2023. május 12., 16:34

Heger szerint tovább a megkezdett úton. Biztos jó lesz?

Nem igazán szeretjük Sulíkot és a SaS-t, mert a kormánykoalíció tagjaként már legalább két és félszer buktatott belülről kormányt: Radičováét, Hegerét és részben Matovičét is.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Ezért hat némi meglepetésként most a pártelnöknek az a kijelentése, hogy hajlandók lesznek támogatni a köztársasági elnök által kijelölt hivatalnokkormányt, amennyiben Čaputová figyelembe fogja venni a kettőjük beszélgetésén elhangzottakat (amiről nem sokat tudunk), mert legtöbb esetben korrekt a jelölés.

Szerinte ugyanis Szlovákiában nem könnyű minisztereket találni! Most az egyszer egyet lehet érteni Sulíkkal, és nem csupán azért, mert az országban nem sok a miniszterségre rátermett szakember, hanem ahogy ő mondta:

Ha nem csak azért vállalja ezt az ember, hogy odakerüljön és lopjon, akkor komoly munkát kell végeznie."

Erős szavak, nyilván mindkettőben szerzett már tapasztalatokat: voltak, akik komoly munkát végeztek, és voltak, akik csak úgy odakerültek és loptak, vagyis korruptok voltak. Pontosan nem tudni, melyik kormányzási időszakra gondolt Sulík, de valószínűsíthető. hogy a legutóbbira, amikor előbb faképnél hagyta a SaS a kormányt, majd rendesen meg is buktatta. De közben valahogy mégis végig ott sertepertélt körülötte. Amikor kellett nekik a konstruktív szerep, a parlamentben velük együtt szavaztak, amikor nem annyira, és politikailag hasznosabbnak tűnt az ellenzékiség, akkor pedig ellene.

Az, hogy Sulík köpönyegforgató, nagyon enyhe kifejezés személyét illetően.   

Szlovákia nem áll túl fényesen a korrupció mértéke alapján összeállított ranglistán, főleg a korrupció nagyságát és a felelősségre vonást illetően. Ján Ivančík, a Transparency International Slovensko (TIS) jogásza szerint az igazságszolgáltatás rendkívül aránytalanul kezeli a korrupció jelenségét. „Vannak, akik egy láda retekkel, valamint egy üveg borral korrumpáltak, és többéves letöltendő börtönre ítélték őket, míg olyan személy, aki több tízezer eurós kenőpénzt kért, csak feltételes szabadságvesztést kapott.”

De ott van a két korruptság gyanújába keveredett mezőgazdasági miniszter!

Az előd, Ján Mičovsky saját maga ismerte be, hogy politikailag felelős volt azért, hogy kinevezzék a Földalap vezetőjének azt, aki közel állt a maffiához, és akit aztán korrupcióval vádoltak meg. Az utódjáról, Samuel Vlčanról pedig azt mondta, hogy olyan problémás embernek ismerte meg, aki pénzimádatban szenved. Ami végül be is igazolódott, a miniszter félrelépett, és ügyében már a rendőrség is nyomoz. Családi vállalkozása, a Reko Recycling ugyanis 1,4 millió eurós állami támogatást nyert el a Ján Budaj vezette környezetvédelmi minisztériumtól.

Azóta mindkét mezőgazdasági miniszter már a politikai süllyesztőbe került, a visszaút számukra elzáródott.

Mindketten abba kategóriába tartozhatnak, akik Sulík szerint csak úgy odakerültek valamilyen céllal…

A miniszterelnöki bársonyszékben utolsó napjait töltő Eduard Heger pedig ezek után azt mondta: az a fontos, hogy a hivatalnokkormánynak folytatnia kell, amit ők elkezdtek. 

"Számomra a folytonosság a legfontosabb"- jelentette ki.

No, azért van, amiben nem feltétlen vagyunk kíváncsiak a folytatásra.

A példaként felhozott mezőgazdasági tárca mellett más okból kifolyólag a külügyben sem szeretnénk az elődökhöz - Korčokhoz és Káčerhez hasonló folytatást…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.