Molnár Judit

2019. március 13., 18:35

Kampányfinis lövészárkokban

Élesbe fordult az elnökválasztási kampány, egyre élesebb, néha már-már kíméletlen a hangnem is. Főként Andrej Kiska és Robert Fico közt. Figyelve a két levitézlett, a legtöbbek számára már „múltidősített” harcost, déjà vu kerít hatalmába. Öt évvel ezelőtt ugyanezt a színházat láttuk, ugyanezekkel a főszereplőkkel. Csak akkor valóban főszereplői voltak az elnökválasztásnak, most meg statisztái, előretolt pozícióban.

Kiska újra kilépett az államfői poszt adta keretekből, s harcba szállt, hiszen nem titok, miután összecsomagol a Grassalkovich-palotában, politikai pályára lép. Bár ez ügyben csak szűkszavú nyilatkozatok születettek, vélhetően nem új formációban, hanem a Progresszív Szlovákiában gondolkodik, amely a felmérések szerint legesélyesebb államfőjelöltet, Zuzana Čaputovát indította – s Kiska nyíltan támogatja. Az persze kérdés, hogy jó ajánlólevél-e még az elnök kiállása, hiszen az utóbbi időben népszerűsége rendkívüli módon megkopott, a Focus ügynökség felmérése szerint a választók 60 százaléka nem akarja, hogy tovább politizáljon. A Smer sem kíméli, bizonyításra váró adócsalási ügyét lovagolta meg, miközben Kiska volt cégének, a KTGA-nak az ügyvezetőjét már meg is gyanúsították. Érthető, a legnagyobb kormánypártnak minden túloldali botrány jól jön, hiszen nem csekély a feladatuk, rövid idő alatt kell az eddig a brüsszeli bürokráciába belevesző, arc- és névnélküli, meglehetősen csinovnyikos Maroš Šefčovičot megismertetni, valószínűleg még a saját választóikkal is. Fico fénye ugyan megkopott, lassan a hatalom is kihull a kezéből, de a saját tábor mozgósítására még alkalmas lehet. És a Smer mindent meg is tesz, hogy elkerülje az öt évvel ezelőtti buktát, így bevetnek mindent és mindenkit, a harcba már Pellegrini is beállt.

Minden bizonnyal mindkét oldalon dörzsölt kampánystratégák szabják a mélyütéssel is felérő fordulatokat, de vajon látnak-e messzebbre a túloldalnál? Felmérték-e Marián Kotleba erejét, akinek közismerten rejtőzködő a szavazótábora? És mérlegelik-e Štefan Harabin ugyancsak nehezen mérhető, ám a láthatónál minden bizonnyal jóval nagyobb népszerűségét. Gondoljunk csak bele, ez a mečiari időkből itt ragadt csökevény hogyan mosta le a kampány kezdetén a politikai tapasztalatlansággal nem vádolható Bugár Bélát egy tévévitában, amelyet a nézők 80 százalékos tetszési indexszel jutalmaztak. Felelőtlenség lenne csak legyinteni a Harabin-jelenségre, az országban érezhető a kiábrándultság, s az mindig az olcsó messiásoknak kedvez. 

Ezért is volt fontos, hogy ellenzéki térfélen a józan ész az ego fölé került a szavazatmaximálás érdekében. A jelek szerint Čaputová az urnához tudja vinni a választókat, és a politikai kurzusváltás elkötelezett híveit az sem zavarja, hogy a civil szférában szocializálódott, a politikát tehát csak távolról nézte. Čaputová térképén már ott van Dél-Szlovákia is, s lakossági fórumain szép számmal megjelentek magyar érdeklődők. Csalatkozniuk sem kellett, ha beérik a békés egymás mellett élés, a különbözőségek elfogadásának általános ígéretével. Ráadásul az AKO ügynökség utolsó felmérésének részletes elemzése nem kis meglepetéssel szolgált, hiszen azt mutatta, hogy a magyarok körében Čaputová népszerűbb, mint Bugár Béla, ugyanis míg az ellenzéki jelöltet a magyarok több mint a fele választaná, addig Bugárra csak 15 százalék szavazna. Erre ráerősített a Focus felmérése is, hiszen a korábbi 7-8-ról március elejére Bugár már visszaesett 3-4 százalékra. Ha a számok igazak, akkor a vegyes párt elnöke már nemcsak az MKP-szavazók körében hiteltelen, hitelvesztése ennél sokkal mélyebb, végképp visszafordíthatatlan. Nem kizárt tehát, hogy Bugárt épp ez a szavazás teszi végképp lapátra, ami új helyzetet teremthetne közösségünkben.

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban, erkölcsi tartásával felülemelkedett a mindennapok politikai szembenállásain, érdekharcain. S egyedüliként kért bocsánatot a háború utáni jogfosztásért.

Az államfői casting lassan a finisbe fordul, a felhozatal ismert. Lehet választani…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes 2019. március 16., szombat

Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt 2019. március 15., péntek

A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Száraz Dénes 2019. március 13., szerda

Bugár szembesítése

Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon.

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 12., kedd

Szüleink nyelvét gyerekeink hangján őrizzük

„Magyarul küzdök, magyarul tűrök, magyarul dobbanok és magyarul álmodom”

2019. március 11., hétfő

Választások vagy válaszút előtt

Napokon belül elérkezhet az a pillanat, amikor újra kell gondolni a felvidéki magyarság jövőjét.

Száraz Dénes 2019. március 11., hétfő

Ki van a pácban?

Csak sajnálni lehet a magyarországi ellenzéket az EP választások előtt. Nincs témájuk, nincs mibe kapaszkodniuk, semmi okosat nem tudnak kitalálni.

Molnár Judit 2019. március 10., vasárnap

Hét évtized szolgálata

Ünnep ez! Nem hivalkodón, nem a valóságot elfedő, önfeledt mulatozással, hanem csak úgy visszafogottan, józanul átgondolva jót és rosszat.

Száraz Dénes 2019. március 07., csütörtök

Kiska felelőtlensége

2014-ben Robert Fico ellenében nagyon sok magyar szavazatot kapott, de ezt államfőként semmivel sem viszonozta, tudomásul sem vett minket!

B. Vida Júlia 2019. március 06., szerda

Negyven nap

Mi, modern emberek többnyire nem vesszük komolyan a böjtöt. Legfeljebb egy kisebb tisztítókúrába vagyunk hajlandók belemenni.

Vélemény
Száraz Dénes: Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes: Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt: A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.