2020. november 20., 19:36

Karanténbabák ideje

Az egyre jobban domborodó pocakok már jelzik, gazdag lesz a gyermekáldás a következő néhány hónapban. Érdemes lenne akár egy külön statisztikát is vezetni arról, hány apróság látta meg a napvilágot decemberben, januárban és februárban.

várandós anya
Fotó: TASR / AP
Illusztrációs felvétel

Ők lesznek a karanténbabák, akik akkor fogantak, amikor hosszabb bezártságra ítéltettünk. Emberpróbáló nehéz hónap volt március, április és május, de egyúttal termékeny időszak is. Nagyon sokan átgondolták ugyanis életüket, értékrendjüket.

Van, akinek az életébe hirtelen belefért, hogy megtanuljon kenyeret sütni, más engedett végre gyermekei rimánkodásának és kutyus került a házhoz, van, aki elvégzett egy online angolnyelv-tanfolyamot. S szerencsére sokan akadtak, akik éppen a család bővítésébe vágtak bele ráérős idejükben.

Mert nincs, nem lehet magasztosabb célja az emberi életnek, mint annak továbbadása. A gyermek áldás. Tudták ezt eleink, és vállalták háborúkban, vészek közepette is, amikor a teljes kilátástalanság képe lebegett a szemük előtt. A gyermek remény. Valószínűleg tudták ezt dédanyáink, akikben éppen csemetéik tartották a lelket, amikor háborúból várták haza férjüket.

A gyermek kincs. Erről meg azok tudnának beszélni igazán, akik jóformán a poklot is megjárták, csakhogy utódjuk születhessen.

A gyermek tervezhető. Gondolja a mai fiatal, aki sokszor minden álmát valóra szeretné váltani, még mielőtt rávenné magát, hogy szülővé váljon. A gyermekkel még ráérünk mantrát mondogatók viszont sokszor nagyot koppannak, amikor az a bizonyos vonat elfütyül mellettük…

Az ember igazi túlélőművész. Hogy mennyire kevés elég nekünk a létezéshez, arról éppen tavasszal győződhettünk meg,

amikor sokan szinte karámban éreztük magukat, amiből egyre csak ki szerettünk volna törni. Amikor elvették tőlünk kedvenc szórakozásainkat, élő emberi kapcsolatainkat és hirtelen a négy fal közé szorultunk.

Túléltük, és ha volt egy csöppnyi kis eszünk, akkor át is gondoltunk ezt-azt. Például, hogy mi a valóban fontos, amire egy életet fel lehet építeni és mi az, amiről le tudunk, mert simán le lehet, mondani. Az egyre jobban domborodó pocakok azt jelzik, sokan a lehető legjobb döntést hozták. A bezártságot, a feszültséget a legtermészetesebb módon oldották és ennek édes következményét vállalták.

Lassan megszületnek a karanténbabák. Azok a csöppségek, akik gyönyörűséges, eleven és reményt adó „lenyomatai” lesznek a vészterhes 2020-as évnek.

De ami ennél sokkal, de sokkal fontosabb, bearanyozzák rengeteg család életét. Igazi értéket adva a sok talmi kincs közé.

Megosztás
Címkék