koronavírus - gyermekek oltása
2021. június 9., 17:48

És én mikor kerülök sorra?

A fenti kérdést több olyan huszonéves fiatal teszi fel magában, akik a Dunaszerdahelyi járásban élnek. Van, aki még áprilisban regisztrált, de mind a mai napig nem kapott oltásra hívó smst. Pedig, ha valakiknek, ennek a korosztálynak nagyon fontos volna, hogy a nyári vakáció idejére védettséget szerezzen. Ők azok, akik mindennél jobban vágynak már arra, hogy kimozduljanak a több mint egyéves bezártság után.

Miért van az, hogy miközben már elkezdték oltani a 12 évnél idősebb korosztályt is, azok, akik az elsők között regisztráltak fiatal felnőttként, még mindig csak várnak a vakcinára?

Megelőzik őket a náluk idősebbek és azok, akik gyógyszereket szednek, betegségekkel küszködnek? Ez valahol természetesen érthető és igazságos, de az azért nincs rendjén, hogy valaki csak azért, mert még szemtelenül fiatal és egészséges, ilyen sokat várjon az oltásra és mindig a sor végére kerüljön. Ne legyenek hátrányos helyzetben csak azért, mert fiatalabbak! Az időpontok osztogatásánál figyelembe kellene venni azt is, ki mikor regisztrált és mennyit várakozik.

Persze, ha a csallóközi fiatalok hajlandók kicsit messzebbre is utazni a vakcináért, sokkal jobbak az esélyeik. De nem árt lélekben felkészülni arra, hogy akár a lakhelytől legtávolabbi, több száz kilométeres távolságban működő oltóközpontba is kaphatnak meghívót. Több olvasónk számolt be ilyesmiről.

Miért menne egy fiatal, aki sok esetben még a szüleivel és azok kontójára él, olyan messze, ha egyszer pár kilométerre a lakhelyétől is van kórház, sőt még nagykapacitású oltóközpont is?

Ez az, amit nehéz felfogni. Nem és nem megy az ember fejébe, hogy ha van kereslet, miért nincs kínálat. Ha sokan jelentkeznek oltásra, miért nem kap több, elegendő oltóanyagot az érintett régió, vagy alakítanak ki több oltócsapatot?

Mifelénk csak irigykedve nézzük, ahogy más megyékben már a huszon-harmincéveseket oltják, gyakorlatilag pár percen belül kapnak időpontot, ha regisztrálnak. Itt pedig egyre több fiatal várja kétségek közt a vakáció idejét.

Lassan letudják az érettségit és az egyetemi vizsgákat, tervezik a nyarat. Van, aki külföldre készül és nem csak turizmus, hanem tanulás céljából is. Ha nagy fesztiválok nem is lesznek az idén, a baráti társaságok azért szeretnének összejönni, egy-két elmaradt szülinapot is be kell pótolni, s van, aki esküvőre hivatalos. Hogy a rég nem látott nagyszülők meglátogatásáról már ne is beszéljünk… Még az sem kizárt, hogy a nyári idénymunkát is megnehezítheti az oltatlanság.

És én mikor kerülök sorra? A kérdés jogos és a fiatalok gyors választ várnak. Nem ígéretek, hanem oltási behívó formájában.

Ők is szeretnék kicsit élvezni a nyarat, ki vannak éhezve a közösségi életre és nekik is ugyanúgy kijár, hogy eközben biztonságban érezzék magukat, mint az idősebb korosztályoknak. Szenvedtek már épp eleget tavaly október közepétől.