Kövesdi Károly

2019. április 10., 19:11

Fiaim, csak énekeljetek!

Az ember olykor megáll, és elmélázik: mi történik ebben a jobb sorsra érdemes országban? Néhány magyar vidékre betelepült ember haptákba állítja a miniszterelnököt, mert iskolát építeni rest, de a máséba beleülni szorgalmas, és lőn egyik napról a másikra új iskolaügyi törvény. Néhány elborult elméjű percembernek csikar a gyomra a magyar himnusz hallatán, és a parlament csinál új törvényt. Visszalapozva az időben: egyesek piszkálni kezdik a Beneš-dekrétumok ügyét, erre a parlament kőbe vési a hetven évvel ezelőtti gazemberséget. Az anyanemzet pluszjogot ad, nosza, elő a botot, és kergessük a saját árnyékunkat.

Zászlótörvény, himnusztörvény, iskolatörvény, Beneš-törvény, fosztótörvény, mi jöhet még? Mit nem sikerült még elkonfiskálni, elzabrálni, betiltani? A ki van itt itthon bódulatából nem kéne már kijózanodni?

Mindeközben a lap aljáig sorolhatnánk, milyen botrányok, lenyúlások, maffiaügyek buknak a felszínre hétről hétre, sőt napról napra ebben az országban. Még el sem csitultak az elnökválasztás hullámai, a múlt héten a nemzeti pártosok és a hidasok gondoskodtak róla, hogy ismét legyen min háborogni. A himnusz-ügy azonban akkorát durrant, hogy a fal adta a másikat.

Pedig olyan ártatlan kis gombnyomogatásnak indult a dolog. Mint amikor a kisgyerek játszik a bögyörőjével. Néhány nemzeti pártos honatya, megirigyelve a dunaszerdahelyi magyar szurkolók nemzeti hevületét, gyorsan bütykölt egy törvényt, hogy letörje az izgága magyarok szarvát. Ha már a zsolnai, nagyszombati vagy rózsahegyi atyafiak nem képesek lelkesen biztatni a csapatukat, ne tehessék a csallóközi magyarok se. Ha már a mi tehenünk a végelgyengülés stádiumába került és nem képes legelni, hulljon el a szomszédé is.

Az egész kabaréban (szomorújátékban?) a legtanulságosabb a cinkos Most-Híd vegyes tudatú hon(talan) atyáinak a magyarázkodása. Állítólag nem tudták, mit szavaznak meg. Állítólag tudták, mit szavaznak meg, csak tudatködös állapotban voltak. Állítólag átverték őket, miközben nem verték át őket, csak nem figyeltek oda.

Miért is tennék? Nem ez a dolguk! A főnök beteget jelentett, Árpi bátyánk a kapitányságon szaladgált, hogy kiszagolja, hol tart a nyomozás a mérgezett talaj ügyében, László a petpalackokkal meg a fülpiszkálókkal vívta Laokoón-csatáját, a többiek meg egyik szemükkel a tojásaikat vizslatták, hogy húsvétra milyen ornamentumokkal kellene kipingálni őket, a másikkal meg a közvélemény-kutatást lesték, hová süllyed a renomé.

Szóval elvoltak maguknak, mint befőttön a penész. Hogy esetleg úgy a hátsó fertályban fellobbant volna egy pisla gyertyafény, hogy miért is ülnek ott? Hogy dolguk lenne, ha már ott vannak? Hogy a közösség képviselete felelősséggel jár, és hogy dolgozni is kellene a bérükért? Hogy ez a fajta lazsálás nem egyeztethető össze az immunitással? Vagy ők csak a közösség felé immunisak?

Ha egy villanyszerelő rosszul köt be egy stekkert, s valakit falhoz csap az áram, annak következménye van. Ha egy honatya lazsál, seftel vagy a mobiljával zsuzsovázik munkaidőben, annak nincs következménye? A hidasok valószínűleg így gondolják. Így szokták meg. Az ügyeskedés, helyezkedés, kupeckedés csapatában mindazonáltal kitört a pánik. És joggal. Azt hitték, még egy évig háborítatlanul ellubickolhatnak Danko kapitány meg Béla haverja farvizén, aztán utánuk a vízözön. Majd csak lesz valahogy, hisz sosem volt úgy, hogy sehogy sem lett volna. Lesz is, kedves hidasok: az elfuserált stekker után jön az áramütés. Utána meg a rászámolás.

Az ismét (és sokadszor) lóvá tett felvidéki magyar közösség hála istennek, jól reagált: jól felszívta magát, kisereglett az utcára, és énekelni kezdte a himnuszt. És úton, útfélen énekelni is fogja, mert így tesz már vagy kétszáz éve, amióta Kölcsey megírta a magyarok nemzeti imáját.

S ha valaki azt hiszi, hogy a szellemi örökség építésének az a legjobb módja, hogy elvesszük, betiltjuk, gödörbe lökjük a másikét, nagyon téved. Amúgy meg Tompa Mihály vagy százhetven éve megüzente: Fiaim, csak énekeljetek!

(Megjelent a Magyar7 hetilap 15. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2019. április 20., szombat

Rajtunk a stigma

A megmagyarázhatatlan miértek világa ez, és mi egy évszázada keressük a miértekre a válaszokat.

B. Vida Júlia 2019. április 19., péntek

Nagypénteki áhítat

Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.

Kolek Zsolt 2019. április 16., kedd

Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon állították fel az akkoriban Magyarországhoz tartozó Kárpátalján az első gettót.

Száraz Dénes 2019. április 16., kedd

Felvidéki bizonytalanságok

Az eredendő bűn megmarad: kvázi magyarok a magyar himnusz felvidéki tiltása ellen szavaztak! Nézzük el ezt nekik?

Pomichal Krisztián 2019. április 13., szombat

Bajszok és oroszlánok

Bizonyára volt már rátermettebb vezetése is az Egyesült Államoknak, de még egy olyan, aki ennyi munícióval szolgálna a lapkészítés és a határidők által sanyargatott egyszeri újságírónak, biztosan nem.

Száraz Dénes 2019. április 12., péntek

A Bugárnak kiosztott három pofon

Most nem értem, vagyis értem, miért van annyira felháborodva a Most-Híd, főleg Bugár Béla pártelnök azért, mert Kiska nem írta alá az állami szimbólumokról szóló törvényt!

Kolek Zsolt 2019. április 11., csütörtök

A költészet hatalma

A lírát a harmónia iránti vágyunk tartja életben. Segít megélni érzelmeinket: szeretni, gyűlölni, lelkesedni, vagy csak elbújni a mélabús sorok mögött.

Száraz Dénes 2019. április 08., hétfő

Az EU kötelezettségszegése

Ki fogja szavatolni a biztonságot az erőszakos betelepítést követően? Az európai értékek a lakosság felhígítását követően merre kanyarodhatnak el?

Aich Péter 2019. április 07., vasárnap

Államfői gondok

Nem egyszerű feladat egy állam élén állni, s méltóképpen képviselni azt. Nem is sikerül ez mindenkinek maradéktalanul.

Agárdy Gábor 2019. április 06., szombat

Van azért igazságosság az EU-ban!

Ha jól látom a neten, egy szlovén médiatermék - a "MLADINA" - lehozott egy vitatható karikatúrát Orbán Viktorról. ..

Vélemény
Molnár Judit: Rajtunk a stigma

A megmagyarázhatatlan miértek világa ez, és mi egy évszázada keressük a miértekre a válaszokat.

B. Vida Júlia: Nagypénteki áhítat

Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.

Kolek Zsolt: Emléknap a vérvádak árnyékában

Az ezredforduló óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon ...