Molnár Judit

2019. március 13., 18:35

Kampányfinis lövészárkokban

Élesbe fordult az elnökválasztási kampány, egyre élesebb, néha már-már kíméletlen a hangnem is. Főként Andrej Kiska és Robert Fico közt. Figyelve a két levitézlett, a legtöbbek számára már „múltidősített” harcost, déjà vu kerít hatalmába. Öt évvel ezelőtt ugyanezt a színházat láttuk, ugyanezekkel a főszereplőkkel. Csak akkor valóban főszereplői voltak az elnökválasztásnak, most meg statisztái, előretolt pozícióban.

Kiska újra kilépett az államfői poszt adta keretekből, s harcba szállt, hiszen nem titok, miután összecsomagol a Grassalkovich-palotában, politikai pályára lép. Bár ez ügyben csak szűkszavú nyilatkozatok születettek, vélhetően nem új formációban, hanem a Progresszív Szlovákiában gondolkodik, amely a felmérések szerint legesélyesebb államfőjelöltet, Zuzana Čaputovát indította – s Kiska nyíltan támogatja. Az persze kérdés, hogy jó ajánlólevél-e még az elnök kiállása, hiszen az utóbbi időben népszerűsége rendkívüli módon megkopott, a Focus ügynökség felmérése szerint a választók 60 százaléka nem akarja, hogy tovább politizáljon. A Smer sem kíméli, bizonyításra váró adócsalási ügyét lovagolta meg, miközben Kiska volt cégének, a KTGA-nak az ügyvezetőjét már meg is gyanúsították. Érthető, a legnagyobb kormánypártnak minden túloldali botrány jól jön, hiszen nem csekély a feladatuk, rövid idő alatt kell az eddig a brüsszeli bürokráciába belevesző, arc- és névnélküli, meglehetősen csinovnyikos Maroš Šefčovičot megismertetni, valószínűleg még a saját választóikkal is. Fico fénye ugyan megkopott, lassan a hatalom is kihull a kezéből, de a saját tábor mozgósítására még alkalmas lehet. És a Smer mindent meg is tesz, hogy elkerülje az öt évvel ezelőtti buktát, így bevetnek mindent és mindenkit, a harcba már Pellegrini is beállt.

Minden bizonnyal mindkét oldalon dörzsölt kampánystratégák szabják a mélyütéssel is felérő fordulatokat, de vajon látnak-e messzebbre a túloldalnál? Felmérték-e Marián Kotleba erejét, akinek közismerten rejtőzködő a szavazótábora? És mérlegelik-e Štefan Harabin ugyancsak nehezen mérhető, ám a láthatónál minden bizonnyal jóval nagyobb népszerűségét. Gondoljunk csak bele, ez a mečiari időkből itt ragadt csökevény hogyan mosta le a kampány kezdetén a politikai tapasztalatlansággal nem vádolható Bugár Bélát egy tévévitában, amelyet a nézők 80 százalékos tetszési indexszel jutalmaztak. Felelőtlenség lenne csak legyinteni a Harabin-jelenségre, az országban érezhető a kiábrándultság, s az mindig az olcsó messiásoknak kedvez. 

Ezért is volt fontos, hogy ellenzéki térfélen a józan ész az ego fölé került a szavazatmaximálás érdekében. A jelek szerint Čaputová az urnához tudja vinni a választókat, és a politikai kurzusváltás elkötelezett híveit az sem zavarja, hogy a civil szférában szocializálódott, a politikát tehát csak távolról nézte. Čaputová térképén már ott van Dél-Szlovákia is, s lakossági fórumain szép számmal megjelentek magyar érdeklődők. Csalatkozniuk sem kellett, ha beérik a békés egymás mellett élés, a különbözőségek elfogadásának általános ígéretével. Ráadásul az AKO ügynökség utolsó felmérésének részletes elemzése nem kis meglepetéssel szolgált, hiszen azt mutatta, hogy a magyarok körében Čaputová népszerűbb, mint Bugár Béla, ugyanis míg az ellenzéki jelöltet a magyarok több mint a fele választaná, addig Bugárra csak 15 százalék szavazna. Erre ráerősített a Focus felmérése is, hiszen a korábbi 7-8-ról március elejére Bugár már visszaesett 3-4 százalékra. Ha a számok igazak, akkor a vegyes párt elnöke már nemcsak az MKP-szavazók körében hiteltelen, hitelvesztése ennél sokkal mélyebb, végképp visszafordíthatatlan. Nem kizárt tehát, hogy Bugárt épp ez a szavazás teszi végképp lapátra, ami új helyzetet teremthetne közösségünkben.

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban, erkölcsi tartásával felülemelkedett a mindennapok politikai szembenállásain, érdekharcain. S egyedüliként kért bocsánatot a háború utáni jogfosztásért.

Az államfői casting lassan a finisbe fordul, a felhozatal ismert. Lehet választani…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Száraz Dénes 2019. augusztus 14., szerda

Mit rejthet az interetnikusság?

A jelenlegi helyzetben senki sem akarja ellopni a vegyespárttól az interetnikussságát és kirakatszlovákjait sem.

Száraz Dénes 2019. augusztus 12., hétfő

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele.

Haják Szabó Mária 2019. augusztus 11., vasárnap

Felelősség holland módra

1995 nyarának szörnyű eseményei ma is felkiáltójelek.

Vélemény
Kövesdi Károly: Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és ...

Száraz Dénes: Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén ...

N. Gyurkovits Róza: Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, ...