Molnár Judit

2019. május 22., 16:35

Európa újrahangolva

Jóban-rosszban egységesek és szolidárisak maradnak egymással, mindig közös megoldásokra fognak törekedni, de meghallgatják egymást a tisztelet és a megértés jegyében – egyebek mellett ezt vállalták a napokban Nagyszebenben az európai parlamenti választások előtti utolsó EU-csúcson a huszonhetek.

A helyzet álságos, a hang is fals, még a mosoly is őszintétlen az arcokon. Az elmúlt öt év tapasztalata telepszik rá minden egyes hazug mondatra. Na persze kampányhajrában kellenek a szép szavak, mert az emberekkel mégiscsak el kellene hitetni, hogy nincs nagy gond, nincs családon belül háború, nem Európa elárulása zajlik, lehet szebb a jövő. És valóban lehet szép a jövő, de csak akkor, ha az eddigi brüsszeli vezetés lapátra kerül.

Mert soha ekkora gond nem volt, a közösség sok gazdasági válságát túlélte már, az erkölcsi válság azonban programokkal, tőkeinjekciókkal nem hozható helyre. Itt a moralitás harcol a galádsággal, s egyelőre csak remélhető a rossz veresége. Brüsszel urai, a Junckerok, a Tuskok, a Timmermans-félék megmételyezték az európai eszmét, elárulták azt, kultúránknak, a keresztény és a nemzeti értékeknek fordítottak hátat, hogy júdáspénzért háttérhatalmak kiszolgálóiként rábólintsanak a Nagy Tervre: idegen milliók felvonulási terepe legyen a kontinens. Hogy az évszázadok által megteremtett javak és értékek romjain új birodalom épülhessen, ahol az erőszak írja majd az új szokásokat. 

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül. Megtapasztalhattuk, hogyan akarta megregulázni Brüsszel a visegrádi országokat, elsősorban Magyarországot és Lengyelországot. A fenyegetéstől, a büntetéstől, az oszd meg és uralkodj elvéig minden eszementséget (mint például minden elutasított migránsért 250 ezer eurós büntetést kelljen fizetni, avagy uniós kérdésekben ne lehessen tagországi népszavazás) bevetett. Hasztalan. Olyannyira semmit nem ért el, hogy már egyre több az elégedetlenkedő hang. És a sok hang ma már egy szólamban erőt is képvisel, új szövetséget épít.

Az EP-választások eredményét nehéz lenne megjósolni. Az azonban borítékolható, hogy a parlamenti erőviszonyok, a pártcsaládok struktúrája teljesen átrendeződik, a Néppárt és a szocialisták meggyengülnek, és megerősödnek a nemzeti érdekek védői. Egy felmérés szerint az uniós polgárok 50 százaléka elégedetlen Brüsszellel. Vészjósló hír ez a brüsszelitáknak. Mert ha az elégedetlenek elég elszántak ahhoz, hogy a véleményüket szavazatra váltsák, a változás garantált, s a kontinens esélyt kaphat a helyrehozhatatlannak tűnő döntések megváltoztatására, egy új időszámításra.

Új időszámítást remélünk mi is, szülőföldünkön kisebbségbe kényszerítettek. Mindig hittünk Európában, s Európa-pártiságunkban benne volt a bizakodás, hogy Brüsszel megóvhat bennünket a sovén, jogfosztó politikával szemben. Fájó volt a felismerés, hogy az Unió inkább elfordítja a fejét, ha az őshonos kisebbségekről van szó, miközben azonnal és kiemelten kész volt foglalkozni a migránsok jogaival, azokat pozitív diszkrimináció alá is vonva. Mostohán kezelt helyzetünk azonban változhat. Az őshonos kisebbségek kezdeményezéséből született, több mint egymillió aláírással megerősített Minority SafePack ugyanis új lehetőséget teremtett. Esély van, hogy uniós normarendszer szabályozza a kisebbségek – ezáltal már számon kérhető – jogállását. De ahhoz, hogy a kezdeményezésből számunkra is megfelelő törvénycsomag legyen, ott kell lennünk, nekünk, felvidéki magyaroknak is.

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője sokat tett az elmúlt öt évben, hogy ügyeink felkerüljenek a brüsszeli történések térképére. Nemcsak azzal a határozattal, amely kimondja, hogy a kisebbségeknek joguk van az uniós szintű védelemre (tegyük hozzá, a Most-Híd képviselője, Nagy József megelégedett egy kisebbségi jogminimumot rögzítő határozattal), de a Beneš-dekrétumok ügye, a vereknyei veszélyes hulladéklerakat, a párkányi szemétégető kérdése és megannyi közügyünk is kikerült Brüsszelbe. A megkezdett munkát azonban folytatni kell. Most az eddigieknél is fontosabb tehát, hogy érdekképviseletünk ott legyen az Európai Parlamentben. Képviseletünk hiánya felbecsülhetetlen veszteséggel járna.

Az elmúlt hetekben a gyalázatos himnuszügy miatt a felvidéki magyarság feleszmélt, megmutatta, hogy képes egyként mozdulni, ha jogait próbálják elvenni. Most is erre az elszántságra van szükség. A jogainkért!

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/21. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Agárdy Gábor 2019. június 17., hétfő

Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli eredménye sem boldogított...vesztettünk.

Dunajszky Éva 2019. június 17., hétfő

Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál mondani, csak hát az elnökséged nem hagyta, ne haragudj, de nevetséges. Kínosan nevetséges.

Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

HIRDETÉS
Vélemény
Száraz Dénes: A rangsor aljára csúszott politikai kalandorok, köztük Bugár is

Akik már saját, megtévesztő fényükből is sokat vesztettek...

Agárdy Gábor: Eső után köpönyeg

Az EP-választások után dühös lettem az MKP-nak hiányzó 0,04% voks miatt, a Most-Hídnak a 2,6% körüli ...

Dunajszky Éva: Bugár kínos trükkjei

Így aztán majd egy hónappal az uniós választások után kijelenteni, hogy te Isten bizony le akartál ...