HIRDETÉS

Egyre többen szorulnak segítségre a hegyekben

hirek.sk 2017. január 08., 08:32
POZSONY. Összesen 1136 segélyhívás érkezett a 18 300-as számon a 2016-os esztendőben a Hegyi Mentőszolgálat műveleti központhoz, Az elmúlt évek tekintetében legmagasabb segélyhívási számadatról van szó, s a hívások száma évről évre egyre csak nő.

A legtöbb hívást a 2016-os év első három hónapjában kapták. Az előző, 2015. évi segélyhívási számadatokhoz képest a növekedés csaknem 18 százalékos – tájékoztatott honlapján a Hegyi Mentőszolgálat (HZS).

„A turistautak lezárása ellenére megnyitásukig ugyanannyi segélykérést kaptunk, mint az előző esztendőben“ – hívta fel rá a figyelmet a mentőszolgálat, hozzáfűzve, hogy a segélyhívó központ a 2016-os esztendő első felében összesen 714 segélykérést könyvelt el.

A segélyhívások száma a nyári hónapokban, a szünidő alatt is emelkedett, amikor is összesen 193 hívást kaptak.

A segélykérések az utóbbi évekre jellemző növekvő számarányának trendje az őszi időszakban, illetve az azt követő téli szezon kezdetén is folytatódott. Síbalesetekből például a szezonkezdet óta az év végéig már 236-ot jegyeztek fel.

„Decemberben a Hegyi Mentőszolgálat munkatársaihoz egy meghibásodott sifelvonóban rekedt közel 90 síelő kimenekítésére érkezett segélykérés a németporubai (Závažná Poruba) síközpontból. A hegyimentők kötelek segítségével az összes utast leszállították a földre“ – emelte ki a HZS, hozzátéve, hogy egy nő kivételével az utasok– köztük gyerekek is – sérülések nélkül megúszták az esetet.

A HZS földi és légi mentő-, illetve kutatóakciókban is részt vett, de átszállításokból, eltévedt turisták útbaigazításából, valamint az aktuális körülményekkel és riasztásokkal kapcsolatos tájékoztatásból is kivette a részét. Mindezek ellenére az elmúlt évekhez hasonlóan számos, a hegyekben történt halálos kimenetelű balesetet is kénytelen volt elkönyvelni. Igaz, az elmúlt évben a tragikus esetek száma alacsonyabb volt.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Legnézettebb
szerda, 18:48
csütörtök, 20:26