonyait idéző kacskaringóit elég „kapaszkodó sávokkal“ javítani.

Azt hiszem, fölösleges a sokat hangoztatott érveket sorolni a leszakadt régiók (Nógrád, Hont, Gömör) helyzetéről és reménytelenségéről. Ezeket már számtalanszor elragozta mindenki. A napnál világosabb azonban, hogy Dél-Szlovákiának ez a része a jelenlegi kormánykoalíció részéről is magasról le van sajnálva. A kormány kihelyezett ülései és könyöradományai kabaréba illenek, mert nem oldanak meg semmit. A senkiföldje, az senkiföldje, ahol nem kell fejleszteni, mert nem térül meg a befektetés. A gömöri, nógrádi emberek pedig csak vándoroljanak el továbbra is a szülőföldjükről, mert oda beruházó be nem teszi a lábát. A pozsonyi újgazdagok amúgy is vígan furikázhatnak Kassára Magyarországon keresztül, ahol szívós tempóban épülnek az autósztrádák és gyorsforgalmi utak. Mi sem természetesebb, hogy ezek tehermentesítik azt a vonalat, amely a legrövidebb és legolcsóbb lett volna Pozsony és Kassa között. A kommunista országvezetés és a rendszerváltás óta egymást váltó szlovák kormányok közötti kontinuitást azonban lehetetlen nem látni, ha a felvidéki emberekről van szó. Ahogyan a kommunista párt bosszúja, Slota vezér annak idején – két erkélyről történő pisilés közben – sommásan megfogalmazta: nem kell ide semmilyen autópálya!

Miközben a fősodratú média azon siránkozik, hogyan kellett volna Marian Kotleba besztercebányai megyefőnököt leföldelni vagy legalábbis félrelökdösni egy falunapról, amelyet a megye támogatott, az nem jut eszébe, hogy párhuzamot találjon a Fico-kormány röhejes szélsőségellenes harca és a lehóhérolt igéretek között (Fico tavaly még a prioritások között emlegette az R2-es megépítését.). Ha Kotleba a megyei választások során zászlajára tűzi (mondjuk az Ipoly-hidak mellé) az R2-es építését, tömegével szerez szavazatokat, akár a magyarok körében is. Bár tudjuk, a megyének nem sok köze van az országos utak építéséhez, igérni bármit lehet. Aztán az urak majd csodálkozhatnak és nyivákolhatnak, mi a szélsőség sikerének titka. Mert betiltani bármit lehet, igérgetni is, leállítani is. Miközben a pallóról elnevezett vegyespárt lasszóval vadászik a gömöri, nógrádi polgármesterekre, hogy megszerezze őket, a mag-Európa igézetétől megrészegült szlovák kormány odaállhat a leszakadt régiók lakosai elé, és elmesélheti, mitől olyan zseniális ez a kormánykoalíció, amely rendületlenül ellenáll minden szétesési kísérletnek. Talán egyetlen értéke, hogy van. S ebben ki is merülnek az érvek.

Kövesdi Károly

0 HOZZÁSZÓLÁS