Száraz Dénes

2019. március 11., 10:58

Ki van a pácban?

Csak sajnálni lehet a magyarországi ellenzéket az EP-választások előtt. Nincs témájuk, nincs mibe kapaszkodniuk, semmi okosat nem tudnak kitalálni, szóra érdemes törvényjavaslatot képtelenek beterjeszteni. Ezért aztán szabotálják az országgyűlési munkát, csak az utcán képesek a hőbölgős önmutogatásra, látványos, de teljesen értelmetlen provokálással akarják magukra felhívni a figyelmet, de ez eddig minden alkalommal visszafele sült el, az embereknek elegük van belőlük.

A kormány pedig teszi a dolgát, most a családtámogatási intézkedéseik népszerűsége az égig ér, az ellenzék nem is mer velük szembe szegülni, hasonló a hatás, mint amilyen a rezsicsökkentés alkalmával volt. Megpróbálnak ugyan lekicsinylően beszélni róluk, a kákán is csomót keresve, de mindhiába. Ennek pedig újabb két százaléknyi szavazó elvesztése lehet a következménye. Pedig akár ők is kitalálhattak volna valami ilyesmit, vagy bevezethették volna, amikor kormányoztak. De nem tették! 

Migrációkérdésben is vesztésre áll évek óta az ellenzék Magyarországon. Mivel a parlamenti választásokon képtelenek önerőből egyharmad fölé kerülni, mást nem tehetnek, mint kívülről, az EU-tól várnak támogató megváltást, és minden apró-cseprő dologgal rohannak Brüsszelbe elítéltetni Magyarország kormányát. Ők viszont ezért cserébe elvárják tőlük az illegális bevándorlás támogatásának feltétlen felvállalását. Engedelmeskedve beállnak a brüsszeli sorba, csak ezzel otthon a maradék szavazóiknak is búcsút inthetnek. Most az ENSZ globális migrációs paktumát az EU jogszabályként kívánja bevezetni annak ellenére, hogy kilenc uniós ország elutasította. Erre köteleznék a tagállamokat. Az újabb várható ellenállás szinte belesimul Orbánék kampánystratégiájába, az ellenzék megint rossz lóra tesz majd, ugyanazt fújja, mint Brüsszel, és bukhat újra egy hatalmasat.

Közben a NATO-csatlakozás évfordulóját is a V4-ek tagországai együtt ünneplik Lengyelországban. Gyurcsányék pedig otthon a fotelben a tv előtt NATO jelvényekkel a mellükre tűzve integethetnek az EU-s kis zászlócskáikkal. Mást nem igazán tehetnek.

Viszont Manfred Weber ultimátumának, amely a Brüsszel elleni plakátkampány leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, Soros CEU-jának Budapesten maradását tartalmazta, biztos felállva tapsoltak az ellenzékiek. Szinte látták lelki szemeik előtt, ahogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Korai volt az öröm, mert maga az ultimátumfogalmazó Weber utazik Orbánhoz Budapestre, hogy elsimítsa és magyarázgassa hirtelen felindulását, mert belátta, hogy a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint a Fidesznek a Néppártra, különösen most az EP választások előtt. A kizárással pedig csak erősítenék a magyar kormánypártot, sőt, a lengyelekkel, olaszokkal stb. összefogva akár egy új szövetség alkothatna a Néppárt kárára. Így a bocsánatkérés nem marad el, csak átalakulhat! Orbán teljesíteni fogja az ultimátum következő pontját is, március 15-ig leszedeti a Juncker-Soros tervet leleplező plakátokat, hogy helyére újakat, esetleg Timmermans-Sorosakat tetessen. Az ultimátum harmadik feltétele, a  CEU maradása pedig mindenki tudja, hogy biztosított, amennyiben működésével meg tud felelni az érvényes magyarországi törvényeknek.

Úgyhogy nincs oka az örömre a magyarországi ellenzéknek, nincsenek jó kilátásai a májusi EP-választások előtt. Most már csak abban reménykedhet, hogy Bugár Béla kampányában tökösen beszállt Weber mellé a ringbe, és keményen beszólt Orbánnak, miszerint „ha csak a tizedét próbálta volna meg a jelenlegi szlovákiai kormánykoalíció, mint amit Orbánék az elmúlt két választási időszakban megtettek, akkor itt (Szlovákiában, a szerző megjegyzése) már fejek potyogtak volna, sőt lehet, hogy „véres forradalom” lett volna.” A különbség csak az, hogy a Most-Híd elnökét, államfőjelöltjét valószínűleg nem fogja fogadni Orbán, míg Webert bizonyára igen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...