Száraz Dénes

2018. augusztus 10., 09:27

Ezerarcú Bugár

A Most-Híd boszorkánykonyhájában összedugták fejüket a főszakácsok, hogy a mi hozna többet a pártkonyhára: a maradás vagy a távozás a jelenlegi kormánykoalícióból. Első a párt, második az MTK (mondaná budapesti költőbarátom, Sajó Laci). S a nép, az istenadta nép még a dobogón se!

Ha maradnak – ami valószínűbbnek tűnik – minden szinten, minden lényeges hivatalban, intézményben, igazgató- és felügyelőtanácsban folytathatja munkáját minden kiemelt párttag a legközelebbi választásokig. Nem elhanyagolható tényező a hatalom lehetősége, erről lemondani nem egyszerű!

Ha kilépnek, ebből is profitálni kell, úgy kell irányítani, hogy nekik legyen köszönhető az előrehozott választások kiírása, amivel akár utat nyithatnak maguknak a következő kormányba. Különben is sokkal jobban szeretnek belépni, mint kilépni! Immár sokadik alkalommal érzik úgy, hogy nem jött el a nagy kilépés ideje, még nem megkerülhetetlenek a következő kormányalakításnál a túloldalon. Nyilvánvaló, hogy így együtt hármasban, a jelenlegi összetételben már nem rúghatnak labdába a parlamenti választásokat követően.

A megoldás kulcsa újra csak a pártelnök kezében van. Mint minden esetben, most is az ő „sokarcúsága” lehet a döntő, illetve, hogy cirkuszi bohócokat megszégyenítő képességeivel hogyan tudja eladni magát, mert ezen áll vagy bukik az egyszemélyes vegyespárt jövője. Most duplázódik a tét számára: indul a köztársaságielnök-választáson és pártja népszerűségét a parlamenti küszöb fölé kell emelnie.

Nagy a kihívás, ebben a pillanatban nem lehet sápadt arcú a pártelnök. Sokkal inkább egy határozott politikus komoly, válságkezelő arckifejezését kell magára öltenie, amivel azt sugározhatja, hogy a Most-Híd mindig tudta, mit kell lépnie félévente, a szlovákiai politikai válságok idején. Most sem okozhat csalódást az embereknek!

Profi megoldás kell ide, egy profi párttól! Kivárni a legvégsőkig, mert Bugár szerint „az nem elég indok, hogy a vietnami delegáció több taggal repült tovább, mint ahányan ide érkeztek”. 

Szerintünk se! A kormányrepülőgép mindenkié! Az száll fel rá, aki akar! Akár bedrogoztatva, akár közrefogva, akár pisztolyt szorítva a hátához.

De ha szükség lesz rá, ha bizonyságot nyer, hogy az állami szervek is benne voltak a vietnami üzletember elrablásában, Bugár képes a kilépést kísérő önfeláldozó arckifejezésre is. Szinte látni és hallani Mečiart idéző remegő hangját, könnybe lábadt tekintetét a kilépés nagy bejelentése alkalmával: meg kellett tennünk, amit a haza megkövetelt! A Smerrel tovább egy tapodtat se, mert vétkeztek. Hogy az is cinkos, aki eddig néma volt, az egyáltalán nem számít. Mivel ez a mártírarc már nagyrészt a köztársaságielnök-választásoknak szól majd, lehet, most még nem kerül elő a nagycirkusz kelléktarsolyából. Majd a következő alkalommal, amikor már közelebb leszünk a választásokhoz!

Továbbá van optimizmust sugárzó arckifejezése is: Bízzatok bennem, emberek, higgyétek el, a legjobb vagyok, még ha magyar is. Kicsit röstellem is néha!

Bűnbánó Béla arckifejezés is létezhet: Azt hittem Fico mégsem olyan, mint amilyen, de sajnos, ebben az egyben tévedtem.

Aztán létezik magyar arc, szlovák arc, európai arc, arctalanság. És arcátlanság!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. február 16., szombat

A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes 2019. február 15., péntek

Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra bántó és diszkriminatív lehet az édesanya, édesapa elnevezés

Kiss Réka 2019. február 13., szerda

Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.

B. Vida Júlia 2019. február 12., kedd

A jó példa ragadós lehetne

Többgyermekes családok nélkül elfogyunk!

Száraz Dénes 2019. február 11., hétfő

Sárközy Irén védelmében

A Most-Hidas képviselőasszonnyal viszont semmi baj! A szavazáskor minden bizonnyal saját lelkiismerete találkozott a pártjáéval.

Pomichal Krisztián 2019. február 09., szombat

Makacs tények

1 015 078. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos statisztikája szerint ennyi migráns (bevándorló, menekült, a kívánt verziót ki‑ki húzza alá maga) érkezett 2015‑ben, a válság zenitjén, Európába.

Száraz Dénes 2019. február 09., szombat

Majdnem mindenki Bélája

Fel! Támadunk! Gondolhatták a felvidéki magyar politikusaink, amikor bátran bevállalták a jelölésüket a köztársaságielnök-választásra.

Kövesdi Károly 2019. február 08., péntek

Száll a kakukk

A beköltöző szlovákság felrúgja a sok évszázad alatt kialakult etnikai arányokat, szétveri a faluközösségeket, elértékteleníti a természeti környezetet. Utánuk üget a nyelvváltás, a magyar nyelv beszorítása a konyhasutba.

Kolek Zsolt 2019. február 07., csütörtök

Szlovák-magyar viszony: illúzióktól a gesztusokig

A nemzetállami díszlet semmivel sem lesz kevésbé valóságos attól, ha például magyar nyelven olvashatjuk a vasúti megállók neveit.

N. Gyurkovits Róza 2019. február 05., kedd

„Civil” belebeszélők a püspöki kar beleszólási joga ellen

A történelmi egyházak azért történelmiek, mert felekezeti közösségeik az aktuális mainstream-ek ellenére a legrosszabb időkben is mertek-tudtak az örök igazságok felé törekedni.

Vélemény
Agárdy Gábor: A józan ész hiátusa?

Ha élne a konflisos Matus paraszt rokonom, ijedtében hanyatt vágta volna magát a kétlovas hintóján.

Száraz Dénes: Szülői számsor papa és mama helyett Franciaországban

Sajnálatra méltók azok a kisgyerekek bárhol a világon, akiknek a szülei úgy érzik, hogy számukra ...

Kiss Réka: Sok mondat a szoptatásról

Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több édesanya képes szoptatni, mint aki valóban szoptat.