Molnár Judit

2019. augusztus 15., 13:46

Falsra hangolt pártbeszéd

Bő fél év van még a parlamenti választásokig. Jobb helyeken ilyenkor a pártok már hadrendbe állva lassan ráfordulnak a kampányra. De nem Szlovákiában. Itt minden bizonytalan, botrányok, balfogások, meglepetések és csalódások sorozatát produkálta politikai elitünk az elmúlt hetekben, így ma még teljesen kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő, merre fordulhat az ország szekere.

A Smernek már korántsem csak Robert Fico a tehertétel, a Kočner-ügy még számtalan meglepetést tartogathat, s a bűn árnya kíméletlenül rávetül a pártra.

Az SNS Andrej Dankóval az élen a politikacsinálás paródiája, a nemzetiek vezére magasra törő ötletekből kifogyhatatlan, de ezekre már kevesen vevők, a zászló már nem neki áll, legföljebb a rúdja. A politika új csillaga a Progresszív Szlovákia se sokáig volt botrány nélkül. Liberálisék Truban elnök hat évvel ezelőtti drogélményeit taglaló videója miatt magyarázkodhatnak, így a szárnyaló élményekről már többet tudhatunk, mint politikai elképzeléseikről. Andrej Kiska is nagy vehemenciával lódult neki a pártpolitikának. Párt már van, politika még nincs! A volt elnök nem hallatja hangját, gondolja, jó lesz a korábbi recept, elég, ha látják, és az országot tele is szórta a képét ábrázoló óriásplakátokkal.

Az új pártok miatt a legnagyobb vérveszteséget kétségkívül az SaS könyvelheti el. Richard Sulík nem is tud mit kezdeni a helyzettel, s ahelyett, hogy a kormánnyal szemben tematizálná a politikai életet, rendkívüli pártkongresszust gründol, hogy megvívjon mindenkivel, aki valaha is gondolt az elnöki posztra. Kockázatos játszma! Igor Matovič is összeráncolt homlokkal ül a sakkasztal fölött, és nem tudja merre lépjen, kész harcba indulni a keresztény politikáért is, csak nincs kivel.

És hogy a politikai folklór teljes legyen, Vladimír Mečiar is feléledt, s üzent a népének, számíthatnak rá. Ez eddig persze vicc kategória is lehetne, csak hogy egyértelmű, Štefan Harabinnak készíti a terepet, ráadásul ma még nem tudni, hogy egykori korrupt és gátlástalan csatlósait képes lesz-e még mozgósítani. Mindenesetre Kotleba is bekeményíthet…

Magyar térfélen sem tisztább a kép. Másfél hónapja megkezdődtek a pártok közti tárgyalások, de eddig csak annyi látható, hogy Bugár Béla időt húz, taktikázik és manipulatív játékot folytat azért, hogy ne legyen összefogás.

Kétségkívül új helyzetet teremtett a Fórum Intézet júliusi felmérése, amely megerősítette az összefogás elvárását, hiszen nem csak azt mutatták a számok, hogy közös érdekképviselet esetén nőne a magyarok választási kedve, de a megkérdezettek 70 százaléka a közös magyar listára szavazna.

A számok az MKP-t afelé vitték, hogy mindenképp keresse a megegyezés lehetőségét, amit leginkább a koalíció valószínűsített, feladva ezzel a megújulást is jelentő választási párt gondolatát. Bugár a számokra számokat rakott. A vegyes párt által megrendelt Focus-felmérés nem kevesebbet állít, mint hogy a koalíciós listával a két párt kevesebbet, 34,5 százalékot kapna, mint ha külön indulnának (külön a Most-Híd 27,9, az MKP 17,4 százalékot szerezne).

Nem érdemes azon rúgózni, hogy a két felmérés hogyan hozhat ki ennyire eltérő eredményt, hiszen Bugárék szándéka egyrészt az volt, hogy számokkal erősítsenek rá tárgyalási pozíciójukra, ami ugyancsak megrottyant két vesztes választás után, de jó szolgálatot tehet arra az esetre is, ha bejön a számításuk, és nem lesz összefogás, lesz viszont mindent igazoló érvrendszerük. Hamis, cinikus és tisztességtelen Bugár-féle játék ez! És még azt sem titkolja, akár megegyezés után is kiugrik a koalícióból, ha az újabb felmérések nem igazolják azt. Óhatatlanul adódik a kérdés, miféle összefogásról lehet szó ilyen elvtelen politizálásnál?

Az ideológiai különbözőség, a vegyespárt vállalhatatlan kormányzati szerepe, a mutyipolitika, botrányaik, mint például Jakab Elemér lapunk által felfedett ukrán diploma-ügye, amúgy is megannyi dolog, ami sokakban megkérdőjelezheti az összefogás szükségességét.

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának. Még megteremthető az összefogás másik útja, új zászlót bontva, a magyar ügyekben érdekelt politikusok együtt a civilekkel, közéleti szereplőkkel, egyházi képviselőkkel, kultúraformálókkal, mindazokkal, akiket eddigi tetteik hitelesítenek, akik készek tenni ennek a közösségnek a jobbrafordulásáért, megerősítéséért. Ez nem kevés, de nem is teljesíthetetlen.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/33. számában

0 HOZZÁSZÓLÁS
Haják Szabó Mária 2019. szeptember 15., vasárnap

Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián 2019. szeptember 15., vasárnap

Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit 2019. szeptember 14., szombat

Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki magyar politikai színtéren.

Száraz Dénes 2019. szeptember 14., szombat

Hazámat egy sálért?

Elmaradt a győzelem, akkor legalább a sálat! Hazámat egy sálért! Nem volt bölcs dolog, sőt ultrabunkóság!

Kövesdi Károly 2019. szeptember 13., péntek

A píszí rémuralma

Akinek van gyermeke, unokája, annak van mit féltenie.

Fibi Sándor 2019. szeptember 11., szerda

A szlovák nyelv tanítása szakmai és nem politikai kérdés

A pedagógusnak a legfontosabb kérdésre, a HOGYAN-ra saját magának kell keresnie a választ. 

Rajkovics Péter 2019. szeptember 10., kedd

Amiért nekünk jobban fáj...

Egy nappal a csata után.

Száraz Dénes 2019. szeptember 09., hétfő

Divat lett a temetőfutás

Gyakorló futóként egykoron nekem is volt egy olyan titkos vágyálmam, hogy jó volna a temető környékén futni, esetleg versenyt a sírásókkal és főleg az idővel!

Hajtman Gábor 2019. szeptember 07., szombat

A siker kulcsa a kezünkben van

A szlovákiai magyar politikát most nagyon nehéz átlátni. Különböző érdekképviseletek, mozgalmak, platformok vannak alakulóban, így nem csoda a magyar választó értetlensége a kialakult helyzetben. 

Vélemény
Haják Szabó Mária: Krokodilkönnyek az esőerdőkért

Az esőerdőkért hangoztatott francia féltésben azért igencsak benne van a francia mezőgazdaság iránti aggodalom.

Pomichal Krisztián: Eutanázia, ha akarod, ha nem!

Felmentett a bíróság egy holland orvost, aki páciense kérése ellenére is végrehajtotta az eutanáziát.

Molnár Judit: Közös szándék külön utakon

Nem jól állunk! Az idő rövidsége miatt még a valósnál is kaotikusabbnak tűnik a helyzet a felvidéki ...