Kövesdi Károly

2018. április 12., 12:18

Élt 80 évet

Született 1938-ban, elhunyt 2018-ban. Tegnap reggel. A Magyar Nemzet.

Ha emberről lenne szó, azt mondhatnánk, szép kort ért meg. Egy napilap esetében talán meredek a párhuzam, hiszen egy lap életébe nincs belekódolva a vég. Még csak nem is hosszan tartó, súlyos betegség után múlt ki, nem is tragikus hirtelenséggel, inkább rövid haláltusát követően. Mert feladta elveit, eldobta értékrendjét, és beállt egy gyűlöletkampányba. Nem önként, dalolva, hanem a tulajdonos érdekei mentén.

Pedig nagy kár érte, hiszen a Magyar Nemzet születésére sorsfordító időben került sor. Amikor az 1920 óta működő Magyarság c. lapot tulajdonosa nemzetiszocialistává (értsd: fasisztává) nyilvánította, a lap több munkatársa, élükön Pethő Tiborral, kivált a szerkesztőségből, és létrehoztak egy konzervatív, jobboldali sajtóorgánumot, amely túlélte a világháborút, a kommunista évtizedeket, majd a rendszerváltást. A kommunista érában (a Hazafias Népfront lapjaként) éppen a Magyar Nemzet volt az, amely óvatos rendszerkritikát is merészelt megfogalmazni, hangneme kultivált, riportjai szinte merészek voltak. Egyszóval jó napilap volt. Néhány név azok közül, akik ott publikáltak: Szekfű Gyula, Márai Sándor, Illyés Gyula.

Sajtótörténeti esemény volt Illyés Gyula 1977-es karácsonyi cikke az erdélyi magyarság ügyéről, 1987-ben pedig itt jelent meg először interjú Pozsgay Imrével, de a Magyar Nemzet foglalkozott elsőként a lakitelki találkozóval és az MDF megalakulásával, vezető szerepet vállalva a rendszerváltás ügyében.

Túlélhette volna az elektronikus sajtó dominanciáját is, ha tulajdonosa nem használta volna egyéni bosszúja eszközéül. Alig pár éve még érték- és mértéktartó volt a Magyar Nemzet. S olyannyira konzervatív, hogy még a születésekor meghatározott betűtípuson (bodoni antiqua) sem változtattak soha. Még a színeket sem használták, egész a közelmúltig. Egyszóval dacolt idővel, ideológiával, tulajdonosokkal, amíg csak bírt. Amíg csak új tulajdonosa, Simicska Lajos szembe nem fordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, és nem állította hadirendbe az egész médiabirodalmat (MN, Lánchíd Rádió, Hír TV, Heti Válasz, Index), az egyik ellenzéki párt házi sajtójává silányítva. 

A Magyar Nemzet, s vele a Lánchíd Rádió befejezte, a Hír TV még marad egy ideig (legfeljebb elküldik a világverő Kálmán Olgát a négymilliós fizetésével), a Heti Válasz pedig új tulajdonost talál. Teljes a felfordulás. Mert így döntött egy oligarcha, akinek nem jöttek be a számításai. (Ó, ezek az oligarchák!) Aki már istennek képzelte magát, s olyan alpári hangnemben támadta az ország miniszterelnökét, amilyet másutt aligha engednének meg maguknak.

Amúgy ne sírjatok, barátaim, hasonló eset mondjuk Németországban is előfordulhatna, hiszen ott az egész sajtót – beleértve az online-t és a tv-adókat is – három család uralja (Springer, Bertelsmann/Mohn, Burda). Vagy mégsem? Mindenesetre érdekes lenne eljátszadozni a gondolattal.

Az április 8-i parlamenti választásokon a kormányzó Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséggel tarolt, 11-én pedig megszűnt a Magyar Nemzet. Három napra rá. Mi másra fognak asszociálni – pláne, ha magyarországi „informátoraik” ráerősítenek – a keresztényi-polgári kormányt gyűlölő balliberális nyugati sajtótermékek, mint arra, hogy párhuzamot vonjanak a két esemény között? Íme, a jogtipró, diktatúrát építő Orbán Viktor legújabb áldozatai!

Kedves liberális barátaink, akik a Népszabadság megszűntekor telesírtátok a világot Kanadától Új-Zélandig, azt állítva, hogy az Orbán-rezsim bedarált egy ellenzéki lapot, vajon ismét akcióba lendültök? Ezt is a Fidesz nyakába varrjátok? Vajon most is a szíveteken viselitek-e az utcára kerülő újságíró kollégák sorsát? Vagy az csak a Népszabadság szerkesztőinek, újságíróinak járt ki? Épp elég megalázó lehetett a G-nap után a lapnál maradottaknak, hogy egyik napról a másikra szembe kellett menniük a saját értékrendjükkel. Most vagy utcára kerülnek, vagy másik dobozba, fiókba kerülnek, mert – sajnos, kor- és kórtünet, hogy – a legbátrabb és legjobb tollú újságírók is kiszolgáltatottak.

A párhuzam szinte adja magát, kedves kollégák.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...