2019. május 5., 17:37

Fradi, Slovan és kicsit a Himnusz

A Fradi május 3-án ünnepelte 120. születésnapját, a Slovan szintén május 3-án volt 100 éves. Egy napra esik a szlovák és magyar labdarúgócsapat születésnapja, nem mellesleg mindkettő idén bajnoki címmel ünnepel. A Fradi már ünnepelt a megalakulásának évfordulóján, a Slovan május  11-én fog hivatalosan a Zsolna elleni bajnoki találkozóját követően.  Ha hamarabb találták volna fel az angolok a focit, akkor nem csak húsz esztendő választaná el a két csapat születésnapját...

Lanzafame
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Hogy honnan tudunk és honnan nem tudunk minderről? Az Új Szóból szereztünk tudomást a Slovan születésnapi készülődéséről, valószínűleg magáról az eseményről is terjedelmes beszámolót olvashatunk majd a következő hétvégét követően a lapban. Nem is az a baj, hogy erről olvashatunk a napilapban, hiszen egykoron ebben a csapatban fociztak híres felvidéki magyar játékosok is, például a hálóőr Vencel Sándor, a középpályás Móder László, a balhátvéd Gőgh Kálmán vagy a kitűnő középcsatár Németh Szilárd, akik a válogatottban is remek teljesítményekre voltak képesek egykoron. A baj ott kezdődik, hogy amíg a Slovan ünnepségéről már bevezetőt is olvashattunk, addig a Ferencváros 120. évfordulójáról tudtommal egy szót sem olvashattunk a lapban.

Pedig a legnépszerűbb magyar csapatról van szó, határon onnan és innen is! Sokkal több felvidéki magyar szurkolja végig ma is a Fradi meccseket az Üllői úti stadionban, mint a pozsonyi Slovan mérkőzéseit a Téglamezei stadionban. És nem csak ezért!

Törőcsik ide, Göröcs Titi vagy Bene Feri oda, még egy ízig-vérig újpesti szurkoló is elismeri, hogy a magyar labdarúgás legpatinásabb, minden szempontból legeredményesebb csapata az FTC. Harminc bajnoki címet szerzett, egyetlen magyar csapatként nyert 1965-ben nemzetközi kupát, és az egyetlen, amely 100 százalékos eredménnyel tudott győzni a magyar bajnokságban (az 1931-1932-es idényben). A Fradi adta eddig a legtöbb játékost a magyar válogatottba, a csapatból került ki a legtöbb gólkirály, Albert Flórián személyében van egy Aranylabdása 1967-ból, Nyilasi Tibor pedig Ezüstcipőt szerzett 1981-ben úgy, hogy már mindenki elkönyvelte neki az Aranycipőt, de a bolgár Szlavkov hazája utolsó bajnokiján meglepően sok gólt szerzett....De az Ezüstcipő is szépen csillogott, ugyanúgy, mint az újpesti Dunai II Antalé, Fazekas Lacié vagy Fekete Lacié!

Az is vitathatatlan, hogy a legtöbb szurkoló minden bajnoki fordulóban az Üllői útra látogat ki, idestova 120 éve. Az egykori Népstadionban 80 ezer néző előtt megrendezett  kettős rangadókon (FTC, Kispest, Újpest, Vasa) a szektorok többsége minden alkalommal zöld-fehérben pompázott, lila-fehér, piros-kék és piros-fehér mez, zászló, integető együtt nem volt annyi, mint amennyi Fradi színű. Nem véletlen, hogy az új Puskás Stadion megnyitó mérkőzését illetően azon gondolkodik az MLSZ, hogy vagy valamilyen neves labdarúgó válogatottat hívjon meg, vagy pedig rendezzenek egy ilyen régi hangulatot idéző kettős rangadót. Persze, ehhez az is kell, hogy a Vasas idén jusson fel az NB 1-be....

Nos, ilyesmikről napilapunk megfeledkezett írni! Jó a felvidéki magyarnak a Slovan centenáriuma is....A pozsonyi Slovan FC Zsolna elleni meccsén legalább senkinek se fog hiányozni a magyar himnusz...Viszont haladás, hogy nem feledkezett el a Lex DAC néven elhíresült himnusztörvénnyel szembeni felvidéki tiltakozó akcióról. Igaz, csak szűkszavúan számolt be róla, valószínűleg azért, mert a Most-Híd elnöke szerint a tiltakozás csupán hangulatkeltés, a himnuszügyet a Most-Híd már megoldotta....Tudjuk, hogyan, ne is mondja! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás
Címkék