2021. január 17., 12:32

Kit nem sértett még meg a miniszterelnök az utóbbi időben?

Abban nincs semmi meglepő, hogy a kormányfő az ellenzéki politikusokról ugyanolyan vulgáris hangnemben beszél, mint ahogy ezt a múltban tette egyszerű parlamenti képviselőként, amikor a másik fél kormányzott. Ez talán még érthető is lenne, mert rászolgáltak erre a hangra, ő pedig soha nem hazudtolja meg önmagát, ő egy ilyen vagány, szókimondó és ellentmondást nem tűrő személy ellenzéki politikusként és kormányfőként is. Ha lónak öltözik egy szamár, attól még jobb esetben is csak öszvér lehet.

Fotó: TASR

Viszont egyre kevesebben maradtak az országban olyanok, akiknek a „minden polgár miniszterelnöke” nem egészen egyéves uralkodása alatt ne ugrott volna neki, ne sértett volna meg. Talán velünk kezdte a sort: „lebutamagyarozta” a magyarokat, amikor egy számára bonyolult mondatba a kamerák előtt belegabalyodott, és a magyarok butaságára utalva igyekezte magát kivágni ebből a kellemetlen helyzetből. Hogy most ugyanúgy beszélt, mint a szlovákul megtanulni képtelen, értetlen magyarok….

Cigániková kormánykoalíciós képviselő asszony kigúnyolásával egy másik népcsoportot is megsértett. Vele kapcsolatban úgy talált fogalmazni a kormányfő, hogy az említett hölgy nevében benne van a jelleme is, merthogy cigánykodik.

A szlovák nyelv szlengszótára a cigánykodást a „hazudik, csúsztat’ szinonimájaként határozza meg, a „Čo si Maďar?" pedig ugyanott tulajdonképpen azt jelenti, "Mi van, hülye vagy?"

Cigánikovával már át is ugrottunk Matovič következő célcsoportjához, az érthetetlen kormánykoalíciós képviselőkhöz, akik nem mindig akarnak úgy táncolni, ahogy ő fütyül.

A SaS amúgy is a bögyében van a miniszterelnöknek, elsősorban Richard Sulik, a párt elnöke, akit felindultságában egyszerűen csak „idiótának”, vagy „hazugnak” szokott volt nevezni, aki teljes mértékben felelős a járványgörbe felszálló ágáért, valamint 4300 emberéletért és egymilliárd eurós gazdasági kárért.

Mintha a kormányfő nem is a saját gazdasági miniszteréről beszélne, aki egyúttal miniszterelnök-helyettes is.

No, de ha ilyen véleménnyel van a koalíciós partneréről, akkor már szinte nem is lehet csodálkozni a többi kirohanásán! Magasról tesz azoknak az orvosoknak és tudósoknak a véleményére, akik kifejezték kételkedésüket, ne adj isten, ellenvéleményüket az általa megváltásnak hitt országos (vagy masszív) tesztelés kapcsán. Miközben egy egész sor egészségügyi és járványügyi szakember óva int a fertőzés felgyorsulásától az országosan meghirdetett és kötelezőnek tervezett országos tesztelés alkalmával, mivel a tömeges sorban állások és várakozások igazi járványgócpontokká válhatnak.

Amikor az egyik oldalon tiltanak mindennemű csoportosulást, a másikon kötelezővé akarják tenni az emberek gyülekezését a kétes eredményekkel kecsegtető országos antigén teszteléseken.

A koronavírus agresszívabb brit mutáns változatának szlovákiai jelenléte és gyors terjedése miatt egy ilyen országos méretű tesztelés a tudósok szerint sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az ősz folyamán.

De mindez mit sem érdekli a kormányfőt, akinek a fejébe befészkelte magát ez a fajta járványügyi védekezés, amivel kétes értékű európai hírnevet tudott magának kicsikarni az ősz folyamán. Csábítónak tűnik számára most is!

Ezért jelentheti ki meggondolatlanul, hogy aki azt mondja, hogy Szlovákiának tömeges oltás kell és nem tömeges tesztelés, az nem szakember, az hülye!

Lehülyézte tehát azokat a legkiválóbb szlovákiai járványügyi szakembereket is, akik csupán azt szeretnék elérni, hogy csak a legsúlyosabban érintett járásokban kerüljön sor tesztelésre! 

Igor Matovič az önkormányzatokat sem kíméli, a következő országos méretű tesztelést a felelősséggel együtt a nyakukba szeretné varrni:

Ez most az önkormányzatok terhe lesz, most a polgármesterek megmutathatják, hogy odafigyelnek az emberekre. Én azon vagyok, adjuk nekik parancsba, módosítsuk a törvényt úgy, hogy ilyen helyzetekben ők kötelesek legyenek a hadügy- vagy egészségügyi minisztérium utasításait végrehajtani…”

A kormányfő mindenkit letesztelős ámokfutásától már csak a minisztereinek józanabb belátása menthet meg minket! Reménykedjünk, hogy lesz bátorságuk figyelembe venni a szakemberek véleményét és ellenszegülni Matovič rögeszméjének. Ha viszont rábólintanak, az könnyen a kormány végakarata lehet!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.