2022. március 22., 17:44

Innen, onnan és amonnan a magyar állampolgárságról

Úgy tűnik, van azért jó oldala is ennek a szégyenletes szlovákiai állampolgársági törvénymódosításnak, amit Zuzana Čaputová köztársasági elnök is kifogások nélkül, lelkesen aláírt.

szlovák állampolgárság útlevél
Fotó: TASR

Gondoljunk csak bele, ha megtorlás nélkül mindenki szabad lelkiismerete és elhatározása szerint felvehetné Szlovákiában a magyar állampolgárságot, ki mindenki folyamodhatna érte. Talán olyanok is élnének a lehetőséggel, akiknek egyáltalán nem szívügyük a magyar állampolgárság megszerzése, csak az általa teremtett szavazati jogot gyakorolnák, és az ellenzéki oldal elvárásai alapján befolyásolnák a magyarországi országgyűlési választásokat. Akik az egyszerűsített honosítási eljárásra, amit a magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadott el, úgy tekintenek, mint az Orbán-kormánnyal szembeni ellenszavazási lehetőségre, és csak emiatt, kényszerből folyamodnának a magyar állampolgárságért.

A 2010-es állampolgársági törvénymódosítás szerint ugyanis nem kell Magyarországon letelepedni a magyar állampolgárság megszerzéséhez, a 2022-es szlovákiai hasonló törvénymódosítás szellemében pedig nagyon is kell!

Ha szabad lenne a vásár, vajon lennének-e olyanok a Felvidéken, akik csak a választások miatt, Orbán eltüntetése érdekében folyamodnának a magyar állampolgársághoz? Egész biztosan, hiszen a gyűlölködés nem ismer határokat és nemzeti hovatartozást sem. Ha semmi bántódásuk nem lenne a magyar állampolgárság felvételéből, bizonyára nem sokat teketóriáznának, simán felvennék csak azért, hogy szavazzanak az elvtelen magyar ellenzéki összefogásra. Nem azt néznék, kinek köszönhetik a szavazási lehetőséget! Ez lenne a hálájuk. Még szerencse, hogy a szlovák törvénykezés visszatartja ettől őket, merszük pedig nincs ellene szegülni.

Hál' istennek jobban féltik a szlovák állampolgárságuk elvesztését, mint a magyar megszerzését! Ezt képesek megideologizálni is a maguk módján. Szerintük, akik egy felvidéki magyar családban magyar anyanyelvűként cseperedtek fel, magyar alapiskolát és középiskolát végeztek, magyar nemzetiségűnek tartják magukat, teljesen felesleges a magyar állampolgárság. Felfoghatatlan számukra az, hogy egy Szlovákiában (nem a Felvidéken) élő magyar, aki soha nem élt és nem is szándékozik a jövőben sem a jelenlegi Magyarország területén élni, miért akar magyar állampolgárságot, miért nem elegendő számára, hogy magyar nemzetiségű?

Ők teljesen elégedettek a szlovák állampolgársági törvénymódosítással, de elégedetlenek a magyar kormány nemzetpolitikájával és Orbánnal is.

A kérdés csupán az, hogy van-e olyan erős bennük az Orbán- és Fidesz-ellenszenv, hogy vállalva a kockázatot felvegyék titokban a magyar állampolgárságot, amihez egyébként semmilyen érzelmi kötődésük nincs, és segítsék szavazatukkal a magyar ellenzéket. Akik viszont az elmúlt évek során, 2011. január 1-jétől voltak olyan merészek, hogy a szlovák állampolgárságuk elvesztését kockára téve magyar állampolgárok is lettek, nem valószínű, hogy regisztrációjukat követően a baloldali ellenzékre fognak szavazni, így meghálálva a magyar kormány teremtette könnyített felvétel lehetőségét.

Az pedig elgondolkodtató, hogy a szlovák állampolgársági törvény módosítását a szlovák parlament februárban fogadta el, pár héttel a magyarországi országgyűlési választások előtt, az államfő pedig mindenfajta normakontroll nélkül sietve jóvá is hagyta.

Az időzítés valószínűleg azért történt így, hogy még időben elrettentsék a magyarországi választásoktól azokat, akik a szülőföldjükön élve bátorkodtak mégis titokban felvenni a magyar állampolgárságot, és így szavazhatnak április 3-án.

A Fidesz újabb győzelme ugyanúgy nem érdeke a jelenlegi szlovák kormánynak, mint ahogy fütyül az anyaországhoz való érzelmi kötődésünk kifejezésére. Ennek ellenére azok, akik időben regisztrálták magukat a választási névjegyzékbe, biztos élni is fognak a választási lehetőséggel. Nem csak azért, mert a magyar állampolgárság felvételére vonatkozó adatokat a jelenlegi magyar kormány diszkréten kezeli, és nem szolgáltatja ki például a szlovákoknak, hanem elsősorban azért, mert a külhoni magyarok számára is kedvező nemzetpolitika folytatása csak a mostani magyar kormány újabb győzelme esetén biztosított!

Tehát hajrá!  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.