Egy évvel tovább tanulnának ingyen a főiskolások

hirek.sk 2017. december 06., 13:57
POZSONY. A Főiskolák Diáktanácsa (Študentská rada vysokých škôl- ŠRVŠ) azt szorgalmazza, hogy a főiskolások a jelenleginôl egy évvel tovább tanulhassanak ingyen. van erre pôlda, a szomszédos Csehországban ezt az intézkedést már több évvel korábban jóváhagyták – mondta el a TASR hírügynökségnek Lovász Bálint, a diáktanács elnöke azután, hogy kedden Pozsonyban találkozott Martina Lubyová SNS-es oktatási miniszterrel.

Lovász Bálint elmondta : a diáktanács az oktatási tárcával, a felsőfokú oktatási intézmények rektoraival, a hallgatókkal és a Főiskolák Tanácsával (RVŠ) együtt dolgozza majd ki a főiskolai reform vonatkozó módosító javaslatait.

Egy évvel tovább ingyenesen

Az ŠRVŠ azt szorgalmazza, hogy a főiskolások a szokványosnál egy évvel tovább tanulhassanak ingyen. "Ezzel az oktatási tárca egyetértett, az a törvénymódosító javaslatokban is szerepelt, ám a pénzügyminisztérium azt ellenezte" – közölte Lovász Bálint. Hozzátette: a jelenlegi helyzet nem tűnik pozitívnak.

"Az a miniszterasszonynak főleg az anyagi mutatók miatt nem nagyon tetszik. Mi a diákok szemszögéből azt gondoljuk, hogy az anyagiak miatt a hallgatókat semmiképp sem kellene hátrányos helyzetbe hozni" – véli Lovász.

"Fontos, hogy a diákok által befizetett illetékek visszakerüljenek hozzájuk. A főiskolai törvény módosításában majd azt kérjük, hogy emelkedjen az ösztöndíj-alapba befizetendő 20 százalék" – szögezte le a diáktanács vezetője.

Az akkreditációs folyamat jelentőségét is kiemelte, amelyben maguk a hallgatók is jelen lesznek. "A szlovákiai diákok egyelőre nem részei az akkreditációs folyamatnak. Az új főiskolai törvénynek azt is rendeznie kellene, hogy a diákoknak beleszólási joguk legyen főiskolájuk minőségébe" – fűzte hozzá az elmondottakhoz.

A diákhitelek

Az ŠRVŠ azt továbbra is negatívan szemléli, hogy az oktatási tárca nem támogatta a művelődést segítő alapot, vagyis a diákhiteleket. "Kulcsfontosságúnak tartjuk a hallgatók szociális támogatásának ilyen formáját. Arra viszont negatívan tekintünk, hogy Peter Plavèan volt oktatási miniszterrel egy évvel korábban megállapodtunk arról, hogy minden évben 2,5 millió eurós utótámogatást nyújtunk. A diákhiteleket azonban nem részesítették utótámogatásban" – jegyezte meg azzal, hogy ha ez folytatódik, akkor annak a veszélye fenyeget, hogy azok megszűnnek.  

Egyúttal azt is hozzátette, hogy a diákok egy másik nagy problémával, a kollégiumok elégtelen színvonalával is küzdenek. Azt gondolja, hogy a fiatalok a jobb minőségű kollégiumi ellátás miatt is szívesen mennek Csehországba tanulni.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS