HIRDETÉS

Kolek Zsolt

2018. május 16., 08:34

Kiska: a jobboldal integrátora?

Andrej Kiska keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem kíván indulni a jövőre esedékes elnökválasztáson, egyúttal arra is utalt, hogy a szlovák politika alakításában a jövőben is szerepet akar vállalni. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Kiska a jövőben a szervezetileg széttagolt szlovák jobboldal integrátora akar lenni.  

Ahogy elnöki ciklusa alatt tapasztalhattuk, Kiska politizáló államfőnek bizonyult. A szlovák alkotmány meglehetősen szűkre szabja, leginkább ceremoniális jogkörökkel ruházza fel az államfői posztot. A nem prezidenciális típusú köztársaságokban, amilyen Szlovákia is, az elnök rendszerint a társadalom egységét jeleníti meg, felülemelkedve az aktuálpolitikai küzdelmeken. Andrej Kiska ezzel szemben mandátuma eddigi éveiben nem egyszer nagyon határozott aktuálpolitikai véleményt fogalmazott meg, feszegetve az államfői jogkör szűkre szabott korlátait.

Kitüntetett szerep hárult az államfőre a Kuciak-gyilkosságot követő válság heteiben. Kiska az államfői tekintélyt kihasználva, jóval hatékonyabban tudta megjeleníteni az utcákon tüntető tömegek hangját, mint tette azt az egymásra is féltékenyen tekintő jobbközép ellenzék. A tavaszi válság legfontosabb hozadéka, hogy a kormányoldal erkölcsi ellehetetlenülése mellett a parlamenti ellenzék sem nyújt igazi alternatívát a frissen politikai öntudatra ébredt szlovák középosztály számára. Az államfő kommunikációja a válság heteiben olyan helyzetet teremtett, hogy Kiskára ez a középosztály a maga idealista szemüvegén keresztül egyfajta erkölcsi igazodási pontként tekintett.

Emiatt a szlovák kávéházi értelmiség, és a velük rokonszenvező magyar véleményformálók is, eltúlzott szerepet tulajdonítanak Kiskának a Kuciak-gyilkosságot követő politikai fordulatokban. Robert Fico taktikai visszavonulását Andrej Kiska kiállásával magyarázni, inkább a még hivatalban lévő elnököt segítő imázsépítés, semmint megfontolt elemzői vélemény.

Kiska nem indul az elnöki választásokon
A 2019-es elnöki választások Kiska nélkül zajlanak.

Nyilvánvaló, hogy a ciklusa végéhez közeledő államfő, amennyiben a jövőben tényleg pártpolitikai szerepet vállal, erre a felhalmozott morális, s egyszersmind politikai tőkére akar építeni. Kérdéses azonban, hogy mindez elégségesnek bizonyul-e a könnyen megjósolható üstökösszerű rajtot követően a tartós politikai eredmények eléréséhez? Láttunk már Szlovákiában hasonlóan kecsegtetően induló politikai karriert, gondoljunk csak Kiska legutóbbi riválisára, Procházkára, akiből rövid időn belül hullócsillag lett.

Kiska politikai sikerének mércéje a jövőben csakis a jobboldal integrációja lehet. Az államfői székért folyó versenyfutásban egyszer már legyőzte Robert Ficót, a kormányfővel szemben integrálva a jobboldali szavazótábort. Noha ma már a vágykeltő gondolkodástól megrészegült elemzők a Smer közeli összeomlását vizionálják, a szervezetileg széttagolt jobboldal marakodása még könnyen helyzetbe hozhatja a szebb napokat látott baloldali populistákat.

Kiska elnöki ciklusának eddigi mérlegét megvonva a szlovákiai magyar nemzetrész nézőpontjáról sem feledkezhetünk meg. Andrej Kiskával szemben nemzeti közösségünk mandátuma kezdetén nagy reményeket fogalmazott meg, sokan szavazatukkal is támogatták őt Robert Fico ellenében. Noha az elnök úr ciklusa idején a liberális demokrácia elkötelezett védelmezőjeként tűnt ki, a Szlovákia területén élő őshonos kisebbségek védelmében kevés megnyilvánulása volt.  A vele szemben megfogalmazott várakozásokat így nem tudta valóra váltani. Ha a jövőben valóban pártpolitikai szerepre szánja el magát, a magyar közösségtől aligha fog még egyszer biankó csekket kapni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2018. június 25., hétfő

Abortusztörvény helyett családtámogatást

Azt kellene tehát erősíteni, hogy a gyermek és a család érték. Inkább erről vitatkozhatnának a honatyák.

Haják Szabó Mária 2018. június 23., szombat

Beismerés, avagy szembejön a valóság

Európa egykori erős vezetője, Angela Merkel német kancellár csak sodródik az eseményekkel.

Agárdy Gábor 2018. június 22., péntek

A dühös nyögdíjas

Amíg elbírálják a migránsok menekültkérelmét, addig ideiglenes lakhatást, napi háromszori étkezést, higiéniai és orvosi ellátást kapnak. Ha kell, gyógyszert, ruhaneműt és havi 350...500 euró zsebpénzt is...

Matus Tibor 2018. június 20., szerda

Alig indultak el a traktorok

A miniszter nevetségesen bizonygatja, hogy mennyire nyitott a párbeszédre, csak hát ő még egyetlenegy felkérést sem kapott a találkozóra. 

Molnár Judit 2018. június 16., szombat

Ová Helenák, Isten veletek!

Élj azon a néven, ahogy az Édesanyád hív!

Kolek Zsolt 2018. június 16., szombat

Horthytól Kádárig és tovább

Horthyt és Kádárt világok választják el, ám mégis van bennük valami közös. Mindketten megtestesítik a társadalom vágyakozását egy, a gondokat felülről orvosló, erőskezű vezető iránt.

B. Vida Júlia 2018. június 16., szombat

Felhők vonulása

Az utóbbi napokban-hetekben sűrűn szemtanúi lehettünk annak, ahogy szinte egyik percről a másikra beborult az ég, sötét felhők takarták el előlünk a napot. A tejfehér békés bárányfelhőket igencsak hamar „elűzték” a félelmet keltő fekete fellegek. 

N. Gyurkovits Róza 2018. június 15., péntek

Tizenkettő és még néhány

Nekünk, felvidéki magyaroknak a közvetlen államfőválasztás olyan közjogi aktus, amely minden közvélemény-kutatásnál pontosabban megmutatja, hol is tartunk valójában.

Aich Péter 2018. június 14., csütörtök

Örökzöld nyelvoktatási bajok

Kíváncsi vagyok, mikor fognak a politikusok beleszólni például abba, hogyan kell egy vakbélműtétet végrehajtani. Mert hát az is „csak” egy szakmai kérdés.

Starovič Tibor 2018. június 13., szerda

Óda a józan észhez

Nem kell aggódni, Németország már sosem lesz a németeké.

Vélemény
B. Vida Júlia: Abortusztörvény helyett családtámogatást

Azt kellene tehát erősíteni, hogy a gyermek és a család érték. Inkább erről vitatkozhatnának ...

Haják Szabó Mária: Beismerés, avagy szembejön a valóság

Európa egykori erős vezetője, Angela Merkel német kancellár csak sodródik az eseményekkel.

Agárdy Gábor: A dühös nyögdíjas

Amíg elbírálják a migránsok menekültkérelmét, addig ideiglenes lakhatást, napi háromszori ...

HIRDETÉS