Száraz Dénes

2018. augusztus 10., 09:27

Ezerarcú Bugár

A Most-Híd boszorkánykonyhájában összedugták fejüket a főszakácsok, hogy a mi hozna többet a pártkonyhára: a maradás vagy a távozás a jelenlegi kormánykoalícióból. Első a párt, második az MTK (mondaná budapesti költőbarátom, Sajó Laci). S a nép, az istenadta nép még a dobogón se!

Ha maradnak – ami valószínűbbnek tűnik – minden szinten, minden lényeges hivatalban, intézményben, igazgató- és felügyelőtanácsban folytathatja munkáját minden kiemelt párttag a legközelebbi választásokig. Nem elhanyagolható tényező a hatalom lehetősége, erről lemondani nem egyszerű!

Ha kilépnek, ebből is profitálni kell, úgy kell irányítani, hogy nekik legyen köszönhető az előrehozott választások kiírása, amivel akár utat nyithatnak maguknak a következő kormányba. Különben is sokkal jobban szeretnek belépni, mint kilépni! Immár sokadik alkalommal érzik úgy, hogy nem jött el a nagy kilépés ideje, még nem megkerülhetetlenek a következő kormányalakításnál a túloldalon. Nyilvánvaló, hogy így együtt hármasban, a jelenlegi összetételben már nem rúghatnak labdába a parlamenti választásokat követően.

A megoldás kulcsa újra csak a pártelnök kezében van. Mint minden esetben, most is az ő „sokarcúsága” lehet a döntő, illetve, hogy cirkuszi bohócokat megszégyenítő képességeivel hogyan tudja eladni magát, mert ezen áll vagy bukik az egyszemélyes vegyespárt jövője. Most duplázódik a tét számára: indul a köztársaságielnök-választáson és pártja népszerűségét a parlamenti küszöb fölé kell emelnie.

Nagy a kihívás, ebben a pillanatban nem lehet sápadt arcú a pártelnök. Sokkal inkább egy határozott politikus komoly, válságkezelő arckifejezését kell magára öltenie, amivel azt sugározhatja, hogy a Most-Híd mindig tudta, mit kell lépnie félévente, a szlovákiai politikai válságok idején. Most sem okozhat csalódást az embereknek!

Profi megoldás kell ide, egy profi párttól! Kivárni a legvégsőkig, mert Bugár szerint „az nem elég indok, hogy a vietnami delegáció több taggal repült tovább, mint ahányan ide érkeztek”. 

Szerintünk se! A kormányrepülőgép mindenkié! Az száll fel rá, aki akar! Akár bedrogoztatva, akár közrefogva, akár pisztolyt szorítva a hátához.

De ha szükség lesz rá, ha bizonyságot nyer, hogy az állami szervek is benne voltak a vietnami üzletember elrablásában, Bugár képes a kilépést kísérő önfeláldozó arckifejezésre is. Szinte látni és hallani Mečiart idéző remegő hangját, könnybe lábadt tekintetét a kilépés nagy bejelentése alkalmával: meg kellett tennünk, amit a haza megkövetelt! A Smerrel tovább egy tapodtat se, mert vétkeztek. Hogy az is cinkos, aki eddig néma volt, az egyáltalán nem számít. Mivel ez a mártírarc már nagyrészt a köztársaságielnök-választásoknak szól majd, lehet, most még nem kerül elő a nagycirkusz kelléktarsolyából. Majd a következő alkalommal, amikor már közelebb leszünk a választásokhoz!

Továbbá van optimizmust sugárzó arckifejezése is: Bízzatok bennem, emberek, higgyétek el, a legjobb vagyok, még ha magyar is. Kicsit röstellem is néha!

Bűnbánó Béla arckifejezés is létezhet: Azt hittem Fico mégsem olyan, mint amilyen, de sajnos, ebben az egyben tévedtem.

Aztán létezik magyar arc, szlovák arc, európai arc, arctalanság. És arcátlanság!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. szeptember 23., vasárnap

Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű betörni, megtörni.

Molnár Judit 2018. szeptember 22., szombat

Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, azzal, hogy szintre léptette a Magyarország elleni eljárás megindítását az uniós alapszerződés hetes cikke alapján.

Haják Szabó Mária 2018. szeptember 22., szombat

Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak más európai országokban.

Száraz Dénes 2018. szeptember 21., péntek

Nekrológ egy gimnáziumért

Az érettségi találkozók már előrevetítették a szomorú jövőt, csak bíztak a csodában.

Kolek Zsolt 2018. szeptember 19., szerda

Gyurcsány - megállt az idő

A többszörösen bukott pártelnök, miniszterelnök még mindig Messiásnak hiszi magát.

Matus Tibor 2018. szeptember 18., kedd

Felvidéki stratégia és a csillagjóslás

Víziókat, kitörési pontokat határozzunk meg. Ki-ki az ülés- és álláspontja szerint, mert természetes, hogy másképp gondolkodik egy nagyvállalkozó, és másképp egy kutató.

Száraz Dénes 2018. szeptember 17., hétfő

Barbatrükk a türk rokonság, vagy tényleg igaz?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök teljes határozottsággal jelentette ki Kirgizisztánban, hogy a magyar nyelv a türk nyelvcsaládhoz tartozik. Ezzel hátat fordított a MTA hivatalos álláspontjának.

Molnár Judit 2018. szeptember 16., vasárnap

Üzenet a palackban

Tudjuk, a politikusacsarkodás, az izmozás a jelennek szól, a fejlesztési‑támogatási programok viszont a jövőnek.

Száraz Dénes 2018. szeptember 15., szombat

Most akkor ki is futamodott meg és miért?

Király Zsolt? Menyhárt József? Samu István? Mind együtt vagy egyikük se?...

Agárdy Gábor 2018. szeptember 13., csütörtök

A negyedik hatalom

Eljött az idő a váltásra. Máskülönben baj lesz...

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: Rúgkapál a „kifutó kollekció”

A magyar szabadságot és függetlenséget szerető nép, bizonyította több alkalommal, hogy nem könnyű ...

Molnár Judit: Tetemrehívás szegénységi bizonyítványokkal

Fekete történelmet írt az elmúlt héten az Európai Parlament a Sargentini‑jelentés jóváhagyásával, ...

Haják Szabó Mária: Népvándorlás 2.0

Évente mintegy 1 millió ember hagyja el Ukrajnát. Ezek az emberek nem emigrálnak, hanem egyszerűen csak munkát vállalnak ...