Konténeriskola épült Gömörfalván

hirek.sk 2016. március 10., 11:26
GÖMÖRFALVA. A gömörfalvai szlovák és magyar tanítási nyelvű iskolában több mint tíz évig küzdöttek helyhiánnyal, ahol csak lehetett, mindenhol tanítottak. Most az új konténeriskolában 7 törzstanterem és egy új számítógépes szaktanterem is az oktatás rendelkezésére áll.

Az alapok kiöntése után a kész elemekből néhány hét alatt összerakták a szerkezetet. A szokásos alapkivitelt olyan extrákkal is kiegészítették, mint vakolat, tető és színes falak.

Korábban borzasztó volt a helyzet. 1996-ban a települést a Nagyrőcei járáshoz csatolták, ebből kifolyólag nagyobb lett az iskolakörzet. Az intézményt közel 400 diák látogatja. Három különböző épületben tanultak, de így sem fértek.

"A helyhiányt próbáltuk több módon orvosolni, lerekesztettük az iskolai ebédlőt, a tornateremet átalakítottuk osztállyá, a szertárakban is alakítottunk ki osztályt. Tologattuk a közfalat, hogy egy-egy osztálynak helyet tudjunk biztosítani" - ismertette az állapotokat Rajtúk László, az iskola igazgatója.

Most a helyhiány végre megoldódott. A tornaterem állapota miatt viszont továbbra is fennáll a szükségállapot. A beázó tető és a padló is sürgős javításra szorul. Önerőből a konténeriskolát se tudták volna felállítani. Pályáztak rá. Az anyagiak nagy részét így fedezték. Az iskola és a falu egy-egy kisebb tétellel járult hozzá a kiadásokhoz.

Lévai Mónika polgármester tájékoztatása szerint a képviselő-testület még 2014-ben jóváhagyott egy 20 ezer eurós támogatást, amivel valójában az önrészt finanszírozták az iskolának.

A beruházásnál 200 ezer eurót az oktatási minisztérium fizetett. A terveket a romaügyi kormánybiztos hivatala állta, az iskola költségvetéséből pedig 40 ezer euró ment a bővítésre.

Konténeriskolákat sok helyen használnak a világban, Szlovákiában viszont csak az utóbbi három évben kezdtek elterjedni.

"2013 és 2015 között a hasonló típusú iskolák építésére összesen 7 millió eurót különítettünk el. Ebben az időszakban mintegy 30 ilyen iskola épült" – nyilatkozta portálunknak Romana Kanovská, a oktatási minisztérium államtitkára.

Eddig főleg az ország keleti és északi részén épültek konténeriskolák, illetve Pozsonyhoz közel. Közép-Szlovákia déli részén egyelőre a gömörfalvai az egyetlen ilyen iskolabővítés.

0 HOZZÁSZÓLÁS