Molnár Judit

2019. május 22., 16:35

Európa újrahangolva

Jóban-rosszban egységesek és szolidárisak maradnak egymással, mindig közös megoldásokra fognak törekedni, de meghallgatják egymást a tisztelet és a megértés jegyében – egyebek mellett ezt vállalták a napokban Nagyszebenben az európai parlamenti választások előtti utolsó EU-csúcson a huszonhetek.

A helyzet álságos, a hang is fals, még a mosoly is őszintétlen az arcokon. Az elmúlt öt év tapasztalata telepszik rá minden egyes hazug mondatra. Na persze kampányhajrában kellenek a szép szavak, mert az emberekkel mégiscsak el kellene hitetni, hogy nincs nagy gond, nincs családon belül háború, nem Európa elárulása zajlik, lehet szebb a jövő. És valóban lehet szép a jövő, de csak akkor, ha az eddigi brüsszeli vezetés lapátra kerül.

Mert soha ekkora gond nem volt, a közösség sok gazdasági válságát túlélte már, az erkölcsi válság azonban programokkal, tőkeinjekciókkal nem hozható helyre. Itt a moralitás harcol a galádsággal, s egyelőre csak remélhető a rossz veresége. Brüsszel urai, a Junckerok, a Tuskok, a Timmermans-félék megmételyezték az európai eszmét, elárulták azt, kultúránknak, a keresztény és a nemzeti értékeknek fordítottak hátat, hogy júdáspénzért háttérhatalmak kiszolgálóiként rábólintsanak a Nagy Tervre: idegen milliók felvonulási terepe legyen a kontinens. Hogy az évszázadok által megteremtett javak és értékek romjain új birodalom épülhessen, ahol az erőszak írja majd az új szokásokat. 

A migránsválság felszínre hozta a különbözőségeket, Kelet és Nyugat ismét szembekerült, és kiderült, az ellenvélemény ellenséget szül. Megtapasztalhattuk, hogyan akarta megregulázni Brüsszel a visegrádi országokat, elsősorban Magyarországot és Lengyelországot. A fenyegetéstől, a büntetéstől, az oszd meg és uralkodj elvéig minden eszementséget (mint például minden elutasított migránsért 250 ezer eurós büntetést kelljen fizetni, avagy uniós kérdésekben ne lehessen tagországi népszavazás) bevetett. Hasztalan. Olyannyira semmit nem ért el, hogy már egyre több az elégedetlenkedő hang. És a sok hang ma már egy szólamban erőt is képvisel, új szövetséget épít.

Az EP-választások eredményét nehéz lenne megjósolni. Az azonban borítékolható, hogy a parlamenti erőviszonyok, a pártcsaládok struktúrája teljesen átrendeződik, a Néppárt és a szocialisták meggyengülnek, és megerősödnek a nemzeti érdekek védői. Egy felmérés szerint az uniós polgárok 50 százaléka elégedetlen Brüsszellel. Vészjósló hír ez a brüsszelitáknak. Mert ha az elégedetlenek elég elszántak ahhoz, hogy a véleményüket szavazatra váltsák, a változás garantált, s a kontinens esélyt kaphat a helyrehozhatatlannak tűnő döntések megváltoztatására, egy új időszámításra.

Új időszámítást remélünk mi is, szülőföldünkön kisebbségbe kényszerítettek. Mindig hittünk Európában, s Európa-pártiságunkban benne volt a bizakodás, hogy Brüsszel megóvhat bennünket a sovén, jogfosztó politikával szemben. Fájó volt a felismerés, hogy az Unió inkább elfordítja a fejét, ha az őshonos kisebbségekről van szó, miközben azonnal és kiemelten kész volt foglalkozni a migránsok jogaival, azokat pozitív diszkrimináció alá is vonva. Mostohán kezelt helyzetünk azonban változhat. Az őshonos kisebbségek kezdeményezéséből született, több mint egymillió aláírással megerősített Minority SafePack ugyanis új lehetőséget teremtett. Esély van, hogy uniós normarendszer szabályozza a kisebbségek – ezáltal már számon kérhető – jogállását. De ahhoz, hogy a kezdeményezésből számunkra is megfelelő törvénycsomag legyen, ott kell lennünk, nekünk, felvidéki magyaroknak is.

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője sokat tett az elmúlt öt évben, hogy ügyeink felkerüljenek a brüsszeli történések térképére. Nemcsak azzal a határozattal, amely kimondja, hogy a kisebbségeknek joguk van az uniós szintű védelemre (tegyük hozzá, a Most-Híd képviselője, Nagy József megelégedett egy kisebbségi jogminimumot rögzítő határozattal), de a Beneš-dekrétumok ügye, a vereknyei veszélyes hulladéklerakat, a párkányi szemétégető kérdése és megannyi közügyünk is kikerült Brüsszelbe. A megkezdett munkát azonban folytatni kell. Most az eddigieknél is fontosabb tehát, hogy érdekképviseletünk ott legyen az Európai Parlamentben. Képviseletünk hiánya felbecsülhetetlen veszteséggel járna.

Az elmúlt hetekben a gyalázatos himnuszügy miatt a felvidéki magyarság feleszmélt, megmutatta, hogy képes egyként mozdulni, ha jogait próbálják elvenni. Most is erre az elszántságra van szükség. A jogainkért!

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2019/21. számában)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Mi
Kövesdi Károly 2019. augusztus 20., kedd

Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és meghallgatni a feltételeit? És közben senki sem borítja fel az asztalt?

Száraz Dénes 2019. augusztus 20., kedd

Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén gyakran felhangzik megzenésítve Vörösmarty Mihály hazafias ódája, a Szózat. 

N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Száraz Dénes 2019. augusztus 14., szerda

Mit rejthet az interetnikusság?

A jelenlegi helyzetben senki sem akarja ellopni a vegyespárttól az interetnikussságát és kirakatszlovákjait sem.

Száraz Dénes 2019. augusztus 12., hétfő

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele.

Haják Szabó Mária 2019. augusztus 11., vasárnap

Felelősség holland módra

1995 nyarának szörnyű eseményei ma is felkiáltójelek.

Vélemény
Kövesdi Károly: Országépítők és országrombolók

Valóban, csak ennyire futja félmillió magyarnak? S valóban partnernek kell tekinteni, le kell ülni vele, és ...

Száraz Dénes: Légy hű!

„Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar...” Ilyenkor, Szent István királyunk ünnepén ...

N. Gyurkovits Róza: Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, ...