Száraz Dénes

2019. május 30., 07:19

Elég nekünk ez a négy magyar párt?

Minden, felvidéki magyar szempontból sikertelennek vélt országos választást követően keressük a kudarc okait. Átpolitizált társadalmunkban mindenki ért a politikához: ugyanúgy, mint a focihoz.

Sokan a korrupt és kiöregedett politikusokban, a hatékonyságot nélkülöző pártmunkában és az ugyanilyen választási kampányban látják a sikertelenség kézenfekvő okait. Miközben messziről elkerülik a választóhelyiségeket... Egynéhányan pedig ilyenkor kapva kapnak az alkalmon, hogy kiéljék mellőzésükből és sértődésükből eredő bosszúvágyukat, és személyeskedő módon belekötnek mindenbe.

Azonban legtöbben a megosztottságunkat jelölik meg a kudarc legfőbb okának!

Ez utóbbi miatt maradhatnak otthon a magyar választók, nélkülük pedig senki se fog magyar pártra szavazni, már a Most-Hídra sem, láthattuk a legutóbbi két választási kudarcukat. A közismert cselező politikájuk miatt elpártoltak tőlük a szlovákjaik is!

A Híd EP-listavezetője, Nagy József szerint a legközelebbi parlamenti választások után a vegyespártnak új koalíciós partnerek után kell néznie, mert a jelenlegiek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Mondta ezt annak ellenére, hogy

kezdetben ezt a koalíciót tartották a vegyespárban a lehető legjobbnak, legstabilabbnak Szlovákiára nézve.

Most már ezek szerint nem az?! Más kérdés viszont az, hogy lesz-e legközelebb lehetőségük a partnerek között válogatni a parlamenti választásokat követően. Így, ebben a formában nehezen képzelhető el. De már megvan erre is az új recept: az egykori EP képviselő nem zárja ki az együttműködést az MKP-val (bíztató jelzés), csak sajnos a folytatásban ezt ahhoz a feltételhez köti, hogy az MKP fogadja el a Híd sajátos politikai nézeteit.

Arról nem szólt, hogy ennek azért a kölcsönösség alapján kellene működnie. Ez ilyen módon úgy hangzik, mintha szeretnélek ugyan nagyon magamhoz ölelni, de tartsd tiszteletben a másságomat, én a tiedre pedig magasról teszek.

Nem jó, nagyon nem jó kiindulási alapként rögtön magas lóról nyilatkozni vagy a múlt sérelmeire hivatkozni!

Egyik sem szolgálja a közeledést! Azt kellene elsősorban belátnia az együttműködés pártjának, hogy az etnikai alapú politizálás önmagunkért van, ám ez egyáltalán nem zárja ki a szótértést vagy együttműködést a többséggel! Nem csak a Híd, hanem az MKP is volt tagja annak idején szlovák kormánykoalíciónak!

A sikertelenség másik pártmagyarázata általában az szokott lenni (most is az volt), hogy nem sikerült kellő mértékben mozgósítani a magyar választókat,

hozzátéve általában azt is, hogy ezt a problémát elemezni fogják a jövőben, meg kell vizsgálni az okokat, és legközelebb megoldják a mozgósítást. Aztán minden marad a régiben! Csak az ismétlés kedvéért: szombaton az Európai Parlamenti választásokon az MKP-ra 48 929, a Hídra 25 562. az MKDSZ-re pedig 2 270 szavaztak.

Az MKP-nak alig 400 szavazata hiányzott a képviselet elnyeréséhez. Összesen 76 761 szavaztak tehát magyar érdekeltségű pártokra.

Ez a szavazószám a jövő évi parlamenti választásokon még együtt sem lenne elegendő a bejutáshoz.

Hozzájuk jöhet még Simon Zsolt újonnan bejegyzett Magyar Fóruma (most még nem indultak) szintén úgy 2 000 körüli szavazatszerzéssel (a jelöltek rokonai, barátai, ismerősei), ami esetleg arra lesz elegendő, hogy a Híd és az MKP még távolabb kerüljön a parlamenti küszöbtől.

Aztán jöhetnek majd újabb önjelölt megmondó emberek, akik mozgalmukból kinőve a választási sikertelenséget egy újabb felvidéki magyar párt alapításával akarják meglovagolni.

Hogy majd ők lesznek azok, akik rögvest felszámolják az előzőekben felsorolt két fő okot – a megosztottságot és választói kedvetlenséget.

A rendszerváltást követően a Felvidéken eddig pártalapítással (az Együttélést, MKDM-et és FMK-t kivéve) a vezetésből vagy a pártból kiszorult, perifériára sodródott és sértődött magyar emberek foglalkoztak: Popély Gyula, Gyimesi György, Bugár Béla, Simon Zsolt, Fehér Csaba. Kivel bővülhet a sor, vajon ki állhat majd esetleg a Felvidéki Magyar Egység- és Választókedvteremtők Pártjának vagy a Magyar Felhőpártnak esetleg a Teljes Magyar Párbeszédnek az élére? Inkább senki…

1 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Szilárd 2019. június 16., vasárnap

Hogyan feleljünk meg a szlovákoknak

Amikor kultúrpolitika táplája a megfelelési kényszert.

B. Vida Júlia 2019. június 16., vasárnap

Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes 2019. június 15., szombat

„Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést hirdet, a másik pedig magyart szeretne.

Pomichal Krisztián 2019. június 15., szombat

Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott kő az egyetemes magyarságot találta el.

Molnár Judit 2019. június 14., péntek

Népszerűség, semmiért

Andrej Kiska csomagol, lejár az ötéves államfői mandátuma. A politika világa azonban megízlett neki, így legfeljebb a Grassalkovich-palotától búcsúzik.

B. Vida Júlia 2019. június 11., kedd

Beteg világ

Ez a fene nagy jólét, ami sokba kerül nekünk, elveszi tőlünk lelkünk nyugalmát.

Molnár Judit 2019. június 10., hétfő

Startvonalra kényszerítve

Hírügynökségi kacsának bizonyult, hogy az európai parlamenti választások fiaskója után a Most-Hídban szándék volt Bugár Béla eltávolítására.

Pomichal Krisztián 2019. június 08., szombat

Klímabunkók

Alig volt olyan, a brüsszeli fősodorral szembehelyezkedő párt vagy politikus, amelyik a kampánya során akárcsak egy szót is ejtett volna a klímaváltozásról.

B. Vida Júlia 2019. június 08., szombat

Élni és élni hagyni

Nem vagyunk a természet urai, még ha le is igáztuk szegényt. Csak a részei.

Száraz Dénes 2019. június 07., péntek

„Isten belájkolt”

Ezzel a címmel indít júniusban egy újabb, ki tudja, hány részes amerikai filmsorozatot az egyik magyarországi kereskedelmi tévécsatorna, a politikai ellenzékhez közelebb álló.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Apa is csak egy van

Jár egy hatalmas köszönöm minden édesapának.

Száraz Dénes: „Miért is, miért is, miért is?”

Nem csoda, hogy skizofrén helyzetbe került a felvidéki magyarság, mivel az egyik párt szlovák együttműködést ...

Pomichal Krisztián: Dédöregapám gyertyatartói

Azokat a kereszteket az ő sírjukról törték le, és minden ütés, minden döfés, minden eldobott ...