2019. április 4., 14:24

Elnök delíriumban

Rákaphat a hatalomra is az ember. Olyannyira, hogy egy kis győzelem után, melyet nem ő ér el és túl sok köze sincs hozzá, éjszakai órán bevonul a lila ruhás hölgy győzelmi ünnepére, úgymond gratulálni, de valójában ünnepet rontani. Kiszakítani a dicsőségből a maga részét, mert valahol, valaki elhitette vele, hogy most jött el az ideje a nagy bejelentésnek.

Kiska gratulált
Fotó: DenníkN

A szombat esti lázban azonban nem szólt nagyot az ÁLLAMFŐ-PÁRT bejelentése. Az önünneplésben már megelőzték: a lila ruhás hölgy anyapártja sem ment a szomszédba egy kis ünneprontásért – hiába, a számos tévékamera, az egyenes adás túlságosan is vonzó, főleg, hogy azt harsogja a világba: megint győztünk. Pozsony város után miénk a Grassalkovich-palota is.

S ekkor vonul be a palota ura, hogy bejelentse a pártját, bejelentse, hogy konkurenciának – nem is akármilyennek – ő is itt van, győzelmi elképzelésekkel. Pár nap múlva, a megismételt nagy bejelentés, kicsivel nagyobbat szólt. Államfőnk úgy fogalmazott: szombaton „győztünk”. S nem titkolja, a lila ruhás hölgy farvizén ő is szívesen áthajózna a hatalom egy másik, fontos központjába. Mert tart a transz. És a delíriumi mezőkön már az sem számít, ha azt látja – és mondja – tisztességesnek és hozzáértésnek az ember, ami már nemcsak az ún. rendszerrel megy szembe, hanem a jogállami alapokkal, alaptételekkel is.

Az öt éve „semmiből” jött államfőnk, aki épp úton van pünkösdi királysága végnapja felé, csuda dolgot fogalmazott meg, mikor pártalapítását hivatalosan meghirdette. Olyasmit mondott, hogy tudja, a köztársasági elnöknek pártok felett állónak kell lennie, pártja de facto ezért csak június 17-én lesz. (Azt mondta: „Szlovákia változást akar. Ezt a választást megnyertük, de meg kell nyernünk a parlamenti választást is. Ezért pártot alapítok. Össze akarom fogni a tisztességes és tettre kész embereket és jobbá tenni ezt az országot.”) Köztársasági elnök létére a tisztességes Szlovákia és szlovák politika szószólója már pártot gründol. (Elnöki tanácsadói társaságában. Közpénzen, munkaidőben is.) A saját pártját, mely jogilag ugyan még nem létezik, de már VAN. És: az alapítója most éppen pártok felett álló főméltóságot játszik. Na erre mondta volt anno Rodolfo mester, hogy: „vigyázat, csalok”.  

Az eddig hatályos alkotmány és jogrend jogfilozófiailag – a rendszerváltást követően ezt verték belénk a jogállam alapköveként – olyan értelmezést kapott, hogy köztisztségviselő csak azt teheti meg törvényesen, amit az alkotmány/a törvény kimondottan előír számára (a köznép azt is, amit az alkotmány és a törvény nem tilt).

Az államfő ennek értelmében nem lehet párttag és pártot sem gründolhat hivatali idejében. Már ha jogállam államfőjének tartja magát. Még delíriumban, győzelmi mámorban úszva sem teheti, mert esküszegővé, alkotmánysértővé válik. Odalesz a TISZTESSÉGE. Anélkül meg hogyan fog tisztességes Szlovákiát építeni?!

Különös lehet a hatalom íze. Türelem, józanság, alázat semmivé foszlik, ha nem erős jellem, hanem hiú törekvő kóstol bele, s ha „jóakarói” még lovat is adnak alá, jelleme gyengeségeivel visszaélnek, egy harminc évvel ezelőtti Szlovákia „Központi Bizottságának” boszorkánykonyhája kerül napvilágra; pártok felettiség helyett a törvényfelettiség gőgje. Ettől lesz jobb egy ország?

Semmiből jött államfőnk semmi emlékezeteset nem hagy maga után, amiért országa és népe sokáig felemlegetné. Bár, ha összejön neki, amit a fejébe vett, bevonulhat a politikatörténetbe mint ELSŐ olyan szlovák köztársasági elnök, aki pártot alapított és parlamenti képviselői babérokra tört.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.