koronavírus Szlovákia védőoltás
2021. július 2., 19:05

Egy hónapjuk maradt az ingázóknak az oltásra

A szomszéd országokba ingázók többsége nem azért ingázik, mert imád ingázni. Sokkal inkább azért, mert a lakóhelyén, vagy annak közvetlen közelében nem talál magának megfelelő munkahelyet. Tehát kényszerből!

A szlovák kormány most a nyaralási csúcsszezonban a külföldi utazásokat fogja korlátozni, ezzel együtt viszont a szomszédos országokba való szabad határátlépést is megnehezíti azoknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ez a rendelkezés augusztustól (egy hónap haladékot kaptak) ellehetetleníti azoknak a naponta Magyarországra, Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba ingázóknak a munkavégzését, akik eddig valamilyen okból kifolyólag, talán meggyőződésből, nem oltották be magukat koronavírus ellen. Egyáltalán nem biztos, hogy saját és környezetük biztonsága érdekében helyesen cselekednek azzal, hogy elutasítják a vakcinát!

Ez a kormányrendelet most több száz vagy inkább több ezer beoltatlan ingázót érint, akik úgy gondolták, hogy a vakcina egyik formája sem szolgálja egészségük védelmét, sőt, talán veszélyt is jelenthet a számukra. Igazságtalannak tűnik viszont, hogy ugyanolyan feltételek fognak rájuk vonatkozni, mint a külföldi nyaralásokból hazatérőkre.

Kötelező lesz számukra is a 14 napos karantén, melyet egy, leghamarabb a hetedik napon elvégzett PCR-teszttel lehet csak feloldani. Ebben a formában lehetetlenné válik számukra a napi ingázás.

Tavaly jogosan azt hánytorgatták fel a szlovák kormánynak, hogy tücsök módra végig lazsálta a nyarat, felkészületlenül érte őt a járvány ősszel beköszöntött második hulláma, amely aztán jó sokáig elhúzódott, és súlyos következményekkel járt. Ezért most igyekszik megelőzni az eseményeket, és annak ellenére, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, már most lépéseket tesz a harmadik hullám következményeinek elkerülése érdekében.

Mivel európai viszonylatban elég alacsony az ország átoltottsága, a szlovák kormány igyekszik valamilyen módon rákényszeríteni az embereket az oltásra ahelyett, hogy úgy, mint Magyarországon az év elejétől keményen kampányolt volna mellette minden létező formában.

Kötelezővé nem teheti az oltást, nem tudja lefogni ezeket az oltásellenes embereket, és becipelni őket az oltóhelyekre. Ennek semmilyen jogi alapja nincs!

Hozhat viszont olyan intézkedéseket, amelyek rákényszeríthetik az oltásszkeptikusokat a vakcina elfogadására. Ilyen például a beoltatlanok szabadságának korlátozása. Védettségi igazolványhoz kötni például a különböző sport- és kulturális rendezvényeken való részvételt, vagy a tömegeket megmozgató fesztiválok látogatását is. Senki se panaszkodhat, mivel lehetősége lett volna elkerülni ezt a beoltással! 

Még az is érthető, hogy a távoli, egzotikus, járványügyileg bizonytalan utazásokat védettségi igazolványhoz és karanténhoz köti. Nem valószínű, hogy valaki naponta ingázik a thaiföldi munkahelyére.

Az viszont nehezen érthető, hogy a szomszédos országokra, ahol mindig hasonló vagy a miénkkel megegyező a járványhelyzet, ugyanúgy vonatkozni fog a védettségi igazolványt, a karanténkötelezettséget, a 60 eurós PCR-tesztet előíró kormányrendelet, mint például a Bahama-szigetekre tett kirándulásokra.

De az, hogy a vállalhatatlan határátkelési feltételekkel korlátozza a beoltatlan embereket a munkavégzésében, illetve megfossza őket a munkahelyüktől, amennyiben a szomszédos országokban dolgoznak, már nem kóser.

Még az sem, hogy a kisebb határátkelőhelyek lezárását is tervezi, ami viszont a beoltott ingázók munkavégzését is bonyolítja.

Hogy ehhez nincs joga az államnak? Kit érdekel?! Be lehet perelni a szlovák kormányt, az egész államot is! Mire ítéletet hirdetnének, már tíz ember is váltotta egymást a kinti munkahelyek munkaköreiben! A nyugdíjkorhatárt is eléred, mire ítélet születik Strasbourgban az Európai Bíróságon…