HIRDETÉS

Kövesdi Károly: Miről szól a megye? Például Nyitrán

hirek.sk 2017. november 23., 08:14
Az MKP nem akkor lesz országos ügyekben tényező, ha Matoviè beviszi a hátán a parlamentbe (mert lehet, hogy az első lépcsőfordulón ledobja), hanem akkor, ha nem veszíti el az arcát mindenféle kupeckedéssel.

Sokan nagy előszeretettel szidták a felvidéki magyart, hogy nem tudja, miről szól a megye. Hát nem is. Szakolca és Nagymegyer egy megyében? Komárom meg Tapolcsánnyal? Fából vaskarika. Amúgy minden csoda három napig tart, gondolta az emberek többsége a választások után, amelyek úgy sikerültek, ahogyan. A megyei parlamentekben történő osztozkodások azonban csak most zajlanak.

Hogy Zsolnán vagy Trencsénben milyen eredménnyel, az számunkra irreleváns. De az már semmiképpen, hogy mi történik Nagyszombatban, Pozsonyban vagy éppen Nyitrán. Ahonnan nyugtalanító hírek érkeznek. Röviden: azt csiripelik a verebek, hogy az MKP Nyitra megyében mandátumhoz jutott képviselete hajlandóságot mutat a megegyezésre, hogy koalícióban  kormányzzon a Smerrel. Mert ugye a kézzel fogható előnyök! Azok a fránya részsikerek, amelyek utak javításában, iskolai osztályokban ölthetnek testet (esetleg, talán), s még az is előfordulhat, hogy akkor nem furdancsolják meg az uniós pályázatokat. Feladva az elveket, a nagyobb és előbbrevaló célt, hogy az MKP országos szinten ne szaladjon bele ismét egy pofonba. Ami lehet, hogy az utolsó lenne.

Jól emlékszem a Dzurinda-kormány idejéből a megyerendszerről folyó osztozkodásra. (Fiatalabbak kedvéért: akkor szalámiztak le minket végleg.) Az akkori MKP akkori vezetése, Bugár mesterrel az élen, úgy tett, mintha nagyon haragos lenne, és a kormányfő árulását azzal jutalmazná, hogy kilép a kormányból. Aztán elkezdett latolgatni, riszálgatni a farát, tipegni, tipródni, és nem lépett ki. Hogy mennyit veszített akkor, nehéz megsaccolni. Kézzel fogható eredménye viszont az lett, hogy a Magyar Koalíció Pártja néhány nap alatt hiteltelenné vált. Mert akkor is a percnyi, kézzel fogható előnyök. Meg a lenti struktúrák. Valójában a háttérben sutyorászó keresztapák.

Ehhez képest, mondhatnánk, „csak a megyéről” van szó, és nem az országos parlamentről. Ami részben igaz, de csak részben. Mert ha az MKP Nyitra megyében összebútorozik Belicáékkal (akiktől nem sok jót kapott a déli határsávban élő magyarság), ugyanazt követi el, amit a Most-Híd tavaly. Nem akarok csúnya jelzőt használni.

A felvidéki magyarságon pedig nem az segít, ha egy-egy útszakaszon kevésbé zötykölődik a családfő kocsija, miközben háromszáz kilométert utazik a munkahely után. Az sem igazán, hogy néhány falu közepén zenélő szökőkút csobogtatja az uniós vizet, és koipontyok úszkálnak a sóhajok hídja alatt, ha azok a sóhajok arról szólnak, hogy már az utolsó fóliát is összecsomagolták a határban. Az sem kizárt, hogy megépül néhány víztisztító, de lassan nem lesz, aki megigya a vizet, mert ürülnek a falvak. Ismét rövidre fogva: az MKP nem akkor lesz országos ügyekben tényező, ha Matoviè beviszi a hátán a parlamentbe (mert lehet, hogy az első lépcsőfordulón ledobja), hanem akkor, ha nem veszíti el az arcát mindenféle kupeckedéssel. Arra ott vannak mások, az SNS-huszár „magyarok”.

Kövesdi Károly

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS