2021. február 7., 11:15

Iskolanyitás kérdőjelekkel

Utólag már könnyű és kár okosnak lenni, de mostanra úgy látszik, sokkal többet értünk volna el, ha az iskolákat csak december elején zárják be. Egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Merthogy február 8-tól kinyithatnak az iskolák alsó tagozatai és a középiskolák végzős osztályainak diákjai is visszaülhetnek a padokba. Miközben a fertőzöttek száma sokszorosan meghaladja az októberi adatokat! Most kinyitni sokak szerint orosz rulett, vakmerőség, felelőtlenség lenne. Miközben mindenki érzi és tudja, hogy nem maradhatnak már sokáig zárva oktatási intézményeink.

Fotó: pixabay.com

Senki nem vitatja, hogy a járványhelyzet az egész világot váratlanul érte, Szlovákiát meg pláne. A fejetlenség, a politikusok határozatlansága itt jóval nagyobb, mint akárcsak a szomszédos államokban. Pedig lassan már eltelt egy év. Ám itt azóta is egyik percről a másikra változnak a dolgok, és nincs mihez tartani magunkat. A rendelkezések tömegével, sokszor egymásnak ellentmondva születnek és szinte mindig a legeslegutolsó pillanatban.

Nemcsak az októberi iskolabezárás volt talán korai, még inkább az a február elejei iskolanyitás. A sietség oka az lehet, hogy Szlovákia, ha összehasonlítja magát a többi állammal, jóval hosszabb ideje tartja kulcsra zárva oktatási intézményeit.

És ez baj! Több tízezer gyermek egyáltalán nem tud online tanulni, kis túlzással otthon butul, a többi, szerencsésebb helyzetben lévő nebuló pedig már ráunt arra, hogy csak a képernyőn keresztül látja tanítóit, diáktársait. A sok hónapos kihagyás messzemenő következményeit még fel sem lehet mérni….

A pszichológusok és a pedagógusok egyaránt iskoláért kiáltanak. Még ha ez utóbbiakban bennük is van a félsz. Rengeteg ötvenes, hatvanas tanító áll még a katedrákon, sokan már egy vagy több betegséggel küszködve, akik akkor éreznék biztonságban magukat, ha végre megkaphatnák a védőoltást. Némi reménysugárt jelenthet számukra, hogy a kormányfő pénteken bejlentette, változtatnak az oltási stratégián, és előbbre veszik a pedagógusokat. Ha jól lehet értelmezni szavait, elsősorban az óvodapedagógusokra és az 1-4-es osztályokban oktatókra gondolt, mert 20 ezer pedagógusról beszélt…

Holnaptól tehát elméletileg kinyithatnak az iskolák. A tomboló járvány közepette azonban nagyon bölcsen, nagyon sok településen a helyi és megyei önkormányzatok – a közegészségügyi hivatalokkal együttműködve – ezt a lépést még nem teszik meg. Helyette figyelik a járványmutatókat, és azt remélik, minél előbb javul a helyzet és még ha a hatalmas nyűgnek tarott tesztelésekkel együtt is, de kinyithatják intézményeiket.

A helyzetet némileg átláthatóbbá és tervezhetőbbé tehette volna, ha most kivételesen – vagy akár örökre – az ország minden megyéjében egyszere lett volna a tavaszi szünet. Február 15-én három közép-szlovákiai megyében már el is kezdődik. Miért ne lehetett volna az egész országban éppen akkor? Nyertünk volna két hetet, ami talán elegendő idő arra, hogy a járványgörbék látványosabban meginduljanak lefelé és minden érintett – gyermek, pedagógus és szülő – nagyobb biztonságban érezze magát, amikor átlépi az iskola küszöbét.

Megosztás
Címkék