Matus Tibor

2018. április 19., 09:30

Danko, a véletlenszerű szavak kapitánya. Vagy generátora?

Sokan bántják országgyűlésünk elnökét, hogy kapitányi rangot gründolt magának, ráadásul a beszéde is értelmezhetetlen. Azzal vádolják, mintha mondataiba a szavakat egy véletlengenerátor sorsolná.

Felháborítanak ezek a vélemények. Egy pártvezetőnek, akinek a pártjára a hadügyi tárcát bízták, igenis kijár a kapitányi rang. A szavai pedig kristálytisztán értelmezhetőek, csak egy kis empátia kell hozzá.

Hogy bebizonyítsam, Önök elé tárom mondatainak értelmezését, szigorúan az én olvasatomban.

„Azért választottam a sajtótájékoztató formáját, hogy megelőzzek minden félreértést, sötétbe való kiáltást, amelyet a sajtó területén érzek”Fiúk a koalícióban, ha nem értetek a szép szóból, akkor nyilvánosan leszek kénytelen beszélni!

„Természetesen a koalíciós együttélésben is előfordulnak különböző szituációk, semmi sem olyan ideális, mint azt az egyik partner elképzeli, és súrlódási felületek is keletkeznek, amelyet a felelős partnerek meg tudnak oldani.”  –  Fiúk, ha nem hagyjátok abba a szívatásunkat és továbbra is kihagytok minket a buliból, akkor jobb, ha tudatosítjátok, hogy nálunk is ott a fütykös, és nem félünk használni.

„Leszögezném, hogy az SNS a nemzeti keresztényszocialista (vagy keresztény nemzetiszocialista, itt nem hallottam kristálytisztán) eszmerendszerből indul ki, tehát nem volna célszerű, ha ezektől az alapelvekből eltávolodnánk.”Fiúk, nekünk is jár a zsé! Ne higgyétek, hogy kihagytok a buliból és a fejünkre csinálhattok.

„Ezért fontos volt. hogy 2016-ban a koalíciós partnereink megértően fogadták a politikai céljainkat,” - Fiúk eddig mindig megegyeztünk!

„A vitás kérdésekben megegyeztünk, és a koalíció eddigi két évében, a nehéz időszakok ellenére is, mindig megtaláltuk a problémák megoldását.” Fiúk, van elég a zsákban, hogy az eddigi elosztás továbbra is szépen működjön.

„Új helyzetben vagyunk, új a kormányelnök, aki lehet, hogy ismert a Smer SD struktúrái előtt, de nem ismert a nézetrendszere az SNS számára.”Fiúk, most meg melyik oligarcha parancsol?

„Ezért a mai elnökségi gyűlésünk úgy döntött, hogy munkaértekezletre hívja az új kormányfőt, hogy tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyeket a kormányzati felelősség a vállunkra rak.”Fiúk, kaptok még egy esélyt, hogy újra minden a régi kerékvágásban haladjon tovább!

„Amíg Fico volt a kormányfő, nem keletkezett ennyi súrlódási felület a különböző ügyeknél, mint az új kormányfő esetében”Ki ez a nyikhaj, aki idejön, és minden elosztást felborít?

„Világosan megmondtam a koalíciós partnereknek, hogy nem érzem jól magam akkor, ha a médiából kell értesülnöm egy miniszter, illetve egy magas beosztású tisztviselő távozásáról, és nem akarok ilyen koalícióban maradni.”Fiúk, ha kihagytok a bizniszből, akkor rám továbbá ne számítsatok!

„Ez nem azt jelenti, hogy meg akarjuk nyitni a koalíciós szerződést. Az SNS stabil partner, de ha kell, képesek vagyunk az asztalra csapni.”Fiúk, vagy folytatódik a buli a megegyezettek szerint, vagy kifordítjuk a bilit.

„Az új kormányban a legnagyobb problémának azt látjuk, hogy a ránk bízott tárcákban, a programunk vízióinak teljesítéséhez, könyörögnöm és hajlonganom kell a pénzügyminiszter előtt.”Fiúk, nekem is itt sorakoznak az éhes szájak. Miből fizessem őket? Mit képzeltek, kiéheztethettek minket?

„Megválogatom a szavaimat, és nem kívánok indulatokat szítani, és azt hiszem meg tudjuk oldani a problémákat.” – Fiúk,lécci, lécci, lécci…!Nagy a torta, mindenkinek jut!

Röviden ennyit Danko kapitány szavaiból. Természetesen megpróbáltam lefordítani a többiekét is:

Pellegrini nem gondolja, hogy Dankónak gondja lenne vele. „Valószínűleg jobban meg akar ismerni” – véli a kormányfő, aki szerint holnap tisztázni fogják az SNS elnökével a félreértéseket. Hozzátette: „az ügyből nem csinálok tragédiát.”Meggyőztem én már nagyobb halakat is, mindenkinek meg van az ára!

És ugye, nyilatkozott a harmadik koalíciós partner is.

„A Most-Híd párt nem osztja az SNS nézeteit, melyeknek Andrej Danko pártelnök adott hangot a párt elnökségének szerdai ülése után. Az alapvető politikai kérdéseket illetően pártunk semmilyen hangsúlyeltolódásokat nem érzékel a koalíción belül”Mi a fasort akartok? Most fogunk kifizetni egy milliárddal többet az F16-sokért, ha már a Grippen-buli így befuccsolt - és még ti kiabáltok? Hát nektek semmi sem elég?

Hát! Körülbelül ennyi történt tegnap a koalíció háza táján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2018. október 16., kedd

Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd elnökének a megítélése erősen megosztja a hazai közvéleményt. Ennek több oka is van.  

Kövesdi Károly 2018. október 14., vasárnap

Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar lenni, természetesen a nép érdekében teszi.

Száraz Dénes 2018. október 13., szombat

Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan zeneszerzőt a Négy évszak versenymű megkomponálására?

Kiss Réka 2018. október 12., péntek

Egódiadal vs. Barátság

A barátság igaz és örök.

Száraz Dénes 2018. október 11., csütörtök

Ne várd a novembert, várd inkább a májust!

Szép korban a szépkorúság?

N. Gyurkovits Róza 2018. október 10., szerda

A „monopolista versenyé” a jövő?

A bökkenő, amivel a Nobel-díjas elmélet nem foglalkozik, hogy lesz-e elegendő vevő a tartós növekedéshez.

Molnár Judit 2018. október 10., szerda

Mélypont

A gyűlöletkampányt Kijevben fazonírozzák, a jelek szerint átgondolt stratégiával.

Száraz Dénes 2018. október 09., kedd

2019-től bevezetnék az arab számokat az EU-ban

Meg lehetne esetleg kérdezni bárhol az utca emberét, hogy a jobbról balra tartó arab írás uniós bevezetését támogatja-e, vagy maradjunk meg a hagyományos balról jobbra tartó európai, köztük magyar írásmódnál?

Fülöp Antal 2018. október 08., hétfő

Miben hisz a modern ember?

Ezt a kérdést teszi fel Robert Musil a Tulajdonságok nélküli ember című megaregényében, majd így folytatja: Istenben vagy egy Világcég főnökében hisz?

Száraz Dénes 2018. október 07., vasárnap

Tényleg vége a kettős időnek?

1980-tól éltünk vele együtt jóban, rosszban! Minden évben fejtörést okozott két alkalommal, hogy most akkor merre is tekerjük - előre vagy hátra az órát?

Vélemény
Száraz Dénes: Bugár megosztottsága

Kétségkívül, hogy a szlovákiai politikusok közül Bugár Bélának, a Most-Híd ...

Kövesdi Károly: Százszor elmondott igazság

Ha egy végtelenségig leamortizálódott és hiteltelen, hazug politikus köztársasági elnök akar ...

Száraz Dénes: Négy évszak – cseh-szlovák mese

Nagy szerencse, hogy csak most bolondult meg a természet, és nem Vivaldi korában, mert akkor mi ihlette volna meg a halhatatlan ...