Molnár Judit

2019. március 10., 12:29

Hét évtized szolgálata

Ünnep ez! Nem hivalkodón, nem a valóságot elfedő, önfeledt mulatozással, hanem csak úgy visszafogottan, józanul átgondolva jót és rosszat, a hetvenévesek higgadtságával mérlegelve a tetteket, a megélt és elmellőzött lehetőségeket, az örömöket és a nehézségeket is. Mert hét évtized történetének a fent és a lent egyaránt része volt. Mégis, százéves közösségünknek aligha van nagyobb sikertörténete, mint a már szépkorba fordult Csemadoké.

Mi, akik nem éltük meg, talán fel sem foghatjuk, mit jelenthetett a második világháború utáni kitaszítottság, megalázó jogfosztottság évei után, hogy 1949 márciusában megalakulhatott a kulturális szervezet. Megbélyegzett, bűnösnek hazudott dédszüleink, nagyszüleink, szüleink újra élhették magyarságukat, anyanyelvüket, kultúrájukat. Ismét értelmet kapott a szó: közösség, amely egyszerre volt élmény és kapaszkodó. Mert ez volt hetven éve a Csemadok, és maradt máig is az, nagyon sokaknak.

Persze, vannak, akik relativizálnák a szervezet jelentőségét. Csakhogy nagyon leegyszerűsítő az az emlékezet, amely csak tánc, ének, színjátszás szintjén kezeli a Csemadok tevékenységét, hiszen a szervezet erőt és érdekvédelmet jelentett már a múlt rendszerben is. Ezzel tisztában volt az államhatalom is, elég csak a ’68-as események utáni retorziókra gondolni. A Csemadok 30 éve, 1989–90-ben is fontos bázisa volt az új irányvonalaknak. A párttá alakulás dilemmájával küszködve élte meg a rendszerváltást, de végül is ellenállva a politikai érdeknek, maradt meg kulturális és közművelődési szervezetnek, ugyanakkor ráerősítve a társadalmi szerepvállalásra. Ez utóbbi jelentősége rendkívül fontos egy jogfosztó és jogkorlátozó közegben. És a Csemadok többször felemelte hangját, ha kellett, tiltakozó nagygyűlést szervezett, máskor aláírásgyűjtést kezdeményezett, avagy tárgyalóasztalnál érvelt.

És mára már egy újabb feladattal szembesül a szervezet: az általános érdektelenség, a közöny, az önfeladás ellen is kell harcolnia. Ez persze, korántsem csak a Csemadok feladata, ez ügyben együtt kellene gondolkodnia a politikumnak, a civil társadalomnak, az értelmiségieknek, s mindenkinek, akinek fontos a felvidéki magyarság sorsa, jövője. Fogyásunknak, gyengülésünknek vélhetően csak egy közös, az önigazgatásunk megerősödését szolgáló stratégia megfogalmazásával lehet gátat vetni. Beágyazottsága révén éppen a Csemadok lehetne ennek a felhajtóereje.

Annyi mindennel adósok vagyunk önmagunknak, s adósságunk a hét évtizeddel, a Csemadok történetével szemben is van. Forrásgyűjtemények összeállítása, tanulmányok, monográfiák megírása és számtalan oral history-s interjú várat még magára, amely mind azt szolgálná, hogy történelmünknek ezt a részét is tisztán lássuk, a helyén kezeljük. A holnaptalanság érzése csak erősödik, ha múltunknak nem adunk értelmet, márpedig ebből a múltból erőt és önbizalmat lehet meríteni, amely identitásunkban is erősíthet. Azt üzeni, ha elődeink meg tudták vívni a harcaikat, nekünk miért ne sikerülne.

A Csemadok jubileuma, a számvetés számunkra is fontos, ezért is döntöttünk úgy, hogy a Magyar7 egy ünnepi melléklettel tiszteleg társadalmi-kulturális szervezetünk előtt.  Visszaemlékezések, mát értékelő interjúk, jövőbe mutató gondolatok egyaránt bekerültek a lapba, hogy ezzel is megmutassuk egy kis szeletét annak, mit jelent a szervezet a felvidéki magyarság mindennapjaiban.  

Isten éltesse a 70 éves Csemadokot!

(Megjelent a Magyar7 2019/10. számában.)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. március 17., vasárnap

Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes 2019. március 16., szombat

Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt 2019. március 15., péntek

A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.

Molnár Judit 2019. március 13., szerda

Kampányfinis lövészárkokban

Nincs viszont a magyarok körében hitelességi gondja a kampányban alig látható František Mikloškónak. Ő aktív politikusként is azon kevesek közé tartozott, aki pontosan értette gondjainkat, nyitott volt irányunkban...

Száraz Dénes 2019. március 13., szerda

Bugár szembesítése

Ma már közel sem tartja felelőtlennek Szlovákiában egy magyar indulását a köztársasági-elnök választásokon.

Horváth Szomolai Andrea 2019. március 12., kedd

Szüleink nyelvét gyerekeink hangján őrizzük

„Magyarul küzdök, magyarul tűrök, magyarul dobbanok és magyarul álmodom”

2019. március 11., hétfő

Választások vagy válaszút előtt

Napokon belül elérkezhet az a pillanat, amikor újra kell gondolni a felvidéki magyarság jövőjét.

Száraz Dénes 2019. március 11., hétfő

Ki van a pácban?

Csak sajnálni lehet a magyarországi ellenzéket az EP választások előtt. Nincs témájuk, nincs mibe kapaszkodniuk, semmi okosat nem tudnak kitalálni.

Száraz Dénes 2019. március 07., csütörtök

Kiska felelőtlensége

2014-ben Robert Fico ellenében nagyon sok magyar szavazatot kapott, de ezt államfőként semmivel sem viszonozta, tudomásul sem vett minket!

B. Vida Júlia 2019. március 06., szerda

Negyven nap

Mi, modern emberek többnyire nem vesszük komolyan a böjtöt. Legfeljebb egy kisebb tisztítókúrába vagyunk hajlandók belemenni.

Vélemény
Száraz Dénes: Nem azt mondták, Béla!

Mi lesz a somorjai politikai nagyágyúval?

Száraz Dénes: Tudathasadásos állapot

Mi majd megvívjuk újabb kicsinyes pártcsatánkat.

Kolek Zsolt: A kutyák népe még ismeri a farkasok dalát - gondolatok március idusán

1848 forradalmi márciusának üzenete a megszerzett jogok megtartása, az értékmentés.