2023. augusztus 17., 11:34

Dzurindának Sólymosékkal egy kerékkel több vagy kevesebb?

A kampány második félidejében már mindenki árgus szemekkel figyeli a másikat, hogy kivel állt össze, kivel bratyizik, kivel nem, illetve a parlamentbe jutást követően előreláthatólag kivel lesz hajlandó együtt kormányozni, vagy bejutás esetén kivel kényszerülhet ellenzékbe.

modrí
Fotó: Modrí Fb-oldala

Jelen pillanatban a vízválasztó a Smer! Egyesek szerint a Republikán kívül általában tőlük illik elhatárolódniuk a magukat demokratikusnak tartó politikai szubjektumoknak. Vannak olyan pártok, amelyek erre direkt fel is szólítják a többieket, hogy kiszűrjék, szűkítsék Ficoék választások utáni mozgásterét a kormányalakításban.

Persze ez nem minden esetben válik be! Emlékezzünk csak vissza Bugár Béla esetére Robert Ficóval, mennyire elképzelhetetlennek tartotta az együttműködést a vegyespárt 2016-ban a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal is, aztán láss csodát! Elkormányoztak szépen négy évig, még a legválságosabb időben is.

Most is léteznek olyan politikai pártok, amelyek már az indulásnál összebútoroztak egy másikkal, vagy többel is, mint például a Magyar Fórum. Bármennyire is hangoztatják, hogy csak az együttműködési hajlandóságukat bizonyítják, mégis tudja mindenki, hogy ezzel beismerik a gyengeségüket, hiszen még ők sem hisznek saját magukban, igyekeznek másokba kapaszkodva felkúszni a parlamentbe.

Ezek azok a pártok, amelyek mindenfajta közös előélet nélkül nagy hirtelen a választások előtt összegabalyodtak, mint például a Kékek a Most-Híd 2023 párttal. Rájöttek, hogy szólóban semmi esélyük (együtt se). Más céljuk viszont nincs, csakis a hatalom megszerzése, de legalábbis a vályúközelség elérése. Jelenleg se köti őket össze más!

Most mondhatják sokan, hogy a Most-Hídnak igenis van közös múltja a Kékekkel és Dzurindával, hiszen Bugár még az MKP-ban együtt kormányzott annak idején a Dzurinda vezette SDKU-val, és aztán 2010-től is együtt gyakorolták a hatalmat immár Most-Hídként a Radičová kormányban, amelynek a korábbi kormányfő a külügyminisztere volt.

Igen ám, de aztán pár évvel később a vegyespárt benne volt annak a Ficónak a kormányában is, aki a Smer élén vetett véget az SDKU aránylag hosszú tündöklésének. Vajon melyik Most-Hídra emlékezett Dzurinda a mostani frigyre lépés alkalmával? Arra a Most-Hídra, amellyel egykoron együtt kormányzott, vagy a későbbire, amikor a vegyespárt a Smer koalíciós partnere volt? Mindenesetre a kívülálló számára Sólymosék részéről felettébb fura ez a fajta politikai prostitúció: egyszer Dzurindával, aztán pedig Ficóval, a tűzzel is, a vízzel is! És most jött újra Dzurinda! Úgy tűnik a kétszeres exkormányfőnek nem számít a partner politikai arcnélkülisége, simán lepaktált azzal a Most-Híddal, amely körül újra ott sertepertél Bugár Béla is, aki tudjuk, még az ördöggel is, csak ne legyen magyar….

Másrészt Bugárnak, de főleg a magyar választónak a Most-Híd mostani „lefekvésénél” emlékeznie illene arra is, hogy a felvidéki magyarok kárára kialakított jelenlegi megyerendszer javarészt Dzurindának köszönhető, és annak dacára lett a nyolc megyés változat a szlovák parlamentben elfogadva 2001-ben, hogy az akkori kormánykoalíció egyik pártja, az MKP a 12 megyés változatot akarta, aminek része lett volna a magyarok által többségében lakott Dunamente megye is.

Dzurindáék simán lesöpörték a magyarokat, kockára téve még azt is, hogy esetleg felbomlik az akkori kormánykoalíció. De mégsem bomlott fel, mert a kormányból való távozást Bugár Béla megakadályozta azzal, hogy nem hívta össze azonnal a döntésre hivatott Országos Tanács ülését, csak jóval később, amikor már sikerült meggyőzni a tanácstagok többségét a maradásról.

Talán erre emlékezett vissza Dzurinda, amikor hálájának jeléül most újra felkarolta a Most-Hidat. Erre is emlékeznie kell a felvidéki magyar választónak, meg arra is, hogy Sólymosék a Szövetségből való kilépésük előtt már jóval korábban tárgyaltak a Kékekkel az együttműködésről, tehát Gyimesi színrelépése csak ürügy volt a kilépésre.

A Modrí, Most-Híd választási képződményben Dzurindáék a nevükben ugyan bővültek, de semmit se nyertek vele, mert a magyar választók látják, hogy Sólymosék ennek fejében cserbenhagyták a Szövetséget, szétverték a nehezen megszületett magyar egységet, és megint vegyesmeghajtásra váltottak! Ezért egy gyenge hókuszpókuszon kívül semmi mást nem hozhatnak Törpapa újramelegített konyhájára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.