HIRDETÉS

Kövesdi Károly: Öt százalékos önfényezés

hirek.sk 2017. december 16., 10:57
Az eddigi 108%-os kvótát megemelték 113%-ra, vagyis kerek 5%-al több fejpénzt kapnak a nemzetiségi iskolák. A megemelt normatíva ténye dicséretes, de szó sincs arról, amiről a harsonák zengenek, hogy mosztos magyarjaink megoldották volna a magyar kisiskolák szomorú, helyenként kétségbeejtő helyzetét.

Tetszik, nem tetszik, megint meg vagyunk mentve.

„Sikerült rendezni a nemzetiségi iskolák finanszírozási gondjait.” Ennyit állít roppant szerényen Vörös Péter, a szlovák parlament oktatási bizottságának most-hidas tagja. A képviselő bejelentése abba a kommunikációs hőlégballonba pumpál néhány köbdeciméternyi levegőt, amit a Most-Híd a tavalyi – az egész társadalmat, de főleg választóit – sokkoló bizniszkoalíció megalakulása óta lebegtet a felvidéki rónák fölött. Legújabb szerény sikerüket is ennek fényében próbálja megfogalmazni a vegyespárt képviselője. Bugárék természetesen ismét nyíltszíni tapsot vártak, és annak elismerését, hogy az álomkoalíció az egyetlen reális alternatívája Szlovákiának, minden más konstelláció szétrohasztaná az országot. Zengett is az ováció a közösségi portálon, hajbókoltak és olléztak a klub vegyeselméjű tagjai. Akik, miután vörösre tapsolták a tenyerüket, azért gondolkodóba eshetnének.

Hiszen gyakorlatilag mindössze arról van szó, hogy az eddigi 108%-os kvótát megemelték 113%-ra, vagyis kerek 5%-al több fejpénzt kapnak a nemzetiségi iskolák. (Ami amúgy is jár a magyar iskoláknak, már csak a magasabb óraszám miatt is.) A megemelt normatíva ténye dicséretes, de szó sincs arról, amiről a harsonák zengenek, hogy mosztos magyarjaink megoldották volna a magyar kisiskolák szomorú, helyenként kétségbeejtő helyzetét. Legfeljebb annyit sikerült elérniük, hogy a 250 főnél kisebb létszámú iskolákat nem zárják be, és még valami aprót is kapnak. Ami mondjuk egy 60-80-100 tanulós iskola esetében alig párezer eurót jelent. Ettől még az önkormányzatok kénytelenek lesznek ezután is erőn felül pótolni egy csomó kiadást, amit a normatíva nem fedez. Nem szólva az épületek állagának megőrzéséről. S végül az öt százaléknak köszönhetően sem szűnik meg a gyerekek utáni hajtóvadászat, hiszen a fejpénz arról szól, hogy tekintet nélkül a minőségre, a nagyobb iskolák levadásszák a nebulókat a kisiskolák elől.

A végleges és megnyugtató megoldás természetesen az oktatási autonómia lenne, vagy legalább az, hogy a szlovák oktatási törvénybe bekerülne a nemzetiségi oktatás mint olyan. De míg ezek az álmok, amelyekről az álomkoalíció álmodni sem mer, nem teljesülnek, legalább eltörölhetnék a több minisztert is túlélt, szerencsétlen fejpénz gyakorlatát, amelyről mindenki tudja, hogy a pokolba vezet. A nagy rössel bejelentett öt százalékos alamizsnát ráadásul nem is törvény garantálja, csupán egy kormányrendelet, amely bármikor visszavonható. Eddig tart a dübörgő „politikai akarat“.

„Ha nem lennénk kormányon, ezt nem tudtuk volna elérni” – mondja képviselő úr. Biztosan igaza van. Erről szegény megboldogult nagyapám jut eszembe, aki a keleti fronton sebesült meg annak idején. Ha nem lett volna hadirokkant, nem járt volna neki protézis. Amit két hónappal a halála után utaltak ki neki.

Kövesdi Károly

0 HOZZÁSZÓLÁS