Kövesdi Károly

2018. április 12., 12:18

Élt 80 évet

Született 1938-ban, elhunyt 2018-ban. Tegnap reggel. A Magyar Nemzet.

Ha emberről lenne szó, azt mondhatnánk, szép kort ért meg. Egy napilap esetében talán meredek a párhuzam, hiszen egy lap életébe nincs belekódolva a vég. Még csak nem is hosszan tartó, súlyos betegség után múlt ki, nem is tragikus hirtelenséggel, inkább rövid haláltusát követően. Mert feladta elveit, eldobta értékrendjét, és beállt egy gyűlöletkampányba. Nem önként, dalolva, hanem a tulajdonos érdekei mentén.

Pedig nagy kár érte, hiszen a Magyar Nemzet születésére sorsfordító időben került sor. Amikor az 1920 óta működő Magyarság c. lapot tulajdonosa nemzetiszocialistává (értsd: fasisztává) nyilvánította, a lap több munkatársa, élükön Pethő Tiborral, kivált a szerkesztőségből, és létrehoztak egy konzervatív, jobboldali sajtóorgánumot, amely túlélte a világháborút, a kommunista évtizedeket, majd a rendszerváltást. A kommunista érában (a Hazafias Népfront lapjaként) éppen a Magyar Nemzet volt az, amely óvatos rendszerkritikát is merészelt megfogalmazni, hangneme kultivált, riportjai szinte merészek voltak. Egyszóval jó napilap volt. Néhány név azok közül, akik ott publikáltak: Szekfű Gyula, Márai Sándor, Illyés Gyula.

Sajtótörténeti esemény volt Illyés Gyula 1977-es karácsonyi cikke az erdélyi magyarság ügyéről, 1987-ben pedig itt jelent meg először interjú Pozsgay Imrével, de a Magyar Nemzet foglalkozott elsőként a lakitelki találkozóval és az MDF megalakulásával, vezető szerepet vállalva a rendszerváltás ügyében.

Túlélhette volna az elektronikus sajtó dominanciáját is, ha tulajdonosa nem használta volna egyéni bosszúja eszközéül. Alig pár éve még érték- és mértéktartó volt a Magyar Nemzet. S olyannyira konzervatív, hogy még a születésekor meghatározott betűtípuson (bodoni antiqua) sem változtattak soha. Még a színeket sem használták, egész a közelmúltig. Egyszóval dacolt idővel, ideológiával, tulajdonosokkal, amíg csak bírt. Amíg csak új tulajdonosa, Simicska Lajos szembe nem fordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, és nem állította hadirendbe az egész médiabirodalmat (MN, Lánchíd Rádió, Hír TV, Heti Válasz, Index), az egyik ellenzéki párt házi sajtójává silányítva. 

A Magyar Nemzet, s vele a Lánchíd Rádió befejezte, a Hír TV még marad egy ideig (legfeljebb elküldik a világverő Kálmán Olgát a négymilliós fizetésével), a Heti Válasz pedig új tulajdonost talál. Teljes a felfordulás. Mert így döntött egy oligarcha, akinek nem jöttek be a számításai. (Ó, ezek az oligarchák!) Aki már istennek képzelte magát, s olyan alpári hangnemben támadta az ország miniszterelnökét, amilyet másutt aligha engednének meg maguknak.

Amúgy ne sírjatok, barátaim, hasonló eset mondjuk Németországban is előfordulhatna, hiszen ott az egész sajtót – beleértve az online-t és a tv-adókat is – három család uralja (Springer, Bertelsmann/Mohn, Burda). Vagy mégsem? Mindenesetre érdekes lenne eljátszadozni a gondolattal.

Az április 8-i parlamenti választásokon a kormányzó Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséggel tarolt, 11-én pedig megszűnt a Magyar Nemzet. Három napra rá. Mi másra fognak asszociálni – pláne, ha magyarországi „informátoraik” ráerősítenek – a keresztényi-polgári kormányt gyűlölő balliberális nyugati sajtótermékek, mint arra, hogy párhuzamot vonjanak a két esemény között? Íme, a jogtipró, diktatúrát építő Orbán Viktor legújabb áldozatai!

Kedves liberális barátaink, akik a Népszabadság megszűntekor telesírtátok a világot Kanadától Új-Zélandig, azt állítva, hogy az Orbán-rezsim bedarált egy ellenzéki lapot, vajon ismét akcióba lendültök? Ezt is a Fidesz nyakába varrjátok? Vajon most is a szíveteken viselitek-e az utcára kerülő újságíró kollégák sorsát? Vagy az csak a Népszabadság szerkesztőinek, újságíróinak járt ki? Épp elég megalázó lehetett a G-nap után a lapnál maradottaknak, hogy egyik napról a másikra szembe kellett menniük a saját értékrendjükkel. Most vagy utcára kerülnek, vagy másik dobozba, fiókba kerülnek, mert – sajnos, kor- és kórtünet, hogy – a legbátrabb és legjobb tollú újságírók is kiszolgáltatottak.

A párhuzam szinte adja magát, kedves kollégák.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. január 16., szerda

Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel együtt a magyar származású elnökjelölt is. Hova ültetni le őket?

Kövesdi Károly 2019. január 15., kedd

Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes 2019. január 14., hétfő

Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, egymásnak feszülve nem lesz esélye bekerülni a parlamentbe!

Pomichal Krisztián 2019. január 13., vasárnap

Patkószegek

Egy patkószeg miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt a háború elveszett, a háború miatt az ország elveszett.

Molnár Judit 2019. január 12., szombat

A show folytatódik

Még fel sem ocsúdott az ország az év végi kötelező vigalomból, s a politikacsinálók máris turbó fokozatra kapcsoltak.

Pomichal Krisztián 2019. január 12., szombat

Hordószónokok

A múlt év utolsó negyedében több mint 33 százalékkal csökkent a nyersolaj hordónkénti ára, ekkora esés pedig példa nélküli az utóbbi években, 2014 hasonló időszakában volt utoljára ehhez fogható.

Kolek Zsolt 2019. január 12., szombat

A doni katasztrófa és a kollektív emlékezet

Hetvenhat évvel ezelőtt, ezekben a fagyos januári napokban indult meg a Vörös Hadsereg támadása, amely a Don-kanyarban néhány nap alatt áttörte a hősiesen küzdő, ámde hiányosan felszerelt 2. magyar hadsereg védelmét.

Száraz Dénes 2019. január 11., péntek

Betyárból pandúr

Élénken él az emlékezetünkben az is, amikor első kormányzása alatt Kaliňákkal együtt egy sajtótájékoztatón hazudozással vádolta meg Malina Hedviget. Most pedig alkotmánybírónak jelölik.

Aich Péter 2019. január 10., csütörtök

Vigyázat! Hírek!

A szakma becsülete, a szó becsülete, az igazságosság ki tudja, hova lett.

Száraz Dénes 2019. január 09., szerda

Hova tűnt a jellem?

Az óriásplakátok mostani üzenete szerint most tapasztalt államfőre lesz szüksége az országnak!

Vélemény
Száraz Dénes: Farsangolnak a felvidéki magyarok…

Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy egy ilyen farsangi bálban elfogadja a meghívást a magyar államfőjelölttel ...

Kövesdi Károly: Tízmillió rabszolga üzenete

Pozsonyban egyelőre még nem került sor folyosói fetrengésekre, de ha szükség lenne rá, azt is megérnénk.

Száraz Dénes: Simon Zsolt matekból korrepetálásra szorul

A számok nem tudnak hazudni, és valószínű, hogy a négy magyar érdekeltségű pártnak külön-külön, ...