Kolek Zsolt

2018. május 16., 08:34

Kiska: a jobboldal integrátora?

Andrej Kiska keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem kíván indulni a jövőre esedékes elnökválasztáson, egyúttal arra is utalt, hogy a szlovák politika alakításában a jövőben is szerepet akar vállalni. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Kiska a jövőben a szervezetileg széttagolt szlovák jobboldal integrátora akar lenni.  

Ahogy elnöki ciklusa alatt tapasztalhattuk, Kiska politizáló államfőnek bizonyult. A szlovák alkotmány meglehetősen szűkre szabja, leginkább ceremoniális jogkörökkel ruházza fel az államfői posztot. A nem prezidenciális típusú köztársaságokban, amilyen Szlovákia is, az elnök rendszerint a társadalom egységét jeleníti meg, felülemelkedve az aktuálpolitikai küzdelmeken. Andrej Kiska ezzel szemben mandátuma eddigi éveiben nem egyszer nagyon határozott aktuálpolitikai véleményt fogalmazott meg, feszegetve az államfői jogkör szűkre szabott korlátait.

Kitüntetett szerep hárult az államfőre a Kuciak-gyilkosságot követő válság heteiben. Kiska az államfői tekintélyt kihasználva, jóval hatékonyabban tudta megjeleníteni az utcákon tüntető tömegek hangját, mint tette azt az egymásra is féltékenyen tekintő jobbközép ellenzék. A tavaszi válság legfontosabb hozadéka, hogy a kormányoldal erkölcsi ellehetetlenülése mellett a parlamenti ellenzék sem nyújt igazi alternatívát a frissen politikai öntudatra ébredt szlovák középosztály számára. Az államfő kommunikációja a válság heteiben olyan helyzetet teremtett, hogy Kiskára ez a középosztály a maga idealista szemüvegén keresztül egyfajta erkölcsi igazodási pontként tekintett.

Emiatt a szlovák kávéházi értelmiség, és a velük rokonszenvező magyar véleményformálók is, eltúlzott szerepet tulajdonítanak Kiskának a Kuciak-gyilkosságot követő politikai fordulatokban. Robert Fico taktikai visszavonulását Andrej Kiska kiállásával magyarázni, inkább a még hivatalban lévő elnököt segítő imázsépítés, semmint megfontolt elemzői vélemény.

Kiska nem indul az elnöki választásokon
A 2019-es elnöki választások Kiska nélkül zajlanak.

Nyilvánvaló, hogy a ciklusa végéhez közeledő államfő, amennyiben a jövőben tényleg pártpolitikai szerepet vállal, erre a felhalmozott morális, s egyszersmind politikai tőkére akar építeni. Kérdéses azonban, hogy mindez elégségesnek bizonyul-e a könnyen megjósolható üstökösszerű rajtot követően a tartós politikai eredmények eléréséhez? Láttunk már Szlovákiában hasonlóan kecsegtetően induló politikai karriert, gondoljunk csak Kiska legutóbbi riválisára, Procházkára, akiből rövid időn belül hullócsillag lett.

Kiska politikai sikerének mércéje a jövőben csakis a jobboldal integrációja lehet. Az államfői székért folyó versenyfutásban egyszer már legyőzte Robert Ficót, a kormányfővel szemben integrálva a jobboldali szavazótábort. Noha ma már a vágykeltő gondolkodástól megrészegült elemzők a Smer közeli összeomlását vizionálják, a szervezetileg széttagolt jobboldal marakodása még könnyen helyzetbe hozhatja a szebb napokat látott baloldali populistákat.

Kiska elnöki ciklusának eddigi mérlegét megvonva a szlovákiai magyar nemzetrész nézőpontjáról sem feledkezhetünk meg. Andrej Kiskával szemben nemzeti közösségünk mandátuma kezdetén nagy reményeket fogalmazott meg, sokan szavazatukkal is támogatták őt Robert Fico ellenében. Noha az elnök úr ciklusa idején a liberális demokrácia elkötelezett védelmezőjeként tűnt ki, a Szlovákia területén élő őshonos kisebbségek védelmében kevés megnyilvánulása volt.  A vele szemben megfogalmazott várakozásokat így nem tudta valóra váltani. Ha a jövőben valóban pártpolitikai szerepre szánja el magát, a magyar közösségtől aligha fog még egyszer biankó csekket kapni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. szeptember 23., vasárnap

Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű betörni, megtörni.

Molnár Judit 2018. szeptember 22., szombat

Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, azzal, hogy szintre léptette a Magyarország elleni eljárás megindítását az uniós alapszerződés hetes cikke alapján.

Haják Szabó Mária 2018. szeptember 22., szombat

Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak más európai országokban.

Száraz Dénes 2018. szeptember 21., péntek

Nekrológ egy gimnáziumért

Az érettségi találkozók már előrevetítették a szomorú jövőt, csak bíztak a csodában.

Kolek Zsolt 2018. szeptember 19., szerda

Gyurcsány - megállt az idő

A többszörösen bukott pártelnök, miniszterelnök még mindig Messiásnak hiszi magát.

Matus Tibor 2018. szeptember 18., kedd

Felvidéki stratégia és a csillagjóslás

Víziókat, kitörési pontokat határozzunk meg. Ki-ki az ülés- és álláspontja szerint, mert természetes, hogy másképp gondolkodik egy nagyvállalkozó, és másképp egy kutató.

Száraz Dénes 2018. szeptember 17., hétfő

Barbatrükk a türk rokonság, vagy tényleg igaz?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök teljes határozottsággal jelentette ki Kirgizisztánban, hogy a magyar nyelv a türk nyelvcsaládhoz tartozik. Ezzel hátat fordított a MTA hivatalos álláspontjának.

Molnár Judit 2018. szeptember 16., vasárnap

Üzenet a palackban

Tudjuk, a politikusacsarkodás, az izmozás a jelennek szól, a fejlesztési‑támogatási programok viszont a jövőnek.

Száraz Dénes 2018. szeptember 15., szombat

Most akkor ki is futamodott meg és miért?

Király Zsolt? Menyhárt József? Samu István? Mind együtt vagy egyikük se?...

Agárdy Gábor 2018. szeptember 13., csütörtök

A negyedik hatalom

Eljött az idő a váltásra. Máskülönben baj lesz...

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű ...

Molnár Judit: Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, ...

Haják Szabó Mária: Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak ...