2019. október 7., 07:40

És akkor elfogynak a szurkolók…

Milyen jó lenne már valami másról is írni, mint a felvidéki magyar politizálásról, ami lassan már a könyökükön jön ki az embereknek.  Lehet-e összefogás, vagy folytatódik a nyafogás?

kezfogas
Fotó: pixabay.com

Hogy most per pillanat ki kivel akar, vagy nem akar összefogni. Számolósdi: mennyi az annyi, ha ez azzal meg amazzal fog össze, és mennyire marad, vagy nem marad a trutymóban az, aki csak saját magával foghat össze.

Mégiscsak kifizetődő dolognak lázszik a pártalapítás, mert az összefogás akkor az igazi, ha mindenki mindenkivel összefog. Mindenkire szükség van, még arra is, aki már egyszer kifogásokat keresve elutasította az összefogást.

Egy nagy magyar összefogósdi játék tanúi vagyunk akaratlanul és egyre kedvetlenebbül, pedig a java még csak most jön! Olyan gyerekkori „Király, király adj katonát, magamat vagy rongyos bakát” játszadozásnak tűnik az egész. Emlékszünk? Egymással szembe felállt két összekapaszkodó gyereksorfal, középen a királlyal, aki általában a legerősebb volt. Mellette pedig álltak a rongyosbakák, és váltakozva hangzott fel az egyik majd a másik oldalról a felszólítás: király, király adj katonát! És jött rá rögtön a válasz: magamat vagy rongyos bakát? Ha nem a királyt, akkor valamelyik rongyosbaka száguldott neki a szembeállóknak, és ha átszakította a gyerekláncot, vihetett magával a túloldalra egyet az ellenféltől. De ha nem szakította át, akkor neki kellett ottmaradnia a túlsó barikádon. Addig tartott egy-egy menet, amíg valamelyik oldalon nem fogytak el a katonák királyostul.

Játsszunk el a gondolattal, hogy felállítjuk egymással szembe a felvidéki magyar pártokat: MKP, Híd, Összefogás, Magyar Fórum, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, Új Egység.

Valakit kifelejtettem? Mivel jóval több van már belőlük kettőnél, továbbjutásos - kiesős lenne az előjáték. Selejtezők a nagydöntő előtt. A két nagy csapat kiemelt lenne, nehogy már az elődöntőben elvérezzenek. Nem kétséges a két kiemelt neve! A többiek pedig előbb egymással küzdenének meg, mondjuk az Összefogás az Új Egységgel, a fórumosok meg a kereszténydemokratákkal. A csapatok 9 tagúak lennének, középen a királlyal, oldalán négy-négy rongyosbakával. Több fős csapatok a kis csapatok szűk játékosállománya miatt nem lehetnek. A selejtezők küzdelmeiben az Összefogás és az Új Egység lemossa a pályáról (iskolaudvarról) a Magyar Fórumot és az MKDSZ-t.

Pedig az utóbbinak mondta is a Híd, hogy ne akarjanak külön játszani, legyenek velük egy csapatban.

Az elődöntőben a Híd aztán a Magyar Fórumot fogyasztja el, az MKP az Összefogást szedi széjjel, pedig az a játék hevében még a hátára is fel akar mászni.

A döntőben tehát újra a két nagy ellenfél találkozik, középen a két királlyal. A Hídból a játék megkezdése előtt több rongyosbaka elvérzett, illetve átigazolt az ellenfelek valamelyik csapatába, a király viszont kimozdíthatatlanul maradt a helyén középen.

Annak ellenére, hogy a trónja a csatározásokban jócskán megingott. Nem eléggé, tegyük hozzá.

Az izgalmasnak ígérkező döntő mérkőzésre hamarosan sor kerül, az évek óta szembenálló felek már eddzenek, kampányolni is fognak kőkeményen. Sokan azt állítják, hogy ez a harc lesz a végső, de a felvidéki magyar szurkolóknak már tele van mindenük, nagyon elegük van a játszadozásból. Többen egy idegenajkú, őket megszólító másik csapat után kacsingatnak, vagy ki se mennek a meccsekre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.