HIRDETÉS

Ködösítés, nem sokkal több - nyílt levél Csicsai Gábornak

hirek.sk 2018. január 20., 16:28
Decemberben fogadta el a parlament a csereföldekről szóló törvénymódosítást. Február végén jár le a kérvények beadásának határideje. Egyelőre azonban nagy a káosz, ami nem kis felháborodást váltott ki az érintettek körében. Egyik olvasónk ez ügyben nyílt levélben fordult Csicsai Gáborhoz, a mezőgazdasági tárca államtitkárához (Most-Híd).

Tisztelt Csicsai Gábor államtitkár úr!

Először is köszönet Önnek, hogy járja a magyar vidéket és a hallgatóságának anyanyelvén próbálja magyarázni a megmagyarázhatatlant. Mostani előadási turnéjának ez az egyetlen hozadéka. A többi ködösítés. Éspedig mesterfokú. Mert ami legalább egy-két generációra nézve megoldás lenne, lehetne, azt a Fico-kormány leállította.

A tagosításra, más néven a komaszációra gondolok, amelyről Ön a Vasárnapnak úgy nyilatkozott, hogy ez egy „jóval hosszabb és költségesebb folyamat, ezért évtizedekig eltarthat, míg az egész országban végzünk vele”.

Az igazság, amit Ön, államtitkár úr, elhallgat, az, hogy a Rober Fico vezette szlovák kormány pontosan tíz évvel ezelőtt /2008-ban/ leállította a tagosítást. Addig folyt, sőt, a referencia falvakban a SAPARD-on keresztül finanszírozták, és járásonként néhány községben sikerült végezni vele.

Tíz éve pedig egyetlen megrendelést se adott a kormány a területrendezésre, hiába szerepel ez minden választási ciklusban a programjában. A helyzet annak ellenére van így, hogy a folyamatot EU-s pénzekből /is/ lehetne finanszírozni. Az agrárkifizető ügynökség /PPA/ időről időre pályázatot is kiír, most is van egy ilyen, viszont a dolog a közbeszerzésig nem jut el. Az egyik középkáderük fellibbentette a fátylat a titokról: azért, mert a járási hivatalok hatáskörileg a belügyhöz tartoznak, a földhivatalok pedig az agrártárca alá. Az uniós pénzekből pedig mindkét tárca köré felsorakozott érdekcsoportosulások szeretnének szakajtani. Nem keveset, sokat. Magyarán a sok bába között elvész a gyermek.

Hogy ennek legfőképpen Dél-Szlovákia a vesztese, az a kormányt nem érdekli. /Vagy éppen azért ilyen a kabinet hozzáállása?/  A kormány a könnyebbik végéről közelíti a dolgot: a felek közötti egyezkedésre apellál. Lehet, hogy Ön már nem emlékszik rá, de nekünk még élénk emlékezetünkben él az, amikor cca. húsz évvel ezelőtt a járási hivatal kimérette pótföldjeinket és a szövetkezet évekig akadályozta azok használatát. Évekig tartott a per. A szövetkezet ma is létezik, emberei ugyanazok, gondolja, most készségesebbek, lemondóbbak lesznek? Mérget veszek rá, hogy azok többsége, akik az Ön által is tartott előadásokra elmentek, hasonló tapasztalattal bírnak. Húsz évvel ezelőtt a pótföldek kimérését az állam végezte, fizette. Most a részvevő felekre hárítják a költségeket. És ha sikerül a megegyezés, meddig tart? Mikor hoz a kormány/kormánypárti parlament egy újabb törvényt, amely a jelenlegi helyzetet felülírja?

Tisztelt államtitkár úr! Csúsztatással vagy számzsonglőrködéssel is megvádolhat, de a számok magukért beszélnek: ha évente járásonként csak három községben sikerülne befejezni a komaszációt, akkor idén már 2370 község lakossága örülhetne annak, hogy földjeiket rendezték. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Szlovákiában 79 járás és 2890 község található…/http://www.sodbtn.sk/obce/index_kraje.php/ Hogy a tagosítás nem lehetetlen, arra példa Csehország, ahol - a kívántnál ugyan lassabban - de haladnak a tagosítással. Innentől minden csak a hajlandóságon múlik.

De minden rosszban van valami jó. A mostani történetben az, hogy Mateèná miniszterasszony sajtótájékoztatón figyelmeztette a földtulajdonosokat. Mert, mi tagadás, maradhatott volna csendben is és némán kivárhatta volna a február 28-át, valamint a 2018. december 31-i időpontot is. És a földtulajdonosok-/bérlők/-művelők többsége csak akkor nézhetett volna egy nagyot...

G. Hetényi Sylvia, Komárom

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS