2020. július 30., 14:00

Képfoszlány

El szoktam játszani a gondolattal, milyen lenne néha belepillantani, tényleg csak pár másodperc erejéig egy jövőképembe. Mondjuk, hogy mit fogok csinálni, hol leszek a mosthoz képest két, három év múlva.

Fotó: TASR

A lányomat néztem, sorban álltunk a boltban, szájmaszkban volt. Ekkor jutott eszembe, hogy ha ezt a képet láttam volna pár éve, valószínűleg halálra rémülök, mert az első gondolatom az lenne, hogy komoly beteg, ha szájmaszkot kell viselnie. El tudom képzelni az érzést, valószínűleg egy gyomron rúgás fájdalma keveredik a fejbe tóduló adrenalinlökettel, ami jéghideg végtagokat eredményez, és a nálam oly jellemző lila körmöket, mindez nehézlégzés kíséretében.

Féltettem volna az életét és onnantól kezdve vizsgálatokra hordtam volna és mindent megtettem volna a megelőzés érdekében.

Merthogy inkább tartottam volna valószínűnek, hogy ennek a műanyagvilágnak a szennye egy csöpp kis életben ütközik ki, mintsem, hogy ezt a hipermodern 21.századot egy láthatatlan ellenség támadja meg és tartja bénán, ami ellen  nem csupán a lányom, hanem emberek milliárdjai védekeznek.

Elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy az orvostudomány és a világot irányító hatalmak ne tudják felvenni a harcot egy vírussal, amelyik villámcsapásként jelenik meg a messzeségben.

Ki gondolná, hogy egy élettelen szerves részecske, amely nem táplálkozik és nem képes önállóan szaporodni, szüksége van ehhez egy élő sejtre, vagy szövetre ennyire bénítóan hat majd az élet minden területén.

A túldigitalizált és mindent gombnyomással irányított világba azonban mégiscsak beférkőzött - állítólag - a láthatatlan ellenség, amely lassan már gondolati szinten is fertőz.

Védekezni pedig a sokszor emlegetett módokon érdemes ellene, amiket már mindenki, még a legkisebbek is kívülről fújnak.

Többet érhet azonban, ha tiszta fejjel gondolunk bele a történésekbe és a lehető legtöbbet teszünk szervezetünk védekezőképességéért, hiszen soha nem volt rá nagyobb szükségünk, mint most. A testünket és elménket mi irányíthatjuk.

Azoknak a szülőknek pedig, akiknek gyermekei nem csupán a koronavírus miatt hordják a szájmaszkot, nem csupán egy rossz és borzalmas képfoszlány, azt kívánom, hogy ebben a kilátástalan helyzetben, amikor minden vontatottan működik, se veszítsék el a hitüket, mert minden megpróbáltatás új lehetőséget rejthet.

Megosztás
Címkék