pénz segély
2021. május 17., 13:35

Elhibázott szociális program a hármasok bűvöletében

Az egyik héten megtudjuk, a családok minden gyermek után akár 200 eurót is kaphatnának a volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter szerint, majd 333 eurót is ígér a négy kormánypárt a leginkább rászoruló családoknak gyermekenként. Akár még azt is gondolhatnánk, családpolitikai intézkedések felé tartunk, ha nem a kapkodás és a bizonytalanság jellemezné a Heger-csapatot is.

Matovič 200 eurós ígéretéről még a koalíciós partnerei sem tudtak közelebbit, amikor kiderült, állítólag azóta már egyeztettek róla, de azt még mindig nem sejteni, a nagy járulék- és adóreform, amelynek ez is része lenne, kitől venne el és mennyit.

Azt pedig megtanultuk a járvány alatt, hogy a kormány bizonytalansága mit okoz az emberekben.

Félelmet, dühöt és ez nem csupán a különleges helyzetekre igaz. Ennek ellenére úgy tűnik, a volt kormányfő nem tanult a hibáiból, s továbbra is csak belenget néhány információt, hogy aztán a közösségi oldalán érkező hozzászólásokból megállapítsa, mit is gondolnak arról követői.

Az ígért változások ebben az esetben nem kaptak osztatlan elismerést, így aztán megvalósításuk bizonyosan finomhangolásra szorul majd. Ahogy a pár napja belengetett ígéret, amely szerint a rászoruló családok 333 eurós segélyt fognak kapni minden gyermek után.

A koalíciós egyeztetés után bemutatott segély lényegében a Hlas-SD javaslatának kormány-kompatibilis verziója, hiszen Pellegriniék mind az 1,1 millió gyermek után adtak volna 300 eurós egyszeri támogatást, ami tetszett ugyan Kolláréknak, de azért az mégsem lehet, hogy ellenzéki javaslat kapcsán legyen egy ilyen csomag, ezért a kormánypártok előjöttek a saját ötletükkel.

Ennek alapján első körben csak a létminimum alatt élő családok 45 693 gyermeke után fogják kifizetni a 333 eurós juttatást, majd még két csoport kapna ősszel hasonló összeget, ha a kormány ígérete törvényi hátteret is kapnak. Ezzel együtt is csak a gyerekek harmada után járna a támogatás, s mint azt a populista húrokat pengető Kollár megjegyezte, ha az ellenzéki javaslat megy át, akkor neki több mint 3000 euró járna, amire nincs szüksége, mert magas a fizetése és vállalkozik is.

Egyszóval, ha neki felesleges lenne az összeg, akkor azon családoknak is, akik átlagjövedelem alatti bérekből élnek. Szóval ők így gondoskodnak a családokról.

Súlyos hibát vétett a kormány, amit főleg a Sme rodina igyekszik azóta kommunikációs manőverekkel finomítani, az Egyszerű Emberek inkább csak Pellegrinit támadják, mert ez legalább egy ideig elegendő a szavazóiknak. A helyzet ugyanis az, hogy a családosok fel vannak háborodva, mert a bemutatott támogatási ötletre szerint csak az állami segélyből élők kapnak majd támogatást az iskolák bezárása miatt megnövekedett kiadások kompenzálására, pont azok, akiknek bevételei nem változtak a járvány alatt. Arról nem is beszélve, hogy ők nem növelik az állam bevételeit most sem, de éppen nekik ad a kormányzat, miközben a többiekről megfeledkezik. Ezek az érvek jogosnak tűnnek, főleg, ha az is figyelembe vesszük, látszólag jobboldali kormánya van Szlovákiának, amely a munka alapú társadalomra építene, nem pedig kivéreztetné a középosztályt.

Egyszóval bukta a javaslat, vélhetően nagyon gyorsan jön is majd az átalakítás, mert a népharag nem kíméli a legnagyobb kormánypártot, ott pedig nagyon figyelnek a Facebook nyilvánosságának erejére. Tegyük hozzá, egy anyagi juttatásokról van szó, olyan időszakban, amikor a kormány bukása az elemzők szerint csak néhány hónap kérdése, s nem volna érdemes még azelőtt bedobni a törülközőt, hogy az uniós segélycsomag megérkezne.

Ehhez viszont valami munkajellegű eredményt is jó volna felmutatnia a kormányzatnak, mert ahogy hónapokba tellett rájönni, csupán szlovák szöveg található az oltásról szóló igazoláson, de képtelen volt a külügy megegyezni a szomszédjaival a határokon működő szabályok enyhítésén vagy éppen ésszerűsítésén, ugyanannyira nem tud átfogó szociális megoldásokat találni a korlátozások okozta gazdasági problémákra.

Lassan a legnagyobb hívek is ráunnak az előző négy év szidására, ahogy a feszültség is csak nőni fog a kormányon belül, tehát az se elképzelhetetlen, hogy népszavazástól függetlenül jövőre a megye és helyi önkormányzatok mellett majd új parlamentet is választunk.

Érzik ezt a kormánypártok is, igyekeznének jópontokat szerezni az embereknél, ki-ki a maga területén, de ahogy eddig, most is csupán félmegoldásokat látunk.