2021. május 3., 08:05

Hol van már a februári show?

Ma, május 3-án elindul a népszámlálás második szakasza, amikor már nem az interneten, hanem emberi segítséggel lehet kitölteni a kérdőíveket. Az első, online szakaszból még 800 ezer ember maradt megszámolatlanul, ez jelentős lehetőséget rejt bármelyik közösség részére. Akár a szlovákiai magyarság számára is, hiszen ez a tömeg akár 70-80 ezer magyart is rejthet.

A pozsonyi magyar politikai központok viszont már nem mutatnak ki különösebb érdeklődést a második felvonás történései iránt, így a magyarságot vagy Dél-Szlovákiát érintő reakciók leginkább már csak az egyes önkormányzatok szintjéről érkeznek.

A „nagy szlovákiai magyar csend” azért is meglepő, mivel január végén, február elején még az összes szlovákiai magyar politikus nagy sikerként jelentette be, hogy sikerült elérni a második szakasz lebonyolításának kitolását egészen október végéig.

Aztán a Statisztikai Hivatal talán észrevette, hogy a politika figyelme ezzel el is szállt az eseményről. Igy aztán ment a maga feje után és

alig pár héttel a még teljesen fekete színű országkép után, május elejére máris meghirdette a második szakaszt, amely a tervek szerint június 13-én véget is ér. Októberben mindennek már hűlt helye se lesz.

Abban sem vagyok biztos, hogy ezt vezetőink egyáltalán tudják-e? Két ember azért figyelt, Agócs Attila Fülek polgármestere és Papp Sándor az MKP nemzetpolitikai vezetője, ők egy-egy részlet visszásságára lehetőségükhöz mérten felhívták a figyelmet. Agócs Attilának még a saját párttársa vezette Kisebbségi Kormánybiztossággal is meg kellett küzdenie, ahol meghamisították a jegyzőkönyvet, csak azért, hogy Agócs kritikáját ne kelljen a nyilvánosság elé tárniuk.

(Ha létezik kettőjükön kívül más politikus megszólaló is, kérem írja meg, és kiegészítjük a nevével ezt a cikket.)

Amit még ki kell emelni, az a szlovákiai magyar sajtó szerepe, amely nemcsak , hogy azonnal, de folyamatosan is fokozottabb erővel biztatott a népszámlálási részvételre azután, hogy márciusban nyilvánosságra kerültek az alacsonyabb dél-szlovákiai adatok. 

A szlovákságnak nem volt érdeke ez a népszámlálás. Nem is fejtettek ki szinte semmilyen aktivitást. Ennek az oka, hogy minden kérdésre megkapható a válasz a már létező nyilvántartásokból. Két kérdést kivéve.

A nemzetiségre és a vallásra vonatkozó kérdéseket. Főképpen e két kérdés miatt volt és kezdődik ma, május 3-án is újra az egész „felhajtás” és tart még hat hétig.

Aki érintve érzi magát, még léphet, mert aztán tíz évig nem lesz ilyenre lehetősége.