Molnár Judit

2019. március 13., 18:35

Kampányfinis lövészárkokban

Élesbe fordult az elnökválasztási kampány, egyre élesebb, néha már-már kíméletlen a hangnem is. Főként Andrej Kiska és Robert Fico közt. Figyelve a két levitézlett, a legtöbbek számára már „múltidősített” harcost, déjà vu kerít hatalmába. Öt évvel ezelőtt ugyanezt a színházat láttuk, ugyanezekkel a főszereplőkkel. Csak akkor valóban főszereplői voltak az elnökválasztásnak, most meg statisztái, előretolt pozícióban.

Kiska újra kilépett az államfői poszt adta keretekből, s harcba szállt, hiszen nem titok, miután összecsomagol a Grassalkovich-palotában, politikai pályára lép. Bár ez ügyben csak szűkszavú nyilatkozatok születettek, vélhetően nem új formációban, hanem a Progresszív Szlovákiában gondolkodik, amely a felmérések szerint legesélyesebb államfőjelöltet, Zuzana Čaputovát indította – s Kiska nyíltan támogatja. Az persze kérdés, hogy jó ajánlólevél-e még az elnök kiállása, hiszen az utóbbi időben népszerűsége rendkívüli módon megkopott, a Focus ügynökség felmérése szerint a választók 60 százaléka nem akarja, hogy tovább politizáljon. A Smer sem kíméli, bizonyításra váró adócsalási ügyét lovagolta meg, miközben Kiska volt cégének, a KTGA-nak az ügyvezetőjét már meg is gyanúsították. Érthető, a legnagyobb kormánypártnak minden túloldali botrány jól jön, hiszen nem csekély a feladatuk, rövid idő alatt kell az eddig a brüsszeli bürokráciába belevesző, arc- és névnélküli, meglehetősen csinovnyikos Maroš Šefčovičot megismertetni, valószínűleg még a saját választóikkal is. Fico fénye ugyan megkopott, lassan a hatalom is kihull a kezéből, de a saját tábor mozgósítására még alkalmas lehet. És a Smer mindent meg is tesz, hogy elkerülje az öt évvel ezelőtti buktát, így bevetnek mindent és mindenkit, a harcba már Pellegrini is beállt.

Minden bizonnyal mindkét oldalon dörzsölt kampánystratégák szabják a mélyütéssel is felérő fordulatokat, de vajon látnak-e messzebbre a túloldalnál? Felmérték-e Marián Kotleba erejét, akinek közismerten rejtőzködő a szavazótábora? És mérlegelik-e Štefan Harabin ugyancsak nehezen mérhető, ám a láthatónál minden bizonnyal jóval nagyobb népszerűségét. Gondoljunk csak bele, ez a mečiari időkből itt ragadt csökevény hogyan mosta le a kampány kezdetén a politikai tapasztalatlansággal nem vádolható Bugár Bélát egy tévévitában, amelyet a nézők 80 százalékos tetszési indexszel jutalmaztak. Felelőtlenség lenne csak legyinteni a Harabin-jelenségre, az országban érezhető a kiábrándultság, s az mindig az olcsó messiásoknak kedvez. 

Ezért is volt fontos, hogy ellenzéki térfélen a józan ész az ego fölé került a szavazatmaximálás érdekében. A jelek szerint Čaputová az urnához tudja vinni a választókat, és a politikai kurzusváltás elkötelezett híveit az sem zavarja, hogy a civil szférában szocializálódott, a politikát tehát csak távolról nézte. Čaputová térképén már ott van Dél-Szlovákia is, s lakossági fórumain szép számmal megjelentek magyar érdeklődők. Csalatkozniuk sem kellett, ha beérik a békés egymás mellett élés, a különbözőségek elfogadásának általános ígéretével. Ráadásul az AKO ügynökség utolsó felmérésének részletes elemzése nem kis meglepetéssel szolgált, hiszen azt mutatta, hogy a magyarok körében Čaputová népszerűbb, mint Bugár Béla, ugyanis míg az ellenzéki jelöltet a magyarok több mint a fele választaná, addig Bugárra csak 15 százalék szavazna. Erre ráerősített a Focus felmérése is, hiszen a korábbi 7-8-ról március elejére Bugár már visszaesett 3-4 százalékra. Ha a számok igazak, akkor a vegyes párt elnöke már nemcsak az MKP-szavazók körében hiteltelen, hitelvesztése ennél sokkal mélyebb, végképp visszafordíthatatlan. Nem kizárt tehát, hogy Bugárt épp ez a szavazás teszi végképp lapátra, ami új helyzetet teremthetne közösségünkben.

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban, erkölcsi tartásával felülemelkedett a mindennapok politikai szembenállásain, érdekharcain. S egyedüliként kért bocsánatot a háború utáni jogfosztásért.

Az államfői casting lassan a finisbe fordul, a felhozatal ismert. Lehet választani…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. május 22., szerda

Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül.

B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Agárdy Gábor 2019. május 18., szombat

A többségi döntés kérdése

Most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Európa újrahangolva

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, ...

B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...