Kovács Koppány: Miért baj, ha Somorján Mátyás királynak állítunk szobrot?

hirek.sk 2016. október 29., 10:06
Úgy látszik a városunba betelepült szlovákoknak és a samorincan.sk főszerkesztőjének már minden bántja a csőrét, ha már levegőt veszünk az is. November 13-án leplezzük le Mátyás király szobrát a városháza előtt, a legutóbb ez ütötte ki náluk a biztosítékot.

Mátyás király 1466. november 9-én és 10-én vadászott itt a somorjai erdőkben és ezekben a napokban a városháza melletti épületben szállt meg. Ennek pontosan 550 éve. De ki is volt Mátyás király? Nemcsak a magyar, de az európai történelemnek is az egyik legkiemelkedőbb uralkodója volt. Az ő érdeme Magyarország s egyben a mai Szlovákia területének politikai megerősödése és gazdasági felvirágzása. Mátyás a reneszánsz művészetek és tudományok nagy pártolója is volt. Neki köszönhető a reneszánsz és a humanizmus meghonosodása térségünkben, mely a szlovák irodalom alapjait rakta le. Udvarában híres művészek és történészek működtek, mint például: Galeotto Marzio, Janus Pannonius. De ő alapította az első egyetemet is, pont Pozsonyban, 1467-ben Academia Istropolitana névvel.

Somorja büszke arra, hogy ilyen nagy uralkodó járt itt és töltött pár napot a városunkban. Somorja büszke múltjára, történelmére. Fontosnak tartjuk, hogy a szlovák és magyar gyerekek is ismerjék és tiszteljék annak a városnak múltját, történelmét, ahol élnek. De hogyan várhatnánk el ezt a gyerekektől, ha az idetelepült szüleik sem tisztelik a várost és annak múltját? Hogyan fogják akkor gyermekeik tisztelni a várost, milyen polgáraivá válnak majd?

A kulturális bizottság ajánlása alapján ez az év Mátyás király éve. Tavasszal az összes óvodás és kisiskolás egy egyedi Mátyás kifestőt kapott ajándékba. Július elején egy egésznapos reneszánsz napot rendezett a kultúrház a Korona udvarban Mátyás király tiszteletére. Tavasztól egy sorozat indult Mátyás király életéről a Somorja és vidéke lapban, hogy Mátyás életéről és uralkodásáról minden háztartásban olvashassanak. Ennek az ünnepi évnek a kicsúcsosodása lesz a november 13-án leleplezett Mátyás szobor, melyet a híres győri szobrász, Lebó Ferenc készít.

Ennek a szobornak az összetartozást és az egymás iránti tiszteletet kell jelképeznie. Nem a kulturális összetartozást, hisz szlovákok és magyarok kulturálisan a közös történelmüknek köszönhetően összetartoznak, ez tény. Én egyszer sem hallottam, hogy a pozsonyiak apelláltak volna az évente nagyszámú turistát vonzó, nagyszerű koronázási ünnepségek ellen, pedig egykori magyar királyokat koronáznak, és Pozsonyban is biztos lenne mire fordítani a város pénzét. Büszkék a koronázó fővárosi múltjukra. Minden igaz szívű somorjainak is büszkének kell lennie városára és annak történelmére. Ezért tisztelettel kérem a samorincan főszerkesztőjét, próbálja meg ezt az eszmét népszerűsíteni, segítsen az ideköltözött polgároknak megismerni a helyet, ahol élnek. A szobor és a város elleni propaganda sértő a szobrot készítő művészre és a múltjukat tisztelő somorjaiakra nézve.

Tanuljunk meg végre örülni dolgoknak a városban, ne csak a negatívumokat és a bulvárt tartsuk szem előtt.

Hajrá Somorja!

Kovács Koppány

(Elhangzott október 27-én, a városi képviselő-testületi ülésen.)

0 HOZZÁSZÓLÁS